E vorba de scris, fir-ar să fie, nu de spălatul maşinii sau de aplicarea fardului de ochi!

Meet the Author

Probabil e firesc să citeşti o carte şi să îţi regăseşti măcar o clipă din viaţă în descrierea altui personaj. Mie mi se întâmplă asta cu fiecare carte pe care pun mâna. Găsesc de fiecare dată o întâmplare, o descriere a unei situaţii sau a unor sentimente, care să se potrivească ca o mănuşă cu o anumită etapă prin care am trecut.

Cartea despre care vă voi povesti astăzi este cea care mi-a arătat că ambiţia şi perseverenţa sunt armele principale, necesare oricărui scriitor. Oricine poate să abereze gânduri banale pe un blog, aşteptând o armată de cititori să i le comenteze. Asta mi-e tot mai clar pe zi ce trece! Dar nu oricine aşterne câteva rânduri pe o hârtie poate fi recunoscut ca un autor de calitate.

După ce am lecturat “Misterul Regelui. Despre scris” de Stephen King, am descoperit cam cât efort ar trebui să depună un aspirant la titlul de scriitor pentru a ajunge “tot mai sus”. Nu e suficient să scrii o carte şi o pagină A4 pe zi, ca să te numeşti scriitor. Nu e suficient să încerci o singură dată să îţi publici opera! Este nevoie de multe refuzuri şi multe eforturi, intelectuale şi financiare, ca să reuşeşti să te faci cunoscut! Nu toţi au norocul de a fi acceptaţi de o editură din prima, dar asta nu înseamnă că trebuie să renunţăm după primul refuz. 

failed_writer

Stephen King povesteşte în cartea aceasta despre toate etapele prin care a trecut până să ajungă celebrul autor de romane horror. Nu a fost un copil crescut în puf şi nici ca adult nu a dus-o tocmai bine din punct de vedere financiar. O perioadă bună de timp a fost nevoit să lucreze la o spălătorie şi să locuiască cu familia sa într-o rulotă. Dar dacă credeţi că asta l-a împiedicat vreo secundă să scrie, să-şi imagineze, să inventeze poveşti şi să-şi construiască scara spre visul său, vă înşelaţi! Nici când era beat pulbere sau praf de drogat nu lăsa poveştile să-i scape printre degete.

A avut o viaţa grea dar nu a renunţat niciodată la scris şi, prin cartea sa, “Misterul Regelui. Despre scris”, doreşte să împartă cu toţi cei care-i urmează calea, micile sale secrete. Ne dezvăluie tuturor cam ce reguli să aplicăm, vorbeşte despre vocabularul necesar oricărui scriitor, de regulile gramaticale, de timpul alocat scrisului, de sacrificiile pe care trebuie să le facem şi de şuturile în fund pentru care trebuie să ne pregătim.  

V-o recomand din tot sufletul şi vă las şi câteva fragmente din ea care sper eu să vă convingă să o lecturaţi:

Vă puteţi apropia de actul scrisului cu nervozitate, emoţie, speranţă sau chiar cu disperare – senzaţia că nu veţi reuşi niciodată să puneţi pe pagină tot ceea ce aveţi în minte şi în suflet. Vă puteţi apropia de acest act cu pumnii încleştaţi şi cu ochii îngustaţi, pregătiţi să faceţi ravagii şi să-i doborâţi pe toţi. Vă puteţi apropia de el pentru că vreţi să convingeţi o fată să vă ia în căsătorie sau pentru că vreţi să schimbaţi lumea. Apropiaţi-vă de el în orice fel doriţi, dar nu cu lejeritate. Daţi-mi voie să repet: nu trebuie să vă apropiaţi cu lejeritate de pagina albă. Nu vă cer s-o faceţi cu reverenţă sau fără îndoieli; nu vă cer să fiţi corecţi din punct de vedere politic sau să renunţaţi la simţul umorului (rugaţi-vă la Dumnezeu să aveţi simţul umorului). Ăsta nu e un concurs de popularitate, nu sunt Jocurile Olimpice ale moralei şi nu suntem în biserică. Dar e vorba de scris, fir-ar să fie, nu de spălatul maşinii sau de aplicarea fardului de ochi. Dacă îl puteţi lua în serios, avem de lucru împreună. Dacă nu puteţi sau nu vreţi, e timpul să închideţi cartea şi să faceţi altceva. Să spălaţi maşina, poate.

Cea mai obişnuită dintre toate, pâinea scrisului, este vocabularul. În acest caz, puteţi continua liniştiţi să folosiţi ceea ce aveţi deja fără cea mai mică senzaţie de vină sau inferioritate. Cum i-a spus prostituata marinarului timid: Nu contează cât de multe ai, scumpule, ci cum le foloseşti.

Unele dintre lucrurile cu adevărat rele pe care le puteţi face când scrieţi este să împopoţonaţi vocabularul, căutând cuvinte lungi pentru că vă simţiţi poate puţin ruşinat de cele scurte pe care le ştiţi. Asta e ca şi cum ai îmbrăca un animal de casă în haine de seară. Animalul e stânjenit, iar persoana care a comis acest act de înfrumuseţare premeditat ar trebui să fie şi mai stânjenită. Faceţi-vă acum o promisiune solemnă că nu veţi folosi niciodată “emolument” atunci când vreţi să spuneţi “avantaj” şi că nu vă veţi exprima niciodată aşa: “John a zăbovit îndeajuns cât să înfăptuiască un act de excreţie” atunci când aveţi de gând să spuneţi: “John a întârziat doar cât să se cace.” […] Nu încerc să vă fac să vorbiţi murdar , ci doar simplu şi direct. Ţineţi minte că regula de bază a vocabularului este: foloseşte primul cuvânt care-ţi vine în minte, dacă e potrivit şi colorat. Dacă ezitaţi şi staţi pe gânduri, veţi găsi alt cuvânt – sigur că veţi găsi, întotdeauna există alt cuvânt -, dar probabil că nu va fi la fel de bun ca primul sau atât de aproape de ceea ce vreţi să spuneţi.

Ar mai fi multe citate care m-au făcut să zâmbesc dar m-au şi pus pe gânduri, însă mai bine vă las să le descoperiţi voi, citind toată cartea!

O puteţi cumpăra de aici! 

Poate fi un cadou ideal pentru un blogger, aşa că dacă eraţi în căutarea unor idei de personalizare a cadourilor, aceasta poate fi una din ele. Mie îmi place la nebunie să aplic tehnici de personalizare în cazul surprizelor pentru cei dragi.

Sursa foto: pinterest.com

4 responses to this post.

 1. Trebuie sa pun si eu mana pe cartea asta. Pariez ca poate fi utila chiar si unui banal blogger, ca mine.
  In afara de cele cateva carti pe care le-am citit (de groaza sau cum vrei sa le spui) , nu stiam nimic despre King.

  Like

  Reply

  • Posted by Alexandra on January 3, 2013 at 12:50

   Ţi-o recomand, sigur vei găsi câteva sfaturi utile chiar şi pentru blog. Eu am descoperit vreo două, trei! 😀

   Like

   Reply

 2. Felicitări că încă mai citeşti cărţi!
  Sărbători fericite alături de cei dragi!
  La mulţi ani!

  Like

  Reply

Părerea voastră contează!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: