Se pocnesc, se iubesc, se mituiesc…

Nu mă mai impresionează atât de tare să văd pe prima pagină a ziarului cuvinte şi expresii precum „viol”, „ucidere din culpă”, „…şi-a pus silicoane-n…”, „ …l-a înşelat pe fotbalistul X cu Y…”, „…şi-a arătat un sfârc în Caraibe”,etc. În schimb ceea ce mi-a atras atenţia e că în ultimii 3-4 ani, apar din ce în ce mai multe ştiri referitoare la profesori care, ba îşi pocnesc elevii, ba îi violează şi îi ameninţă cu repetenţia dacă îşi dau drumul la guriţă, ba îi conving într-un fel sau altul să întreţină relaţii sexuale cu ei, ba, în cel mai fericit caz, le cer niscai „euroi” pentru a-i trece clasa, etc.

Mai e şi varianta să am eu un mare ghinion şi să deschid televizorul sau să mă uit prin ziare numai atunci când se mai trezeşte câte un dascăl pofticios să-şi satisfacă fanteziile. Dar tind să cred că e ceva în atmosferă şi unii profesori au luat-o razna: o fi din cauza salariilor mici şi a protestelor realizate în van, naiba ştie, dar cineva trebuie să-i oprească! Nu le face nimeni un test psihologic măcar o dată la doi ani, să vadă dacă funcţionează rotiţele cum trebuie?

Însă, luând-o şi pe cealaltă parte, nici elevii din ziua de azi nu-s tocmai îngeraşi ce cântă la harpă pe norişori roz şi pufoşi! Băieţeii de clasa a VII-a se cred mari gangsteri de zici că-s desprinşi din parodii după Godfather, iar fetiţele parcă se nasc direct plasticate, pe tocuri, cu fuste cât mai pân’ deasupra „obrăjorilor” şi cu smartphone-ul non-stop în mână.

Păi când nea „cheliuţă” de matematică te vede în toată splendoarea ta, cu formele la vedere şi puţin zoom pe-alocuri, cred şi eu că-l apucă poftele! Iar legat de violenţă, să scoţi un puşti la tablă, să nu ştie nimic şi să-ţi dea şi o replică de genu: „Ce mă, eşti şmecher? Vrei să-mi pui 3?!” sau „Fac ceva pe nota ta!” chiar şi TU ţi-ai imagina măcar cum îl dai cu capul de tablă.

Şi de ar fi doar atitudinea vulgară şi lipsa de respect, dar nici cartea nu prea le mai place la majoritatea dintre ei. Normal, doar au toate informaţiile la un click distanţă.

Cândva exista un anume respect reciproc între profesori şi elevi. Eu l-am „apucat” cât de cât şi mă întreb: unde a dispărut şi ce putem face ca să-l aducem înapoi? Dacă mai putem face ceva…

Advertisements

3 responses to this post.

 1. de respect elev – profesor sau profesor – elev….nu mai poate fi vorba. toţi suntem fiii ploii când vine vorba de asta. începând din 1998 sistemul de învăţământ s-a dus pe…apa sâmbetei, ca să nu fiu vulgar. şi aş fi vulgar pentru că aici e vorba de politică şi politica a distrus tot. aşa-zisa reformă nu a făcut decât să îngroape învăţământul. de unde să mai fie vorba de respect când tuturor le e lehamite de şcoală….profesori şi elevi…sunt atâtea de spus…şi ne mai mirăm că avem rezultatele pe care le avem la bac…şi profesori violatori, pedofili sau….în fine….
  nu spun că nu există elevi buni care încă mai încearcă experienţa studiului sau profesori dedicaţi….sunt foarte rari…tot mai rari!

  Like

  Reply

 2. Posted by Axlandra on March 29, 2012 at 11:26

  Eu încă mai sper că se pot îndrepta lucrurile! Căci, na, speranţa moare ultima şi dacă moare şi asta…e grav!

  Like

  Reply

 3. Ce putem face sa il aducem inapoi? Sa il punem pe Vadim presedinte ! Glumesc,desigur. Din pacate, nimeni nu poate aduce inapoi ceea ce se pierde. Cat timp copii vad in mass-media pitipoance plastice, pline de silicon si baietasi de cartier cu turul pantalonilor pana la genunchi si un tricou in care mai incap 5 ca el, ii percep ca pe modele demne de urmat. Trist, dar adevarat !

  Like

  Reply

Părerea voastră contează!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: