Schimbare

Cum e posibil ca de fiecare datǎ când  apare ceva nou în viaţa noastrǎ avem tendinţa sǎ ne schimbǎm total atitudinea şi comportamentul?  Poate cǎ ieşind din anumite perioade ale vieţii şi intrând în altele, avem impresia cǎ ce ne-a fǎcut de fapt sǎ suferim au fost propriile noastre greşeli. Dar oare avem dreptate? Cu toţii analizǎm fiecare întâmplare fericitǎ sau nefericitǎ din viaţa noastrǎ încercând sǎ descoperim a cui a fost vina sau al cui a fost meritul. Dar ceea ce nimeni nu vrea sǎ accepte este cǎ nu conteazǎ cine a fost de vinǎ, nu conteazǎ de ce ai trǎit acele momente, de ce ai primit acel buchet de flori şi acel inel, de ce nu a fost punctual şi de ce ai rǎmas fǎrǎ benzinǎ în mijlocul autostrǎzii. Nu conteazǎ pentru cǎ a trecut şi orice ai face sǎ schimbi ceva acum, e prea târziu.

Existǎ un moment, odatǎ la ceva timp, în care fiecare dintre noi simte nevoia unei schimbǎri. O nouǎ tunsoare,  o maşinǎ nouǎ, o casǎ nouǎ, o atitudine nouǎ. Primele 3 sunt uşor de obţinut , mai uşor decât ne dǎm seama, dar cea din urmǎ „noutate” este o treaptǎ destul de înaltǎ, pe care nu o urci oricum şi oricând.

Pentru fiecare lucru la care aspirǎm trebuie sǎ muncim şi trebuie sǎ avem rǎbdare, chiar dacǎ timpul e preţios şi trece pe lângǎ noi. Atitudinea, comportamentul, personalitatea ne oferǎ acea unicitate, ne deosebesc de ceilalţi oameni din jurul nostru. Şi de aceea, se zice cǎ e foarte greu sǎ schimbi un om gata format. Atunci de ce vrem sǎ ne schimbam? Pentru cǎ ne simţim vinovaţi? Pentru cǎ nu vrem sǎ retrǎim trecutul? Nu! Pentru cǎ vrem o viaţa mai frumoasǎ…pentru cǎ tot ce am avut pânǎ acum nu ne-a mulţumit pe deplin…pentru cǎ ne-a durut, dar nu destul pentru a ne schimba atunci şi pentru a repara ceva. Suntem conştienti cǎ nu va mai fi niciodatǎ la fel, dar vrem sa ne asigurǎm de acest lucru. Când apare ceva nou în viaţa fiecǎrui om, acesta se gândeşte „Poate va fi mai bine sau poate va fi mai rǎu” şi realizeazǎ cǎ trebuie sǎ schimbe şi el ceva în comportament…pentru cǎ nimeni nu işi doreste ceva mai rǎu.

Dar oare e bine sǎ ne punem întrebarea: „Dacǎ mǎ schimbam atunci, se întâmpla la fel?” ?

Advertisements

One response to this post.

  1. Posted by Richard C Mongler on December 12, 2011 at 14:26

    Schimbarile despre care scrii sunt schimbari de suprafata, cel putin asa le percep eu. Atitudinea si comportamentul sunt caracteristici de fatada, oricine stie putin teatru fiind capabil sa afiseze atitudini diferite fata de cei din jur sau fata de el insusi, totul relatandu-se la audienta.

    Mentalitatea (modul de gandire) este, dupa parerea mea, cel mai greu de schimbat in mod radical, aceasta fiind rezultatul a ani intregi de experienta si interactiuni cu cei din jur si una din trasaturile de baza ale peronalitatii umane.

    Like

    Reply

Părerea voastră contează!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: