Caut trotuare curate şi fraze fără organe!

images

Când eram copilă eram veşnic atenţionată să mă comport frumos pe stradă. Ca orice miniatură de om, îmi plăcea să mă maimuţăresc, să alerg, să calc prin bălţi, să fug după fluturi, să mă caţăr pe garduri şi să mă agăţ de copaci. Iar mama mereu îmi spunea: „nu e frumos, eşti fetiţă!”. Şi atunci nu înţelegeam sensul expresiei. Acum, însă, când văd cum se poartă lumea pe stradă, parcă îmi dau seama la ce se referea draga de ea: trebuie să ai totuşi o anume atitudine când îţi scoţi faţa în lume! Dar unora nu le pasă de asta nici la vârste înaintate.

În primul rând, e vorba de atitudinea adoptată de tineri pe stradă: de la băieţii care îşi mai gâdilă, verifică, scarpină organul prin pantaloni, la cei care îşi exprimă cu fluierături şi aluzii admiraţia faţă de fetele pe lângă care trec, la cei care-şi lasă o mostră de salivă pe asfalt şi, nu în ultimul rând, la cei care aruncă, oriunde mai puţin la coşul de gunoi, lucrurile de care nu mai au nevoie. Nici fetele nu se lasă mai prejos, nu vă faceţi griji! Intră şi ele în categoria specimenelor a căror conduită publică lasă de dorit. Da, trebuie menţionate şi tinerele care îşi bagă şi-şi scot, în gura mare, organe ce nu le aparţin.

Nici adulţii nu-s uşă de biserică! Se mai întâmplă să vezi şi câte un bărbat bine, îmbrăcat la patru ace şi cu o servietă în mână, cum îşi suflă nasul lângă un copac. Se pare că nu ştie toată lumea de existenţa şerveţelelor nazale. Să mai zic oare şi de doamnele aranjate şi coafate care-şi trag dresurile în faţa restaurantelor şi se scobesc între dinţi cu unghia de la degetul mic?

De bătrâni nu voi spune prea multe, doar că ar trebui să mai pună mâna în dreptul gurii atunci când îi apucă criza de tuse în staţia de autobuz. Şi ar putea să te roage frumos să le cedezi locul pe o bancă la umbră, nu să ţipe în gura mare că „tinerii din ziua de azi sunt nişte nesimţiţi”.

Nu bag mâna-n foc că aş avea un comportament de nota 10, dar am învăţat de mică cam tot ce nu e bine să faci pe stradă: să arunci gunoaie pe jos, să traversezi neregulamentar, să vorbeşti urât, să-ţi scuipi guma pe asfalt sau să o lipeşti de stâlpi, bănci, balustrade etc., să te legi de ceilalţi oameni care-şi văd de treaba lor; mai pe scurt, să te comporţi ca proaspăt scos din peşteră. 

Între cei patru pereţi ai tăi poţi să fii cât de Mowgli vrei tu, dar când ieşi pe uşă ia-ţi cei 7 ani de acasă cu tine! Şi dacă nu-i ai, fă-ţi rost de ei!

shutterstock_6187843_01

Ce frumos ar fi să trăiesc într-o lume în care „pisi, ce bună eşti!” nu s-ar mai auzi la orice colţ de stradă, în care trotuarele nu ar mai fi pline de scuipat, ambalaje şi mucuri de ţigară şi în care ai putea să te aşezi pe o bancă în centru fără să verifici dacă nu s-a urcat cineva, înainte, cu picioarele pe ea.

Nu ştiu ce se poate face pentru prima mea „pretenţie”, dar ştiu că pentru celelalte ar putea fi date amenzi. Ai preferat să arunci pachetul gol de ţigări pe jos, în loc să mai faci trei paşi şi să ajungi la coş, scoate banii din portofel! Că nu e nimeni obligat să-ţi suporte ţie mizeria! După ce vei fi „neatent” şi vei plăti o dată, de două ori, de trei ori… o să ajungi să te lecuieşti şi o să începi să înţelegi rostul tomberonului.

Sursa foto: online.wsj.comgizmodo.com.au 

20 responses to this post.

  1. […] într-un post anterior de fetele care înjură pe stradă. Aş fi ipocrită să nu recunosc că, la nervi, mi-a mai scăpat şi mie câte o trimitere la […]

    Like

    Reply

  2. În ultimul secol, industria a explodat, fapt care a determinat în toate ţările intensificarea proceselor de poluare a elementelor sistemului ecologic. În aceste condiţii, natura şi importanţa problemelor privind mediul înconjurător capătă noi dimensiuni în societatea modernă, mai ales că, pe lângă poluările produse de industrie, apar şi cele care au la bază neglijenţa omului. Străzile multor oraşe româneşti se sufocă sub mormane de resturi menajere. Amenzile nu îi mai sperie pe oamenii care aruncă pe unde apucă pungi pline de gunoi, iar dacă persoanele trecute de o anumită varstă fac acest lucru, la ce reacţie să ne aşteptăm din partea copiilor lor? Pe lângă aspectul dezolant şi gazele urât mirositoare degajate de gunoi, care alungă turiştii străini, ce ar putea lăsa foarte mulţi bani în România, determinând o creştere economic importantă, românii îşi sapă, pur şi simplu, propria groapă. Există voci care spun că omul moare de foame, iar pe ecologişti îi doare soarta mediului, dar cheltuielile care se fac cu gestionarea şi reciclarea deşeurilor menejere salvează materiile prime noi ce se extrag din mediul înconjurător. Astfel, nu mai apar alunecări de teren produse în solurile lipsite de vegetaţie , viituri determinate de solurile degradate formate în zonele defrişate şi exemplele pot continua.

    Like

    Reply

  3. Caut decenta , din toate punctele de vedere .Inca caut….si peste 20 de ani de acum tot in cautare o sa fiu…:)

    Like

    Reply

  4. Posted by elly weiss on February 1, 2013 at 23:30

    Ma scarbeste si pe mine peisajul urban…
    Ai punctat bine….din pacate cei care vorbesc colorat si cei care scuipa sau mai stiu eu ce fac.nu prea citesc bloguri…

    Like

    Reply

    • Posted by Alexandra on February 2, 2013 at 11:11

      M-aş mira şi eu dacă ar ajunge un astfel de specimen pe aici. Probabil l-aş recunoaşte prin limbajul propriu din comentarii…:D

      Like

      Reply

  5. Posted by Elmina Balas on February 1, 2013 at 16:21

    Stii… un tip jumatate neamt jumatate american mi-a spus odata ceva foarte adevarat: “Nu exista popoare civilizate, ci doar popoare bine amendate!”

    Like

    Reply

  6. Adevărat, oamenii peşterilor îşi scuipau guma pe asfalt…
    Dar dincolo de glumă, ridici o problemă gravă: lipsa de educaţie.
    Grobienii ar trebui aruncaţi la tomberon, cu gunoaiele lor cu tot.

    Like

    Reply

  7. Pana o sa ajunga si Romania o tara civilizata….mai avem de asteptat mult si bine…sper totusi sa vad asta pana mor 🙂

    Like

    Reply

  8. Posted by krissulin on February 1, 2013 at 12:58

    Stii ce m-a frapat vara trecuta? Am iesit cu fetita in parc si am vazut de multe ori mamici iesite ca si mine cu progenitura in parc , la iarba verde si mancau seminte scuipand cojile pe jos si indemnandu-si copilasii sa faca ca ele. Se facea un covor de coji de seminte in jurul lor si plecau pur si simplu. Atunci de va mai mirati ca nu mai avem educatie civica si ca am ajuns sa traim intr-o jungla? Paradoxal majoritatea se cred educati si arata cu degetul. Sper sa am destula putere sa lupt cu fetita mea sa nu se lase influentata de anturajul pe care il va avea mai tarziu, sa nu se transforme intr-un animal de jungla urbana asa cum avem din ce in ce mai multi din pacate. Ne miram de ce orasul nostru este din ce in ce mai murdar? Pentru ca nu avem legislatie sau daca avem si eu nu stiu nu se aplica. O zi buna!

    Like

    Reply

    • Posted by Alexandra on February 1, 2013 at 21:35

      Dacă aşa sunt învăţaţi de mici e clară treaba… nu ai ce pretenţii să ai de la ei! Păcat de cei care sunt educaţi bine şi sunt nevoiţi să stea în mizeria altora!
      Mulţumesc!
      O seară frumoasă!

      Like

      Reply

  9. corea de nord papusa 😉

    Like

    Reply

  10. In Romania cred ca avem de asteptat mult si bine pana ne mai civilizam si noi.
    Eu pe langa specimenele care le-ai expus mai sus, mai sunt si cei care arunca diverse pe geamul masinii in mers.

    Like

    Reply

  11. Teoretic pot fi date amenzi. Practic, eu nu am auzit vreodata sa se fi intamplat asa ceva. Uneori ma enerveaza atat de tare nesimtirea unora, ca ma port precum babele. Le atrag atentia ca este cosul de gunoi la doi pasi, ca bancile sunt facute pentru fund, nu pentru picioare… :))

    Like

    Reply

    • Posted by Alexandra on February 1, 2013 at 10:32

      Toţi primesc doar “avertismente” indiferent de fapta lor… amenzile nu se lipesc de ei, nu ştiu din ce cauze..
      Eu încă nu mă iau de oameni pe stradă, doar pe prietenii mei îi mai bat la cap să-şi arunce ambalajele la gunoi. :))

      Like

      Reply

Părerea voastră contează!