Dacă e cu bani, nu primesc!

Acum două seri, cum stăteam eu şi le urmăream pe haioasele fete Gilmore, primesc un SMS cu multe semne de exclamare de la mama. Îl citesc o dată, îl citesc de două ori şi apoi ridic o sprânceană întrebătoare. Suna cam aşa: “Să nu cumva să te speli pe cap duminică. E sărbătoare foarte mare şi e păcat!!!!”.

Iniţial am zis “ok, o las pe luni”. Mare greşeală am făcut, însă! Că am mai primit un SMS cu la fel de multe semne de exclamare, care mă informa că nici luni n-am voie, că e Sf. Ion. Şi atunci m-a bufnit râsul şi i-am transmis mamei că Sf.Ion e băiat de treabă şi chiar nu i-ar conveni ca de ziua lui să am părul îmbâcsit. Aşa că mi-am dat singură “dezlegare” să îmi şamponez podoaba capilară.

60476646

Şi toată istorioara asta mi-a adus aminte de umblatul popei din uşă-n uşă, de Bobotează. Eu nu l-am primit anul acesta, căci nu eram acasă în ziua în care a cerşit bani  binecuvântat casele. Dar ştiu că mama în fiecare an pregătea bani să-i dea părintelui, să nu cumva să rateze vreo cameră a apartamentului, de parcă trebuia să-i plăteşti agheasma aruncată pe metru pătrat. Şi nu înţelegeam niciodată de ce tre’ să-l plăteşti ca să te sfinţească. Pe lângă faptul că nu-mi place să pup icoana/crucea cu care vine, şi mâna lui cu atât mai puţin, urăsc prostia asta cu plătitul pentru credinţă şi iertarea păcatelor.

Probabil felul în care a acţionat un alt membru al familiei mele mă va caracteriza şi pe mine când mă voi muta singură. I-a deschis uşa şi a urmat conversaţia de mai jos:

“Primiţi preotul de Bobotează?”

“E musai cu bani?”

“Da!”

“Atunci nu!”

Şi i-a închis uşa-n nas.

Dacă vă pregătiţi degetele şi discursul să-mi spuneţi că voi ajunge în iad pentru că voi proceda aşa, mai staţi câteva secunde să vă explic ceva. Nu e vorba că nu cred în Dumnezeu. Sunt convinsă că există o divinitate care are grijă de noi şi ne trage de urechi atunci când e cazul. Dar nu cred în biserică. Nu cred într-o instituţie care ar trebui să se bazeze pe credinţă şi ATÂT dar în schimb profită de naivitatea bătrânilor şi a oamenilor, în general, şi îi stoarce de bani. Nu cred că dacă plătesc nu ştiu câte milioane unui preot, păcatele îmi vor fi iertate şi voi avea un loc special în Rai. Nu cred că tre’ să-i umplu buzunarele cu bancnote unui dascăl ca să cânte mai frumos la slujba de înmormântare, ca sufletul mortului să plece în ritm de samba către ceruri.

Am impresia că biserica e un fel de Moş Crăciun pentru adulţi. Îi scrii pe o foaie tot ce-ţi doreşti şi aştepţi să se întâmple, numai că în plic mai cotizezi şi cu ceva euroi.

Prefer să mă rog în sinea mea, fără să păşesc pragul bisericii. Prefer să ajut un bătrân neputincios cu un bănuţ, decât să cumpăr lumânări şi icoane. Prefer să donez haine şi cărţi unor copii sărmani. Prefer să cred în Dumnezeu şi nu în preoţi. Poate cândva existau şi preoţi cu har, care nu se pretau la afaceri mizerabile, şi poate mai există vreo doi, trei. Dar majoritatea îmi fac silă. Aşa că să nu-mi bată mie la uşă, cerşind bani. Să urce înapoi în BMW şi să plece către alţii mai proşti.

Nu m-ar mira ca în următorii ani, să se prezinte cu vreo două cititoare coduri de bare şi să ne lipească nişte etichete la intrare. Asta aşa, ca să ne taxeze în funcţie de valoarea apartamentului…

Sursa foto: stirileprotv.ro

22 responses to this post.

  1. Posted by CITRO on November 26, 2013 at 19:29

    O sa arzi la nesfarsit in iad…
    Partea buna e ca o sa iti tin companie si in mod sigur nu o sa ma plictisesc. Habar nu am cine esti, ce varsta ai etc am ajuns pe blogul tau din intamplare, dar in mod cert o sa te mai vizitiez pe aici.
    Pe scurt..Mi-ai placut. Iar eu sunt o acritura greu de convins sa aduc un cuvant de lauda.:D

    Like

    Reply

  2. Mama ma suna si pentru a-mi atrage atentia sa nu spal rufe in anumite zile, desi stie ca nu tin cont de asa ceva. Ea isi face datoria. :))
    Ultima data cand am vazut preot in casa a fost de boboteaza, in 1994, cand a intrat preotul peste mine, ca “am copil mic in casa si trebuie sa o sfintesc”. :))

    Like

    Reply

    • Posted by Alexandra on January 9, 2013 at 13:15

      :))) Şi mama ştie că nu ţin cont de chestiile astea, dar ea insistă….poate, poate reuşeşte să mă convingă :))

      Like

      Reply

  3. Ce tare … lasa ca Sf Ion e de treaba :D…

    Like

    Reply

  4. Bineinteles ca si la mine a venit cu “apa sfanta” insa l-am primit si i-am zis ca eu nu pup nimic dupa care a urmat o discutie mai lunga cu “preafericitu’ ” in care din cand in cand mai auzeam cate un cuvintel de la mama,” taci ma! “, iar la final a plecat “preasuparat” pt. ca nu am vrut sa-i dau nici un ban, iar din cate am inteles de la un bun prieten,preot si el, nu e nici o problema daca nu le dai nimic. Oricum,nu cred in preoti, iar pe toti, exceptie,prietenul meu,ii urasc pt.tot ceea ce fac. Vorba ta, mai bine si-ar vinde BMW-ul si vilele lor pt. constructia bisericilor si nu ar mai fura de la oameni, daca tot s-au dedicat credintei si ajuta oamenii tot timpul fiind niste sfinti!
    Cand eram copil un asemenea specim m-a dat afara dintr-o scara de bloc, in zapada si intr-un ger care te ingheta instant. Cum sa le pupi mana si toate pozele cu care-si fac aparitia? Nu stiu ce se intampla cu noi dupa moarte, dar sigur nu vom ajunge in “partea cu prajiturici” ci in pamant. Din pacte in biserica am fost nevoit sa mai intru la evenimente tragice, insa nu am rezistat nici atunci mai mult de cateva minutele, iar din cand in cand, mai intru noaptea,la tara, in clopotnita, pt. a bea un paharel de vin si a citi in liniste…

    Like

    Reply

  5. dragut zis, si etic

    Like

    Reply

  6. Just. Nici eu nu cred în preoţi, ci în Dumnezeu.
    Foarte puţini preoţi şi-au ales să-L slujească şi
    chiar au har.
    Preoţii, în majoritatea lor, sunt atraşi nu de viaţa duhovnicească,
    ci de avantajele materiale pe care le pot avea.
    Totuşi, există şi excepţii.

    Like

    Reply

    • Posted by Alexandra on January 7, 2013 at 15:42

      Auzisem la un moment dat o femeie cum îi spunea fiicei ei: “mărită-te mamă cu un preot, că n-o să ai grija zilei de mâine” şi mi-am dat seama că are dreptate. Din ce în ce mai multe piţipoance se vor orienta în curând către popi, căci deh, au bani să-i întoarcă cu lopata.

      Like

      Reply

  7. De cand cu noul patriarh, Biserica devine din ce in ce mai mult o afacere. Televiziune, radio, hoteluri, asociatii non-guvernamentale, pensiuni, sanatorii, cantine si nenumarate edificii asa-zis “sfinte”, toate cer donatii sau profit din vanzari. Si are patriarhul ce vinde: lumanari, agheasma, vin sfintit, anafura, colinde si rugaciuni pe internet si cate altele! Asa ca preotii sunt doar mici trepadusi care urmeaza exemplul sefilor… daca cei mari fac un ban “cinstit”, cei mici de ce nu ar face?
    Nici eu nu am treaba cu Biserica si emisarii. Nu mai reprezinta de mult credinta. Pe una dintre bisericile din centrul Bucurestiului a scris cineva (si nu a sters nimeni) “Fabrica de Bani” 🙂

    Like

    Reply

    • Posted by Alexandra on January 7, 2013 at 14:21

      Dacă nu era adevărat se găsea cineva să şteargă…dar aşa, până şi ei ştiu că totul e o afacere, chiar dacă se bat cu pumnul în piept că urmează cuvântul Domnului. 🙂

      Like

      Reply

  8. Posted by Cipick on January 7, 2013 at 12:22

    “sufletul mortului să plece în ritm de samba către ceruri.” :))) sunt de aceeasi parere cu tine de mult timp, cum pot fi niste preoti oamenii lui dumnezeu cand ei sunt niste ipocriti; preotul acela din aeroport care injura ca la usa cortului m-a lasat masca. Mi se face sila cand aud ca mai nou se practica retrocedarea pamanturilor pe care sunt construite scoli si desfiintarea acestora sau sunt cerute niste chirii imense de catre biserici pentru ai lasa pe elevi sa mai invete acolo. Primele scoli au fost infiintate in jurul bisericii sau chiar in biserici si acum acestia le desfiinteaza din foame de bani?! Nu am mai calcat intr-o biserica de ani de zile, pur si simplu mi se pare un teatru ieftin…

    Like

    Reply

    • Posted by Alexandra on January 7, 2013 at 12:25

      Da, bine zis teatru ieftin…nici eu nu mai calc prin biserică, decât pe la nunţi şi botezuri…şi atunci stau mai mult pe afară până se termină slujba.

      Like

      Reply

  9. :)) referitor la comentariul tau de mai sus , Alexandra : O sa fii HOT o eternitate :)) . Iar in ceea ce priveste articolul..mare dreptate ai . Dar, mna …cam greu sa mai schimbi mentalitatea unor oameni care cred ca asa e bine .

    Like

    Reply

    • Posted by Alexandra on January 7, 2013 at 12:03

      Din câte am aflat aseară, suntem mai mulţi în familia mea care ne legăm de obiceiurile proaste ale popilor :)) Unchiu meu din Bucureşti l-a dat afară de la intrarea în scară…nici nu l-a lăsat să sune la interfon :))

      Like

      Reply

  10. Astea is ca si popii aia de pe vremea lui Luther de cereau bani oamenilor, daca dadea un banut ii erau iertate pacatele, daca dadeau doi banuti ierau iertate si la ceva rude=)) nah…deci Alexandra draga daca vrei sa fii mantuita da si tu acolo ceva banuti:P

    Like

    Reply

Părerea voastră contează!