Repari sau arunci la gunoi?

292059_276879885751480_1242385155_n

Mai ştii să lupţi? Tu, cel care rânjeşti la o sticlă de bere şi cu un chiştoc aprins în mâna dreaptă, ştii să lupţi pentru ceea ce vrei cu adevărat sau te laşi purtat de secunde şi dorinţe infime?

Am fost şi eu în locul tău. Pe acelaşi scaun, cu privirea aţintită spre acelaşi gol, fără planuri măreţe, fără aspiraţii înalte, crezând că totul se rezolvă de la sine. Pică pară mălăiaţă în gura lui Nătăfleaţă! Aşteptam să vină totul la mine şi nu făceam un pas pentru a obţine ceea ce doream. Şi ştiam prea bine ce-mi doresc. Visam asta în fiecare noapte!

Când ceva nu mergea dădeam vina pe destin şi o lăsam baltă. Îmi spuneam că “aşa a fost să fie” şi nu mă gândeam nicio clipă că aş putea acţiona cumva, pentru a remedia situaţia.

Da, sunt cazuri în care chiar nu poţi face nimic pentru a îndrepta lucrurile. Dar asta nu înseamnă că neputinţa e un adevăr universal valabil. Uneori chiar poţi să lupţi dacă vrei! Uneori merită să te uiţi un pic înapoi şi să încerci să repari ce ai stricat tu sau ce ţi-au stricat alţii!

Prea multă lume renunţă prea uşor. Prea mulţi oameni se dau bătuţi în faţa obstacolelor; în loc să le depăşească, ei se opresc în loc şi se uită pierduţi în stânga şi-n dreapta după un alt drum, mai uşor.

Mi-e dor să văd îndrăgostiţi care depăşesc orice bariere ca să fie împreună; care luptă şi merg până-n pânzele albe pentru ca inimile lor să fie mulţumite. Mi-e dor să-i văd cum nu se dau bătuţi în faţa celor care le pun beţe-n roate. Aş vrea să-i văd ţinându-se de mână, ştiind că nu-şi vor da drumul niciodată, în ciuda oricăror vorbe aruncate-n vânt.

Mi-e dor de gesturile mici făcute dimineaţa înainte de a simţi mirosul de cafea; de glumele cu subînţeles pe care le înţeleg doar cei doi; de privirile aruncate pe furiş a căror semnificaţie o ştiu doar ei doi; de evadările spontane în mijlocul naturii; de reflexia lunii pe valurile învolburate; de nisipul care scârţâie sub paşii lor; de gropile peste care sar cu degetele împreunate şi de micile tachinări în miez de noapte.

Şi le întâlnesc uneori… păcat că doar în filme!

Vreau să văd cupluri care ştiu să se iubească şi nu renunţă unul la celălalt după primul conflict. Vreau să văd oameni care mai ştiu să şi repare nu doar să arunce la gunoi. Şi poate că există mulţi şi  nu-i ştiu eu. Bravo lor!

Dar de ce nu putem toţi să luptăm pentru ceea ce ne dorim din tot sufletul? De ce ne mulţumim mereu cu “ceea ce putem avea acum” în loc să tragem cu dinţii de ceea ce vrem cu adevărat?

Şi nu, nu mă refer la relaţiile copilăreşti în care unul iubeşte şi altul se mai gândeşte dacă să iubească sau nu. Nu mă refer la relaţiile înfăptuite la beţie care se finalizează după două săptămâni. Nu mă refer la relaţiile dintre doi oameni care doar s-au săturat să fie singuri.

Mă refer la cei care chiar se iubesc unul pe celălalt; care nu pot concepe o viaţă unul fără celălalt. Cei cărora le vine din ce în ce mai greu să respire dacă nu sunt împreună. Cei care împărtăşesc acelaşi sentiment, acelaşi vis, aceleaşi planuri.

Sursa foto: pinterest.com

32 responses to this post.

  1. Mă bucur să văd că cineva are aceeași opinie ca și mine…îți doresc o iubire ca să te facă să muți munții din loc împreună cu persoana respectivă ! 😀

    Like

    Reply

  2. Am doar 18 ani si totusi sunt obosita , obosita sa ma repar pe mine ce sa mai vorbesc despre alti…

    Like

    Reply

  3. Posted by Elmina Balas on January 31, 2013 at 15:23

    Cred ca intrebarea poate fi mai degraba alta… Incerci sa repari… mai incerci o data si inca o data… dar pana cand? Cand stii ca e momentul sa spui “asta e” si sa mergi mai departe? Cand iubesti cu adevarat de multe ori refuzi sa vezi ca nu mai e nimic de reparat…si atunci cand in sfarsit spui “gata” ramai in urma cu un suflet gol, obosita de atat luptat… si poate cu regretul ca ai pierdut sansa de a-ti cunoaste “supa potrivita pentru tine ” incercat sa o reincalzesti pe cea veche…
    Da, iubirea e oarba si surda si in multe alte feluri… dar avem nevoie de ea, suferim, radem…
    In concluzie am si incercat sa repar… am si aruncat la gunoi. Totul sta in mintea si in sufletul nostru… si decizia cea mai buna trebuie luata cu minte si cu sufletul.
    O zi minunata va doresc!

    Like

    Reply

    • Posted by Alexandra on January 31, 2013 at 15:37

      Îţi dai seama că nu mă refeream la relaţiile care chiar nu merg oricât de mult ai lupta să repari. Prea multe cârpeli nu-s bune la casa omului, ce-i drept! Dar văd în jurul meu oameni care deşi jură că iubesc o persoană, după prima ceartă se descotorosesc de tot, spunând că “are balta peşte”.
      Şi eu am luptat pentru relaţiile unde am crezut că e iubire adevărată. M-am înşelat pe mine însămi de multe ori aşa, căci am descoperit la final că era doar ceva de moment. De asemenea am renunţat la multe relaţii fără să acord o a doua şansă, fiind convinsă că nu erau pt mine. Din punctul meu de vedere am avut dreptate, dar tot n-am de unde sa fiu sigură de asta.
      Ideea e că dacă simţi tu că merită să repari, trebuie să o faci! De câte ori crezi tu că merită… nu există un nr standard de încercări. Trebuie doar să-ţi mai asculţi şi sufletul! Nu doar sfaturile lumii din jurul tău.

      Like

      Reply

      • Posted by Elmina Balas on January 31, 2013 at 16:45

        Corect, dar sunt relatii care au suisuri si coborasuri… care atunci cand crezi ca nu se mai poate face nimic cel de langa tine brusc devine ce era cand l-ai vazut prima data…si te face sa crezi ca lucrurile pot fi din nou ce au fost… si uite asa te imbeti cu apa rece… Si uneori e bine sa aculti si parerile celor din jur care te iubesc ( parinti in principat pentru ca ei iti vor cu siguranta binele) pentru ca in general din afara se vede mai clar situatia… e greu cand esti implicata cu sufletul sa vezi adevarul la timp.
        Iar cei care jura ca iubesc o persoana si la prima cearta renunta… aia nu prea e iubire.. e mai mult nebuneala de adolescenta. La unii se manifesta la timp…la unii mai tarziu 🙂 Cand iubesti cu adevarat lupti! Intotdeauna! Fericirea nu este un lucru usor de gasit, dar cel mai greu este de pastrat!

        Like

      • Posted by Alexandra on February 1, 2013 at 09:54

        Aşa este, Elmina. Tre’ să lupţi ca să poţi fi fericit…

        Like

  4. Posted by krissulin on January 31, 2013 at 14:49

    Eu am o teorie legata de dragoste- pentru a putea sa iubesti trebuie sa comunici cu persoana iubita. Din pacate in zilele noastre nu mai stim sa comunicam, nu mai stim sa ne exprimam sentimentele. Pacatul cel mai mare pe care putem sa il comitem in iubire este sa luam persoana iubita ca pe un lucru garantat. Fiecare zi trebuie sa fie o lupta continua pentru relatie, sa demonstram ca meritam sa fim alaturi de aceea persoana. Iubirea este foarte greu de gasit, ma refer la iubirea adevarata, de genul fluturasilor in stomac.Poate o sa considerati ca sunt prea naiva sau prea romantica, dar asta sunt si nu imi este rusine niciodata sa recunosc acest lucru.
    Concluzia este hai sa luptam pentru ceea ce ne intereseaza si hai sa invatam sa comunicam!

    Like

    Reply

    • Posted by Alexandra on January 31, 2013 at 14:55

      Bine ai venit în club! Oricât de puternică şi Xena mă dau şi eu uneori, în adâncul sufletului tot o romantică incurabilă sunt. Numai că pentru mine iubirea înseamnă ceva mai mult decât fluturaşi în stomac. Emoţii de acest fel am mai avut şi din pricina altor persoane, pe care doar le-am îndrăgit. Fluturaşii în stomac apar cam în orice început de relaţie. Eşti stângaci, te bâlbâi, ţi se înmoaie genunchii…dar dacă după câteva săptămâni/luni nu te mai bucuri la fel de mult de prezenţa partenerului, înseamnă că nu a fost chiar iubire, ci doar o frenezie de moment. Iubirea adevărată nu se stinge niciodată în ciuda distanţei, a obstacolelor, a conflictelor, a monotoniei etc. Cel puţin asta e părerea mea! 😀
      Dar sunt total de acord cu tine la capitolul comunicare. N-ai cum să rezişti într-o relaţie cu cineva dacă nu comunici cu persoana respectivă.

      Like

      Reply

  5. Repari,unde se poate,arunci unde nu se mai poate,dupa ce ai incercat sa repari si sa carpesti de multe ori si nu mai merge.Cred eu. In filme,iubirea nu se termina cu “the end”, daca ar arata si dupa ,ce ar mai urma,n-ar mai fi la fel, n-ar mai fi film ci realitate :)) Cine vrea asta? :))

    Like

    Reply

  6. Sigur că trebuie să lupţi pentru dragostea ta.
    Dar dacă la un moment dat ceva se rupe
    şi celălalt vrea să-şi vadă singur de drum, n-ai ce face.
    Şi dacă, totuşi, după o vreme vrea să se întoarcă la tine?
    Ei, aici e dilema. Ce faci? Mingea e în terenul tău şi nu ştii ce să faci cu ea.
    Reîncălzeşti supa care ţi-a plăcut atât de mult?
    Probabil că-l mai iubeşti, dar nu mai ai încredere în el. Şi atunci?

    Like

    Reply

    • Posted by Alexandra on January 31, 2013 at 14:43

      Da, e destul de dificil să iei o hotărâre în acest caz. Ştiu asta prea bine. Probabil trebuie să te gândeşti foarte bine şi să alegi ce contează mai mult: faptul că iubeşti acea persoană sau greşelile ce au fost făcute în trecut. E riscant orice ai face, dacă alegi să te împaci cu persoana în cauza se poate repeta totul şi dacă alegi să renunţi la persoana iubită se poate să-ţi ratezi unica şansă de a fi fericit cu “supa ta preferată” şi să fii nevoit să accepţi “supa la plic”.

      Like

      Reply

  7. Eu asa intentionez sa fac. Si ma exaspereaza oamenii care spun “asta e”. E cel mai mare rau pe care si-l pot face singuri. Atata blazare nu credeam ca poate exista! 😐

    Like

    Reply

  8. Pentru a destinde putin atmosfera: daca vrei sa vezi tineri care lupta pana in panzele albe pentru dragostea lor, iti recomand postul tv care da filme indiene… :))
    Cred ca cei care iubesc cu adevarat, din tot sufletul, invata din mers sa lupte pentru dragostea lor, pentru relatia lor, pentru omul iubit. Cei care nu lupta ma fac sa ma intreb daca au cunoscut intr-adevar iubirea adevarata.

    Like

    Reply

  9. I’M in love … imaginea pe care a creat-o e superba. Multumesc 🙂

    Like

    Reply

Părerea voastră contează!