Un alt soi de carte: 50 Shades of Grey

Tot auzind diverse păreri referitoare la trilogia “Fifty shades”, curiozitatea mi-a fost activată şi am ţinut neapărat să citesc şi eu măcar primul volum. Nu voiam să fiu genul de persoană care se alătură mulţimii ce aruncă cu roşii în carte, fără să citească măcar câteva rânduri. Da, auzisem că e varianta porno pentru femei, că e scârboasă din cale afară, că n-are pic de poveste ci o serie continuă de momente perverse în tot felul de locuri şi cu tot felul de “unelte”, etc. Dar ştiţi vorba aia, până nu vezi, nu crezi!

10818853

Aşa că, acum trei zile, am început să lecturez controversatul roman.

Din primele rânduri mi-am dat seama că am de-a face cu un personaj feminin care nu a auzit de încredere în sine. Bănuind că ar fi şi virgină, am schiţat un zâmbet şi am citit mai departe. Bineînţeles că intuiţia nu m-a înşelat şi am descoperit că am avut dreptate: Anastasia  Steele făcea parte din categoria Virgin Mary… puţine exemplare au rămas pe lumea asta, dar să nu ne abatem de la subiect.

Pe lângă faptul că Ana are o stimă de sine pe undeva pe la pământ, tânăra neexperimentată mai este şi invidioasă pe prietena ei, Kate, o tipă ce pare să fie urmărită de succes. Bineînţeles că invidia asta este undeva în adâncul sufletului ei şi o roade pe dinăuntru, transformând-o într-un pachet de nervi şi emoţii. 

“Acţiunea”, în sensul normal al cuvântului, începe când Ana este rugată de Kate să se ducă la un interviu în locul ei. Cu coada între picioare şi nefiind în stare să refuze rugămintea prietenei, Ana se deplasează la locul cu pricina şi-l întâlneşte pe Christian Grey.

Acum să ne concentrăm un pic asupra lui: e genul de bărbat superb, care deţine efectul AXE, înoată în bani, îşi conduce propria companie şi e burlac; are o privire de te dă pe spate, un aer misterios îl înconjoară mereu şi chiar nu e gay!

Ei bine, viaţa m-a învăţat că atunci când un bărbat pare a fi perfect (un om în general, dar vorbesc la subiect), ceva sigur nu e în regulă cu el. Aşa şi cu acest Christian Grey. La prima vedere / întâlnire / discuţie, pare bărbatul ideal, partenerul pe care orice domnişoară îl visează noaptea-n aşternut. Dar când ajungi să-l cunoşti mai bine, începi să te uiţi după ieşirea de urgenţă. 

Cartea este destul de banală la început: el o vânează, ea roşeşte; el o salvează de la un “accident”, ea roşeşte; el o scoate la o cafea, ea roşteşte; şi tot aşa. Nu sunt foarte multe descrieri, nu te pierzi în detalii, pur şi simplu urmăreşti un şir de gânduri ale personajului feminin şi un dialog între ea şi bărbatul irezistibil din faţa ei. E o lectură uşurică, din categoria scrierilor pentru adolescenţii din ziua de azi.

Apoi, “acţiunea” începe şi la alt nivel, cel aşa-zis erotic. După ce ajung să se cunoască mai bine, Ana şi Christian par foarte dornici să-şi smulgă hainele de pe ei. El o tot roagă să nu-şi mai muşte buza de jos, ea visează cum ar fi să-şi deschidă porţile subterane pentru el, el o avertizează că va avea de suferit din cauza lui, ea este din ce în ce mai stârnită de acest aspect, etc.

Aşa că, într-un final, la insistenţele femeii, Christian îi arată şi latura lui întunecată. O invită la el acasă şi-i prezintă o cameră “de joacă”. Nu vă voi spune exact ce se află în acea cameră de joacă, vă las să descoperiţi singurei dacă sunteţi curioşi. Pe mine nu m-a şocat într-atât încât să închid cartea şi să nu mă mai ating de ea. Oricum, cert este că, în partea “mai intunecată” a cărţii, Ana se transformă din Virgin Mary în Bloody Mary şi-şi pierde scumpa virginitate.

Din acel punct încolo, cartea s-a cam umplut de fraze de tipul: “The Submissive will agree to any sexual activity deemed fit and pleasurable by the Dominant”; “Holy crap!”; “I thought you didn’t make love. I thought you fucked hard.”; “My inner goddess is thrilled. I can do this. I can fuck him with my mouth.” Înţelegeţi voi ideea…

Anumite expresii se repetau exagerat de mult: “my inner goddess” era prezentă peste tot, de zici că era un alt personaj principal, un fel de drăcuşor pe umărul stâng; “Holy” însoţit de “crap”, “fuck”, “cow”,etc. era semnul că Ana este pe punctul de a leşina, dar rezistă cu brio datorită dorinţei de a-l mai călări un pic pe Christian; “Mutters”, “Whispers”, “Gasps”, la fel…sunt presărate în tot textul, ca nişte condimente proaste pe o bucată de friptură.

Dar, în mare, cartea nu m-a plictisit, nu m-a dezgustat, nu m-a făcut să arunc cu roşii în ea. Nu înţelegeţi greşit, nu o să o adaug pe lista de cărţi preferate, căci nici nu m-a încântat cu absolut nimic. A fost o poveste simplă, despre două caractere total opuse, care ajung să-şi combine dorinţele în speranţa de a se aventura într-un soi de relaţie; singurul lor punct comun este setea neîncetată de celălalt şi fix asta le va sta în calea fericirii.

Însă, citind rândurile din categoria BDSM (Bondage and Discipline-BD, Dominance and Submission-DS, Sadism and Masochism-SM), singura întrebare care mă bântuia era: “O femeie a gândit toate regulile astea?”. Căci da, cartea “50 shades of grey” este scrisă de o femeie şi anume E.L. James. Nu mă intriga acţiunea brută ce se desfăşura în Camera roşie a plăcerii/durerii, ci faptul că o femeie în toată firea şi-a dezvăluit toate fanteziile sale ascunse (şi un pic bolnave aş putea adăuga), întregii lumi. Căci, hai să fim serioşi, ea nu a scris toată povestea asta, visând de fapt la un prinţ pe cal alb; toate acţiunile prezentate acolo sunt scenarii desprinse din dorinţele sale…

Eu cam atât am avut de zis despre carte. Nici n-o recomand (mai ales celor slabi de înger), dar nici n-o hulesc. E un alt soi de carte, un soi pe care nu oricine îl poate digera. Când voi mai avea timp de pierdut voi citi şi celelalte două volume

P.S: vă las o imagine care reprezintă, în mare parte, finalul primului volum…

turtle-sex-cartoon-funny

…şi una din melodiile pe care cele două personaje “făceau dragoste” :))

Aici găsiţi recenzia pentru volumul II!

Sursa foto: goodreads.com

48 responses to this post.

  1. Posted by Ilinca Ozana on March 10, 2015 at 15:18

    Eu zic sa citesti si urmatoarele doua volume. Atunci te asigur ca le vei pune pe lista de “carti preferate”. Le gasesti pe toate trei integral pe Wattpad.
    p.s. mi-a placut foarte mult articolul :*

    Like

    Reply

    • Posted by Alexandra on March 18, 2015 at 17:32

      Am citit toate volumele și tot nu se află pe lista cărților preferate. 🙂 Există literatură de calitate superioară pe lumea asta care bate la poponeț 50 shades of grey, asta ca să fiu în ton cu cartea. 🙂

      Like

      Reply

  2. Posted by Raluca on December 27, 2014 at 01:18

    Bună. Unde pot găsi The Submissive trilogy traduse in română?

    Like

    Reply

  3. Posted by orange juice on September 13, 2014 at 01:21

    BDSM exista și femeile iubesc asta motiv pentru care cartea a fost citita în proporție semnificativa de femei (28 – 35 de ani)

    Chiar tu care citești acu și refuzi sa accepți BDSM ai sa ramai surprinsa ca atunci când ești desprinsa de realitate, ca atunci când ești desprinsa de rațiune deci când ești aproape sau în timpul unui orgasm puternic doua palme pocnite peste fund te înnebunesc și ceri mai mult și mai mult
    BDSM-ul vine in diferite stage-uri, contează ce experienta are bărbatul cât știe sa meargă de departe și când știe sa sa oprească.

    dar nahh…majoritatea femeilor au parte de pseudo sex….multe din femei au lângă ori un bădăran ori un fatalau care le întreabă timid “iubi te întorci un pic sa te iau și pe la spate?” Raspundul tău trebuie sa fie “boule ai auzit de tehnici de bdsm?

    Recomand și “Lola beccaria – Dezgolita” 🙂

    Like

    Reply

  4. Posted by fulgeanu claudia on February 9, 2014 at 14:48

    este o trilogie care te lasa fara rasuflare .Nu credeam ca cineva poate descrie o asa dragoste in urma careia ,eu ca cititor sa o traiesc si sa mi-o doresc asa de mult.Oare in realitate exista?Nucred si ca urmare incerc sa fiu macar pentru cateva minute Ana Grey.Voi nu v-ati dorii fetelor?Sunt convinsa ca da.

    Like

    Reply

  5. Am auzit ca s-a anulat lansarea filmului care era in august 2014 si va fi lansat in 1015, din cauza ca mersonajul care il joaca pe Grey a marturisit ca nu mai are timp pentru filmari , asa ca sau cam schimbat personajele.Mare pacat.

    Like

    Reply

  6. Posted by karin on September 1, 2013 at 22:57

    Am citit deocamdata primele 2 volume la recomandarea unei prietene.Sincera sa fiu, mie mi-a placut.Intr-adevar sunt unele parti mai erotice pe care nu am tinut neaparat sa le citesc in amanunt.Oricum banuiesc ca multe femei isi doresc sa simta ceea ce simtea Ana .Cred ca e o carte indicata si pt unii barbati care ar putea invata ce este un preludiu.Ar fi frumos ca atractia intre parteneri sa existe cat mai mult, dar din pacate in viata fiecarui cuplu intervine monotonia.Este o carte care te invata cum sa-ti pui partenerul pe jar :)) .Nu stiu daca as vrea sa mai citesc si ultimul volum.Volum 2 e cu happy end :))

    Like

    Reply

    • Posted by Alexandra on September 2, 2013 at 14:48

      Nu m-am apucat încă de ultimul volum. SInceră să fiu cred că făcea mai bine autoarea dacă termina povestea după al doilea volum. Nu ştiu ce poate să se mai întâmple în al treilea care să mai fie de interes…

      Like

      Reply

  7. […] trecut ceva timp de când am promis că-mi voi face timp şi pentru celelalte umbre ale domnului Grey. De aceea, “zeiţa mea intimă” s-a simţit cu musca pe căciulă şi m-a împins către […]

    Like

    Reply

  8. Posted by passionatepirate on April 17, 2013 at 21:26

    Ai vazut filmul? Merita filmul ca intentionez sa-l vad

    Like

    Reply

  9. Recenzia ta e pertinenta. Candva – cand la moda era Sandra Brown si toata lumea o lauda si dadea pe spate – am facut ca tine: sa citesc, sa stiu despre ce vorbeste lumea… Am citit trei si mi-am dat seama ca era suficient sa citesc una pentru a sti ce si cum scrie – si nu ma intereseaza.
    Cartea despre care ai scris este una pentru “amatorii genului” as zice. Gusturile si culorile nu se discuta! Dar aceasta nu inseamna ca nu sunt discutabile. 😉
    Ma gandesc ca autoarea e o copie palida a lui Harold Robbins, cu a lui “Goodbye, Janett” sau a lui Pascal Bruckner si Alain Finkielkraut, cu a lor “Noua dezordine amoroasa”.
    In ceea ce priveste acest gen de romane daca ai citit unul le-ai citit pe toate.
    Multumesc pentru recenzie! 🙂 Acum aflu ca exista pe piata romaneasca si aceste romane – n-o sa ma deranjez sa le caut. 🙂
    Duminica frumoasa iti doresc!
    Succese!

    Like

    Reply

    • Posted by Alexandra on March 4, 2013 at 08:37

      “Luni de fiere” a lui Pascal Bruckner a avut totuşi un fir epic ceva mai complex decât ce am găsit la Mr. Grey şi sala lui de joacă :)).
      Iar de Sandra Brown am citit şi eu tot un singur roman şi, la fel, a fost suficient…telenovelă pe hârtie. :))

      Like

      Reply

  10. […] Astăzi mi s-a atras atenţia că probabil mă cred deşteaptă făcând o asemenea recenzie la cartea 50 shades of Grey. Nu-mi amintesc să fi făcut romanul cu ou şi cu oţet dar, aparent, am jignit una din fane cu […]

    Like

    Reply

  11. Posted by Lavinia on March 2, 2013 at 00:27

    Fiecare are pareri diferite! Mie una mi-a placut foarte mult cartea, si celelalte 2 din serie (mai ales sfarsitul). Modul in care ai descris aceasta carte este deprimant, ca si cum ai fost obligata s-o citesti…ori ai crezut ca pari foarte desteapta daca spui ca nu e buna … Oricum vad deja ca lumea din Romania comenteaza dur despre aceasta carte!
    PS : cartea e FANFICTION!!!

    Like

    Reply

    • Posted by Alexandra on March 2, 2013 at 17:58

      Nu am comentat nici dur dar nici n-am lăudat-o! Nu mi-a plăcut la nebunie dar nici n-am spus că e un gunoi! 😉
      Iar în privinţa deşteptăciunii, nu simt că mi-a crescut IQ-ul după ce am citit acest roman “minunat”. 🙂 Şi cu atât mai puţin, după ce i-am scris recenzia.

      P.S: dacă foloseşti CAPS LOCK să ştii că nu sar de pe scaun de frică! 😉

      Like

      Reply

    • unde scrie Alexandra ca nu e buna cartea? nu reusesc sa “gasesc” in text. dar fiecare intelege cum se pricepe…

      Like

      Reply

  12. Posted by alexandra on February 19, 2013 at 11:46

    da, tocmai am terminat si eu primul volum. Mai mult de curiozitate in legatura cu ce ar putea fi nou si diferit, as citi celelalte volume. In mare, nu imi repugna, dar cred ca e o carte proasta, o carte scrisa de americani, pentru americani. Absolut toata actiunea e doar sex, restul de intamplari sunt rapid povestite in cateva randuri si se trece dupa aia iar la sex. Foarte multe expresii si elemente repetitive care strica tot si fac lucrurile prea SF (el poarta mereu camasa de olanda alba – nici macar nu stiam ca exista materialul asta, zeita din ea permanent face cate ceva, el ii spune intruna ca ea miroase frumos,ea se gandeste intruna ca el miroase frumos, mereu a “Christian si gel de dus”, etc). Prefer cartile care au si alta actiune, care se concentreaza si pe altceva, care construiesc povestea dintre doi, nu care o lanseaza direct, mai ales la finalitate. Cred ca m-am asteptat putin la altceva sau SI la altceva. Ma intreb cat de murdare sunt celelalte volume, daca se poate sa fie mai murdare de atat. Pe alocuri a fost chiar scarbos si sinistru, nu stiu cum i-a influentat lectura cartii acesteia pe unii mai slabi de inger sau “in formare”.

    Like

    Reply

    • Posted by Alexandra on February 19, 2013 at 12:06

      Nu am citit şi celelalte volume dar bănuiesc că sunt scrise în acelaşi stil. Din câte am auzit pe la alte persoane, nu se mai întâmplă mare lucru…. e un scenariu desprins din telenovele, presărat cu câteva accidente, ameninţări cu moartea şi (prea) mult sex…

      Like

      Reply

      • Posted by alexandra on February 19, 2013 at 12:14

        tocmai mi-am cumparat de pe net si volumul 2. Asa ma gandeam si eu, e prea multa telenovela. Mi-ar fi placut sa pastreze totul mai…realist, sa mi se para ca e ceva ce s-ar putea intampla si in realitate, undeva intr-un colt al lumii. Oricum, pana si exagerarile sexuale fac totul SF. Protagonistii se doresc la modul extrem in fiecare zi a vietii lor. As vrea sa stiu cui ii se intampla asta in viata reala. Astea-s dulci inceputuri, doar 🙂 Si totusi uite ca ma incearca o curiozitate…

        Like

      • Posted by Alexandra on February 19, 2013 at 12:42

        Exact… la început dorinţa e mare. Dar mai rar ea rămâne la fel de arzătoare pe tot parcursul relaţiei.

        Like

    • Asta e fanfic la Twilight, autoarei (care e din UK, app) i s-a parut ca aia nu are suficient sex in ea si a purces a scrie scenele steamy care lipseau. Dupa aia a schimbat numele personajelor, ocupatiile si a publicat-o.
      Ma bag si eu ca musca-n lapte, da oamenii ar trebui sa stie ca nu se pot astepta la o capodopera daca a fost inspirata din Twilight.

      Like

      Reply

    • Posted by Natalia on February 22, 2015 at 15:35

      N-am inteles unde ai gasit partea “scarboasa” a acestui roman! E cat se poate de pertient scris si nu uita ca pt fanii genului, nu pt orice casnica frustrata, care o face doar in pozitia misionarului!!!

