Schimbare de planuri

Săptămâna viitoare pe vremea asta voi fi eliberată de un stres şi voi putea ieşi la un suc, ca tot omu’. De ce abia atunci? Ei bine, pentru că marţi am examen de angajare şi îmi doresc din tot sufletul să fie ultimul pe care-l dau.

De aceea, îmi cer scuze de pe acum dacă nu voi mai posta nimic zilele următoare. E posibil totuşi să mă lovească inspiraţia în timp ce lecturez “Caietele bibliotecarului” şi să mai adaug câte un text. Dar nu promit nimic!

shelving_in_silhouette

În orice caz, subiectul pe care voiam să-l abordez astăzi este “schimbarea de planuri”. Dacă prin clasa a 5-a eram convinsă că familia mea va mai dobândi o doctoriţă, prin clasa a 10-a m-am răzgândit şi mă îndreptam spre actorie, iar la sfârşitul liceului mi-am zis că aş fi o bună ziaristă şi am dat la Facultatea de Jurnalism din Galaţi. Şi în naivitatea mea, credeam că totul e simplu, că voi face ceea ce-mi place cel mai mult: voi scrie şi, pe deasupra, voi mai lua şi bani pe treaba asta.

Dar nu e chiar aşa. Jurnalistul trebuie să ofere cititorilor ceea ce vor. Iar în ziua de azi, cititorii nu prea mai sunt interesaţi de informaţii valoroase, ci preferă bârfa, scandalul şi pozele explicite. Spre exemplu, dacă eu aş scrie un articol de 1000 de caractere despre un olimpic la matematică, iar un presupus coleg de breaslă ar scrie 4-5 rânduri despre divorţul Andreei Marin de Bănică, ce text credeţi că ar avea mai multe vizualizări? Cel la care s-a muncit cu drag şi spor, sau cel conceput în 5 minute şi prin 3 clickuri pe internet?

Nu spun că nu există jurnalişti care vor să facă o schimbare, care se luptă să atragă atenţia asupra valorilor adevărate; ştiu câţiva şi-n Galaţi şi le apreciez munca. Dar mă întreb uneori cum de nu înnebunesc? Salarii infime, muncă fix ca la balamuc şi recunoaştere mai din părţi. Eu nu mă văd în stare să alerg pe străzi în căutare de ştiri “senzaţionale”, nu mă văd pândind personalităţile pe la colţ de stradă în speranţa că vor face un gest demn de 5 rânduri pe prima pagină şi nu mă văd reuşind să tastez un articol frumos, după ce toată ziua am umblat ca nebuna pe teren. 

După cum vă spuneam, în mintea mea naivă, credeam că jurnalismul se mulează exact pe pasiunea mea: scrisul. Dar, din câte am putut observa, jurnalist înseamnă mai mult alergat de la clădire la clădire decât stat jos şi scris. Şi să alerg pentru un titlu care să conţină cuvântul “exclusiv” nu vreau!

Aşa că mi-am schimbat planul: nu am mai insistat pentru un loc de muncă în presă şi m-am orientat spre o altă clădire, una care mi-e foarte dragă: Biblioteca “V.A.Urechia”. Pe 22 ianuarie am examen şi-mi doresc din tot sufletul să obţin un loc de muncă acolo. Ce poate fi mai plăcut decât să stai toată ziua printre file de imaginaţie şi personaje multicolore?

Las scrisul pe locul pasiunii şi sper să-mi plătesc facturile cu ajutorul cărţilor.

P.S: Da, am mai dat un examen acolo acum câteva luni şi am fost prima de sub linie. Aşa că, rogu-vă, ţineţi-mi pumnii strânşi, strânşi, strânşi să pot urca deasupra liniei tura aceasta.

Sursa foto: pinterest.com

24 responses to this post.

  1. Iti itin pumnii! Domnul sa te ajute, Alexandra!
    Eu mi-am schimbat “planurile” inca din timpul facultatii…
    Dar, mi-a prin foarte bine, am invatat foarte multe lucruri…
    Spor la invatat!

    Like

    Reply

    • Posted by Alexandra on January 19, 2013 at 17:09

      Pe timpul facultăţii am făcut practică în presa locală şi pe la televiziune şi chiar de atunci mi-am pus un semn de întrebare. Iniţial am făcut la tv şi am fost încântată o perioadă, după care mi-am adus aminte că-mi place mai mult să scriu decât să alerg pe teren cu un cameraman după mine. Apoi am făcut în presă şi am observat că subiectele mai pozitive nu prea au succes şi sunt privite cu indiferenţă. Tot ce era de criticat şi împroşcat cu noroi era bun, restu era aruncat la gunoi. Şi atunci mi-a picat fisa şi m-am sucit 😀

      Like

      Reply

  2. […] spuneam zilele trecute că mi-am schimbat planurile din punct de vedere profesional şi am tras de cârmă puţin spre altă direcţie. Dar asta nu e […]

    Like

    Reply

  3. […] mele zilnice. Dacă ieri vă spuneam că e posibil să nu mai scriu o perioadă, din pricina studiului intens al caietelor bibliotecarului, astăzi mi-a apărut “subiectul” direct sub nas. Şi nu pot lăsa o astfel de ocazie […]

    Like

    Reply

  4. Posted by Oni on January 17, 2013 at 09:25

    Multa bafta.Sper sa fie asa cum iti doresti.

    Like

    Reply

  5. Succes si spor la invatat 🙂

    Like

    Reply

  6. Succes , Alexandra . Ti-am tinut pumnii si data trecuta si ti-i tin si acum . :*

    Like

    Reply

  7. Frumos spus si mare dreptate ai. Din pacate un articol scris in cinci minute pare sa aiba mai mare succes in ziua de azi decat unul care aduce informatii de valoare.
    Iti doresc sa ai succes la examen.
    Si eu cred ca e mai frumoasa munca intr-o biblioteca, printre carti decat sa alergi pe strazi dupa stiri de senzatie.
    Felicitari deci pentru decizia de a iti schimba planurile 🙂

    Like

    Reply

  8. Multa multa bafta, Alexandra!!De mica ma fascina ideea de a lucra intr-o biblioteca si de a sta toata ziua printre carti!

    Like

    Reply

  9. Intre cele doua stiri? Probabil cea cu olimpicul daca a fost si proxenet si heckar informatic.

    Cu jurnalismul nu stiu, ai putea de exemplu sa-ti iei un host cu domeniu si sa-ti faci un blog serios unde poti sa scrii de exemplu despre carti. WordPress.com e destul de limitat, unde mai pun ca jetpackul e atat de prost construit ca mie mi-a cerut de vre-o 4(acum 5) ori sa ma loghez pe wordpress.com sa pot posta comentariul si cred ca o sa schimb mailul cu ceva aleatoriu.

    Like

    Reply

    • Posted by Alexandra on January 16, 2013 at 13:33

      Merci de sugestie. Probabil voi face asta în curând. Nu sunt deloc pricepută în ale site-urilor… şi m-am obişnuit cu wordpressul, dar o să cer o mână (două, trei) de ajutor în viitorul apropiat şi mă voi muta pe domeniu.

      Like

      Reply

  10. Mult succes la examen! Eu nu o sa-ti tin pumnii ca, cica, ti-as tine norocul, insa ma voi ruga pt. tine sa treci cu brio testul. Bafta!

    Like

    Reply

  11. Dumnezeu să te ajute!

    Like

    Reply

Părerea voastră contează!