Pe aripile vântului

O să vă vorbesc astăzi despre un film pe care eu l-am văzut de foarte multe ori şi de fiecare dată l-am savurat din plin.

Ecranizare a romanului cu acelaşi nume al autoarei Margaret Mitchell, „Pe aripile vântului” prezintă povestea unei tinere orgolioase, care se încăpăţânează să urmeze o iubire adolescentină, refuzând să accepte că, o dată cu trecerea timpului, inima ei a fost câştigată de un alt bărbat. Înzestrată cu o frumuseţe orbitoare, Scarlett O’Hara, interpretată de actriţa Vivien Leigh, reuşeşte să capteze atenţia tuturor bărbaţilor. Fiecare dintre ei este dispus să o ia în căsătorie, mai puţin unul: Ashley Wilkes (Leslie Howard), care, deşi are sentimente profunde pentru ea, consideră că nu ar avea o căsnicie fericită împreună.

Pe tot parcursul filmului, Scarlett încearcă să-i atragă atenţia lui Ashley, fără să o intereseze de căsătoria lui cu blânda şi generoasa Melanie. Iubirea platonică şi frumuseţea debordantă nu-i ţin de foame însă, şi după dezastrul provocat de războiul de secesiune, protagonista este nevoită să muncească din greu pentru a-şi hrăni familia. Salvarea ei de la trudă apare prin personajul Rhet Buttler(Clark Gable), un bărbat bogat, dar cu principii controversate, care acceptă provocarea de a o lua de soţie.

În jurul protagoniştilor, se învârt personaje secundare ce destind atmosfera şi aduc telespectatorilor un zâmbet larg pe buze: Mammy, o negresă haioasă ce refuză să renunţe la conceptele sale şi o protejează în exces pe poznaşa de Scarlett; Prissy, sclavă tânără, a cărei voce piţigăiată stârneşte inevitabil râsete; mătuşa Pittypat Hamilton care e veşnic ruşinată de comportamentul familiei sale, leşinând cu orice ocazie şi ţipând după „săruri”,etc.

Deşi rareori o ecranizare are acelaşi succes precum cartea după care a fost realizată, regizorul Victor Fleming şi interpretarea ireproşabilă a actorilor au reuşit să ridice filmul la rangul operei originale. Astfel, pelicula a obţinut 8 premii Oscar, devenind una dintre cele mai îndrăgite poveşti de dragoste.

Cu mult romantism, presărat cu imagini din război, un strop de dramă şi o coloană sonoră ce reuşeşte să-ţi dea fiori, „Pe aripile vântului” îşi merită cu desăvârşire titlul de capodoperă cinematografică.

Părerea voastră contează!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: