“Carte” – cuvânt hilar?

Aparent, să citeşti o carte e mare lucru în ziua de azi. Într-o lume în care tineretul e învăţat din scutece cu importanţa unui club fiţos în reputaţia omului, cine te aude că preferi uneori să citeşti o carte seara, în locul unei ieşiri în oraş, te introduce într-o categorie asemănătoare “tocilarului”.

Sunt perfect conştientă că nu e deloc “la modă” să citeşti 3-4 cărţi pe lună. Mai degrabă ai fi în trend dacă ai da 4-5 shot-uri de tequila în 5 minute. Atunci să vezi aplauze în jurul tău şi mâini luptându-se să ajungă pe fesele tale.

Mă gândesc că dacă ieşi în mijlocul străzii, noaptea, şi strigi “Hai să bem!“, măcar vreo 3 aurolaci vor răsări din boscheţi cu o sticlă plină cu un lichid ce pare a fi alcool. Dar dacă ieşi în stradă şi ţipi “Hai să citim!”, rişti să-ţi iei amendă pentru perturbarea liniştii publice şi minim două borcane în cap.

Şi să vă spun acum din experienţa mea personală: 

Mă urc acum câteva zile într-un taxi, al cărui şofer era o cunoştinţă de-a vărului meu. Mă aşez în spate din obişnuinţă şi-i spun destinaţia. Nici una, nici două, cavalerul începe să intre în vorbă cu mine şi mă întreabă la ce facultate sunt. Îi răspund politicos că am terminat facultatea şi acum îmi caut loc de muncă. Entuziasmată (naiva de mine…), adaug că am dat un examen la biblioteca oraşului şi acum aştept rezultatul. Fără să apuc să trag aer în piept, mi se aşează un nod în gât când observ că taximetristul începuse să râdă în hohote. 

“S-a întâmplat ceva?”, îl întreb puţin iritată.

“Adică…ţie îţi place să citeşti?”, îmi mormăie el printre râsetele isterice.

“Da, vreo problemă?”

“Păi băiatul meu a citit doar o pagină din Baltagul! Şi aia doar pentru că am ţipat eu la el!”

(În gândul meu: “Şi ce legătură are asta cu mine?”)

“Trist!”, îi răspund, sec.

“Păi te angajezi şi te măriţi, nu?”, continuă el cu un ton ce voia să fie sarcastic.

“Nu, mulţumesc!”

“Îţi găseşti unul care să citească aşa ca tine şi gata. Nu mai mâncaţi, nu mai munciţi, tot ce o să faceţi e să staţi în casă şi să citiţi!”, adaugă, bufnindu-l râsul şi mai tare.

“Bine ar fi, dar în lumea asta de prăpădiţi care doar râd la auzul cuvântului carte, nu cred că voi găsi ceva prea curând!” mi-am imaginat eu cum i-aş spune, dar m-am oprit după “Bine ar fi…” şi am coborât din maşină urându-i şi “o zi bună”.

Probabil dacă nu era o cunoştinţă de familie, i-aş fi aruncat vreo doi dumnezei şi măcar un “vezi-ţi de treaba ta!”, dar pentru că vărul meu este un băiat de nota 10, nu am vrut să-i cauzez probleme cu amicii săi. Şi uite aşa, mi-am luat catrafusele şi am plecat cu coada între picioare mai departe, dorindu-mi să fi avut o carte la mine atunci, să-i frig cu ea peste chelie taximetristului şi să strig: “Cărţi, ‘tu-ţi ceapa mă-tii!”

Apoi, m-am consolat: măcar i-am activat buna dispoziţie omului, care nu cred că a mai râs aşa de ceva timp.

Sursa foto: jokeroo.com

27 responses to this post.

  1. […] povesteam eu cândva de reacţia unui taximetrist când i-am spus că-mi place să citesc. Sărmanul om nu mai auzise aşa ceva de prea mult timp, […]

    Like

    Reply

  2. trist ce spui….la mine se uită ciudat cunoștințele când prefer să citesc în loc să ies afară…asta e lumea în care trăim, tot mai tristă, mai seacă, mai dezinteresată de frumos….

    Like

    Reply

  3. Posted by ideisiidei on September 17, 2012 at 21:14

    Buna asta: “Dar dacă ieşi în stradă şi ţipi “Hai să citim!”, rişti să-ţi iei amendă pentru perturbarea liniştii publice şi minim două borcane în cap.”
    Eu am ajuns sa fiu vazut drept “ciudat” cand citesc in tren. Ajung sa fiu exceptia de la regula, unii percep asta drept anormalitate. Poate se va da o lege prin care va fi obligatoriu ca orice elev sa trimita macar un rezumat/comentariu/eseu in fiecare luna, dupa o carte pe care a citit-o. Cred ca asa se vor mai destepta unii dintre ei.

    Like

    Reply

  4. Posted by ellyweiss on September 15, 2012 at 19:32

    Bun articol! Ce mai e de spus? E tragic ca aproape toti cei ce vin din urma nu citesc mai deloc. Eu cred ca, foarte curand, cartea va deveni exponat de muzeu. Am si scris ceva in sensul asta…ma ia groaza in ce fel de lume traim.

    Like

    Reply

    • Posted by Alexandra on September 16, 2012 at 16:53

      Nu m-ar mira să se întâmple asta, dar mai am speranţa că lucrurile se pot îndrepta. E nevoie doar de voinţă…Dar unii refuză să o aibă…

      Like

      Reply

  5. I s-a intamplat de curand si baiatului meu sa fie tinta rasetelor, chiar intre prietenii lui, cand au aflat cate carti a citit in aceasta vacanta. Dar tocmai faptul ca a citit il ridica deasupra lor, asa ca nu s-a simtit atacat, ci doar trist ca are asemenea prieteni.

    Like

    Reply

    • Posted by Alexandra on September 14, 2012 at 11:54

      Nu e prea târziu să-şi schimbe anturajul dacă simte că ei nu sunt tocmai cei mai potriviţi pentru a fi numiţi prietenii săi.

      Like

      Reply

  6. Asta cred ca e cea mai stupida reactie pe care am auzit-o. Mi s-a reprosat totusi, si mie, la un moment dat, ca as fi penibila ca gasesc ceva inspirativ in personajele cartilor pe care le citesc. Astfel de opinii, insa, nu m-au deranjat niciodata. Nu toata lumea are destule resurse sa inteleaga.

    Like

    Reply

    • Posted by Alexandra on September 13, 2012 at 12:52

      Dacă îi mai şi spuneam că mă regăsesc într-un anume personaj din cărţi, cred că se rostogolea pe banchetă de râs şi pierdea controlul volanului. Nu am riscat! :))

      Like

      Reply

  7. Da, da, da :)) de acord… si oricum ne ducem de rapa; si oricum lenea predomina; si oricum generatiile care vin din urma sunt ca tragedia de dupa Titanic … Si oricum ai da-o , e trist.

    Like

    Reply

    • Da, chiar foarte trist. Dar n-ai cum să-i convingi că pot face mai mult dacă vor, căci te iau în râs şi tot ca ei fac. Asta e, fiecare cu cât îl duce capu’! :))

      Like

      Reply

  8. carti ai…
    citesti care va sa zica…
    lu cine pusca mea ii trebe ba citit?
    tre sa hai mancatas parai, shi haur!

    Like

    Reply

  9. Posted by Lucian Moldovan on September 12, 2012 at 16:49

    trist. ai facut o feerica sinteza a intelectualului suprimat de imbecilii secolului actual. de fiecare data cand mai vad cate o postare de genu ma gandesc launtric la autor: “modestule, care esti tu un modest!”
    hai, mah ca ai fost magulita cand ai vazut ca ala e mai prost ca tine si progenitura lui e si mai jos. sa te bucuri ca nu ti-a zis ca are fiu academician-doctor-inginer (ADI) :))=)) si sa te mai intrebe cate ceva doar ca sa iti spuna mai multe despre “mandria familiei”, cum am patit eu des

    Like

    Reply

    • Posted by Alexandra on September 12, 2012 at 20:02

      Lăsând modestia la o parte, m-am simţit foarte bine, într-adevăr, căci mama n-a fost nevoită să-mi tragă cu făcăleţul după ceafă ca să citesc Baltagul. Dar ceea ce m-a “deranjat” a fost atitudinea de “eu sunt şmecher şi fac mişto de tine şi cărţile tale, deşi habar n-am cum se termină Capra cu trei iezi”. Pe asta am pus accentul în istorisirea mea! 🙂 Asta cu fiu academician-doctor-inginer nu mă mai atinge de ceva timp :))) am păţit-o şi eu de prea multe ori şi nu mă impresionează. E normal, fiecare cioară îşi laudă puiul.

      Like

      Reply

  10. Daca ei nu ” nu stie sa citeste” , ce poti sa le ceri ? De ce sa citeasca Baltagul, cand ziarul Libertatea sau Click iti ofera mult mai multe informatii extrem de folositoare? ;))

    Like

    Reply

  11. Foarte frumos. Ei nu-şi dau seama că înjurăturile noastre sună mai bine. Ei nu au cărţi la activ şi le dau sec. :))

    Like

    Reply

  12. Ai perfecta dreptate in tot ce ai spus mai sus , lumea a inceput sa citeasca din ce in ce mai putin , poate chiar deloc , dar una dintre cauze este ca in ziua de astazi sunt foarte multe optiuni : calculatoare , internet , tablete , i-pad , i-pod si multe alte gadgeturi imaginabile si neimaginabile .cu care poti sa i-ti omori timpul . Chiar daca pe vremea dinainte de revolutie sa zicem , ( am luat o perioada de timp nu este neaparat concludenta ) ca se citea mult mai mult , atunci nu existau atatea optiuni pentru “Entertainment-ul” personal si cred ca si asta ar fi o cauza . Nu am trait in aceea vreme asa ca ce spun e doar o presupunere , dar totusi am speranta ca lumea va incepe sa citeasca din ce in ce mai mult , tot ce trebuie este doar un mic impuls . Daca in loc de Bianca Dragusanu , Tonciu si alte pseudo vedete , la fiecare emisiune s-ar face reclama si la cate o carte macar 5-10 min acolo , poate oamenii care fac tot ce vad la Tv ar incepe si ei sa descopere “Carti” , cum spune in filmuletul de mai sus , care este foarte tare 🙂 . O zi buna !

    Like

    Reply

Părerea voastră contează!