      Like

      Reply

  13. Posted by cvhjncvvk on February 17, 2013 at 19:27

    Ati uitat de ”reputata” Sandra Brown…apărută pe tarabe după 90???Ce a fost va mai fii căci nimic nu e nou sub soare.

    Like

    Reply

    • Posted by Alexandra on February 18, 2013 at 11:47

      Nu am uitat de ea. Dar descrierile ei sunt “pantaloni scurţi” pe lângă ce găseşti în 50 shades of grey… :))

      Like

      Reply

      • Posted by OddEven on May 21, 2013 at 12:47

        Ok, citind trilogia si comentariul de mai sus, pot concluziona: Sandra Brown cu “pantaloni lungi”. 🙂

        Like

  14. Societatea se schimba , si nu in bine .Pana acum se spunea sa lasam tv-ul si netul si sa punem mana pe o carte , ce carti oamenii buni ?Flagelul sexului care vinde si vinde si sa fiu sincera m-am cam saturat sa il vad peste tot…pentru ca influenteaza , degradeaza viziunea si rolul actului in sine , despre iubire numai mentionam pentru ca multi numai cred in ea ca in Dumnezeu de altfel.

    Like

    Reply

    • Posted by Alexandra on February 2, 2013 at 15:32

      Am văzut şi persoane care după ce au citit o astfel de carte s-au apucat şi ele să scrie una… 🙂 O să fie librăria plină de aşa ceva în curând…:)) Sper să treacă totuşi moda asta mai repede şi să revină lumea la lecturi cu adevărat plăcute şi din care ai ce să înveţi.

      Like

      Reply

    • Posted by Cristina Dobrisor on July 8, 2013 at 13:57

      Cartile nu inseamna doar Sandra Brown sau cea mai sus discutata. Literatura este de mai multe feluri, in cazul in care, dupa cum scrii, dovedesti ca nu stii. Si bineinteles ca ar trebui sa lasam tv-ul pentru o carte, fie ea buna, fie mai putin buna…dar literatura serioasa cu siguranta “bate filmul” … si tv-ul, mai ales net-ul 🙂 Toate cele bune!

      Like

      Reply

  15. […] – Grey, Christian (“50 shades of Grey” –  E L […]

    Like

    Reply

  16. […] ţi-e şi cu vremurile astea?! De când cu 50 Shades of Grey, până şi Moş Crăciun a început să-şi lege Crăciuniţe la sanie, în loc de reni. Rudolph a […]

    Like

    Reply

  17. E plina lumea de oameni pudici, care nu suporta ideea ca exista carti in care sunt descrise anumite “chestii”, dar care probabil le devoreaza pe ascuns. :))

    Like

    Reply

    • Posted by Alexandra on December 4, 2012 at 13:03

      :))) Le devorează în două zile şi apoi spun că nu le-a plăcut deloc…:P

      Like

      Reply

      • Posted by Cristina Dobrisor on July 8, 2013 at 14:01

        Exact! Cine are puterea sa sustina ca a citit o asemenea carte….putini, sunt sigura. Eu am incercat sa citesc “Cele 121 de zile ale Sodomei si Gomorei”, dar trebuie sa recunosc ca la pagina 80 m-am oprit, am incercat sa citesc pe sarite si putin finalul, dar …n-am reusit si vreau sa spun ca am ramas marcata ceva timp…dar nu mi-e rusine sa spun ca nu refuz sa citesc astfel de carti, daca imi pica in mana.

        Like

      • Posted by Alexandra on July 8, 2013 at 15:28

        Nu am auzit de cartea asta dar m-ai făcut curioasă. 🙂

        Like

      • Posted by Cristina Dobrisor on July 9, 2013 at 00:37

        Marchizul de Sade e autorul, a aparut in colectia 101 carti, de la Adevarul (seria rosie), dar cu siguranta o gasesti pe net, chiar mi-ar placea sa-ti stiu parerea, observ ca ai niste comentarii foarte pertinente. Oricum, despre “Fifty shades…” auzisem si eu si acum sunt si mai curioasa s-o citesc…impartasim impresii apoi.

        Like

      • Posted by Alexandra on July 9, 2013 at 09:01

        O să o caut şi eu pe la bibliotecă şi dacă nu o găsesc acolo, o voi descărca de pe internet. Mulţumesc!

        Like

Părerea voastră contează!