Aroganţă vs modestie

De când mă ştiu am avut o antipatie totală faţă de oamenii aroganţi. Când văd câte unu umflat în pene că el “poate” şi “face” şi “drege”, mi se face rău. Dar pentru că roata se întoarce întotdeauna, greaţa îmi este înlăturată în secunda în care individul demonstrează contrariul şi se face, cum ar zice românul, de cacao!

Aşa şi aseară, uitându-mă la Vocea României, era sa cad din pat de râs când am văzut că fix cei care se credeau cei mai duri şi cei mai tari erau eliminaţi din concurs. E bună şi modestia asta la ceva, credeţi-mă pe cuvânt!

În primul rând, un anume Dorin din echipa lui Moga îl trata pe “adversarul” său de parcă era un jeg de om. Cu o atitudine de şmecheraş de cartier, încerca să-i demonstreze competiţiei, la repetiţii, că el e născut învingător, că e atotcunoscător în ale muzicii şi că nici n-are nevoie de indicaţii pentru a câştiga. Iar celălalt, Cezar, nici nu ştia cum să reacţioneze, fiind un băiat modest şi recunoscător pentru fiecare pont pe care îl primea de la antrenor. Să nu mai spun că şi fizicul îl cam trăda pe cel Dorin, căci mie, una, mi se părea că arată ca The Big Bad Wolf, gata să sară la gâtul celuilalt concurent.

În schimb, duelul a clarificat lucrurile, arătând lumii o altă faţă a lui Cezar şi cam nimic din partea lui Dorin. Cezar a lăsat toate emoţiile şi toată modestia de zi cu zi la o parte şi s-a dezlănţuit în mod neaşteptat pe scenă, acaparând atenţia şi aplauzele tuturor. Cum melodia era rock, atotcunoscătorul de terţe Dorin nu prea s-a încadrat în peisaj şi nu a reuşit să se afirme cu nimic nou şi deosebit, scuzându-se apoi că stilul rock nu i se potriveşte. Ei bine, eu sunt de părere că, intrând într-un astfel de concurs, trebuie să te adaptezi la absolut orice stil şi să faci exact tot ce îţi spune antrenorul tău. Asta dacă vrei să mergi mai departe… Dar cum orgoliul lui Dorin nu l-a lăsat să se îndepărteze de stilul R&B, a avut de pierdut cam tot şi a plecat acasă cu coada între picioare…

Apoi, domnişoarele sunt prea bazate pe bulanele şi sânii lor. Dar cum emisiunea se cheamă Vocea României şi nu Picioarele României sau Decolteul României, antrenorii nu se uită la aspect atunci când fac alegerea. O fată din echipa Brenciu, am uitat cum o cheamă, iertare, era foarte sigură pe ea deşi melodia nu o stăpânea aproape deloc. Şi asta de ce? Pentru că era convinsă că indiferent de prestaţie, Brenciu se va lăsa condus de slăbiciunea sa pentru sexul frumos şi va merge mai departe cu ea. Drept urmare, nu s-a chinuit prea mult să dovedească ce voce faină are ea (căci voce frumoasă chiar avea, la doar 16 ani) şi a făcut un show de toţi banii, pierzând ocazia de a cânta în etapele următoare.

O a doua mândră, superbă şi cu o voce de care n-ai cum să te saturi, tot aşa era foarte plină de ea pe scenă. Cu mişcări senzuale la adresa adversarului ei, încerca să-l intimideze şi să-i minimalizeze prestaţia. Deh, femeia e vicleană din scutece şi până-n coşciug. Numai că băiatul nu s-a lăsat mai prejos şi şi-a menţinut aceeaşi atitudine încărcată de modestie şi romantism pe tot parcursul piesei, surprinzând pe toată lumea aproape de final, când i-a dăruit vulpiţei un trandafir galben. Şi cine credeţi că a câştigat? Bineînţeles că romanticul incurabil. Tura asta ursul n-a mai fost păcălit de vulpe şi a avut ocazia să-şi păstreze coada întreagă, mergând mai departe la show-urile live.

Bineînţeles că acestea nu sunt toate cazurile în care aroganţa iese pe uşă şi modestia primeşte aplauzele. Şi asta se întâmplă şi-n viaţa de zi cu zi, nu doar la televizor.

Acum să nu înţelegeţi greşit! Nu zic că pe scenă ar trebui să fii umil, cu capu-n pământ şi ochii-n lacrimi! Doamne fereşte! O anumită doză de siguranţă de sine e necesară mereu dar uneori, când apelezi la supradoze, rişti să cazi în prăpastie în loc să pluteşti spre cer!

Voi ce părere aveţi? Cum ar trebui să se comporte un concurent pe scenă?

Advertisements

10 responses to this post.

 1. Mda evident.. daca esti asa mare si tare da din clont pentru tine, nu ca sa “vada” altii.. oricum talentul a iesit la iveala prin altceva ..

  Like

  Reply

 2. Posted by pseudofericire on November 8, 2012 at 23:48

  Probabil că aroganța aceasta, mai ales în concursuri, denotă încercarea de a folosi un pic de psihologie inversă. În scopul dezarmării, nu de altceva. Cumva că dacă ceilalți te văd atât de încrezător în propriile tale forțe (ori talente), te văd atât de convins de faptul că știi ce faci și ești chiar foarte bun la asta, te văd dominant, an alpha (fe)male, mai arunci și vreo câteva vorbe de duh, pline de superioritate, ar trebui să îi domolească.
  Cel puțin din perspectiva asta văd eu situația. Până la urmă tot într-o junglă trăim și tot aceleași reguli primitive le respectăm, inconștient. 😀
  Mă rog, asta e o opinie generală referitoare la aroganță, căci nu m-am uitat la emisiunea respectivă niciodată.

  Like

  Reply

  • Posted by Alexandra on November 11, 2012 at 19:55

   Nu contest că există şi persoane care se uită admirativ la cei aroganţi şi plini de ei; dar eu nu fac parte din ele. Poţi să fii dominant şi fără să ai un veşnic sictir în privire :))

   Like

   Reply

 3. Si pe mine ma scot din sarite cei care sunt prea aroganti, care isi imagineaza ca sunt mai presus decat altii si care se poarta urat. Sper sa vad si eu in seara asta editia despre care povestesti. O voi cauta pe net.

  Like

  Reply

 4. Posted by ellyweiss on November 8, 2012 at 00:14

  N-am vazut etapa asta de la Vocea Romaniei dar cam stiu cum stau lucrurile… Cred ca fiecare concurent ar trebui sa fie nu lipsit de modestie dar nici arogant. Intotdeauna calea de mijloc este cea mai potrivita.

  Like

  Reply

 5. Eu cred ca oricare dintre cei care apar pe scena ar trebui sa ii respecte pe ceilalti, in primul rand. Pentru ca fara ei, nu ar mai fi pe scena. Da, poate ca ei sunt cei mai mari si cei mai tari, dar degeaba sunt astfel daca nu are cine sa ii vada si auda… In rest, intr-adevar, talentul ar trebui sa conteze cel mai mult, iar cea mai buna dovada in acest sens este Adele, care i-a cucerit pe toti fara decolteu sau picioare.

  Like

  Reply

Părerea voastră contează!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: