Banana şi profesorul de matematică

Nu am scris niciodată pe blog despre aventura mea din clasa a XII-a, dar toţi cei care mă cunosc au ascultat povestea măcar o dată.

Este vorba de domnul profesor de matematică şi aventura mea cu el. Nu vă gândiţi la prostii, nu am avut clipe romantice în spatele catedrei cu nimeni!…

w560xh316_Peste_100_de_elevi_au_intrat_in_greva

În clasa a XI-a, am primit vestea “minunată” că ne vor schimba, din nou, profesorul de matematică. Având în vedere faptul că ne obişnuisem 2 ani şi jumătate cu un domn profesor, ce mie mi-a fost foarte drag (chiar dacă mi-a pus nota 2 cu ocazia zilei de 8 Martie), şi am avut un semestru, apoi, un profesor înlocuitor… vestea nu a fost privită cu ochi buni.

Dar, la începutul clasei a XII-a, ne-am trezit cu un alt individ la catedră, în timpul orei de matematică. Ora s-a desfăşurat suspect încă de la prima întâlnire: domnul ne-a dictat 3 pagini dintr-un manual (nu doar definiţiile mot a mot, ci şi exemplele), nu a explicat absolut nimic, a mai aruncat şi un vers dintr-o poezie, a dat o temă şi a planificat o oră suplimentară de matematică pentru bac, de la ora 7 dimineaţa.

A doua zi, când a intrat pe uşă, ne-a salutat politicos, ne-a rugat să rămânem în picioare şi a început să verifice temele. Dar verificarea nu era una obişnuită ci se desfăşura în felul următor: se aşeza în dreptul tău, se uita un pic la tine, te atenţiona că-ţi lipseşte un articol al uniformei, arunca un ochi pe tema ta şi apoi scria pe caiet: “Temă neefectuată”; trecea mai departe, la următoarea bancă, şi proceda exact la fel!

Astfel, indiferent câte pagini aveai la temă, dacă erau rezolvate exerciţiile corect sau nu, în dreptul datei era trecut cu roşu “temă neefectuată”. Îmi este chiar ciudă că nu mai am caietele să vă fi arătat o poză, dar le-am aruncat pe toate la finalul liceului. Colegii mei, însă, vă pot confirma spusele mele!

La scurt timp după începerea şcolii eu m-am îmbolnăvit şi am plecat din oraş pentru a face nişte analize amănunţite. Am lipsit cam două săptămâni de la şcoală, timp în care colegii mei au fost traumatizaţi de acest domn profesor. Ştiam şi eu din primele ore că e mai ciudat şi mai exigent, dar când am auzit povestirile colegilor mei, am rămas fără cuvinte.

Una din istorisiri avea ca personaj principal unghiile unei colege de-ale mele. Domnul profesor a refuzat să fie atent la ce exerciţiu rezolva ea la tablă şi s-a concentrat pe lungimea unghiilor ei. Adevărul e că dacă ai unghiile prea lungi, ţi-e cam imposibil să scrii cu cretă ecuaţii matematice; dar de aici şi până la a auzi de la un profesor : “de ce ai unghiile aşa lungi? Vrei să(-mi) beleşti banana?” e cale lungă (“-mi”-ul respectiv l-au auzit doar unii colegi, de aceea l-am pus în paranteză).

Acesta a fost punctul culminant care a declanşat revolta elevilor de la Liceul Teoretic “Emil Racoviţă”. Pe lângă asta, însă, colegii mei se mai plângeau şi de faptul că rezolvau exerciţiile la meditaţii, iar dragul nostru profesor susţinea sus şi tare că nu sunt corecte răspunsurile, punându-le note de la 6 în jos. Eu nu făceam meditaţii, dar am fost şi eu scoasă la tablă şi ţinută toată ora acolo, rezolvând integrale&co. şi am primit nota 7, deşi le făcusem pe toate corect.

Probabil dacă nu urma bacalaureatul, scandalul nu atingea proporţii uriaşe, dar în această situaţie ne-am simţit obligaţi, şi noi şi părinţii noştri, să luăm măsuri. Astfel, a fost convocată o întâlnire cu doamna directoare şi s-a pus problema pe masă. Soluţia găsită: niciuna. Draga de ea se aliase cu stimabilul şi susţineau amândoi că noi suntem retardaţi, nu învăţăm, căscăm la ore şi nu suntem atenţi.

Drept urmare, am trecut la pasul următor: grevă în faţa liceului. Deşi era o iarnă de-ţi îngheţa sângele în vene, noi am ieşit, frustraţi, în faţa clădirii şi am refuzat să mai intrăm la ora de matematică. Doamna directoare ne-a văzut, ne-a ameninţat cu absenţe nemotivabile şi a plecat în biroul dânsei. Deci, tot nu rezolvasem nimic.

Aşa că mi s-a pus pata şi am venit cu propunerea de a atenţiona presa scrisă şi televiziunea de “ghinionul” nostru. Părerile au fost împărţite, unora le era frică, alţii erau viteji la fel ca mine şi altora le era chiar indiferent. Până la urmă, însă, o colegă de-a mea a sunat la ProTV şi în câteva minute un cameraman şi un reporter au ajuns în faţa liceului.

Aparent, eu am tras beţişorul mai scurt, căci am reprezentat clasa şi am oferit interviul, lăsând ruşinea şi cenzura la o parte şi spunând lucrurilor pe nume. Cei de la Viaţa Liberă nu au întârziat să apară şi ne-au luat şi ei, la rândul lor, declaraţii. A fost o zi în care toţi simţeam că vom reuşi să ne atingem scopul: să ne fie schimbat profesorul de matematică.

Dar nu a fost aşa. Toată lumea se încăpăţâna să bage mâna-n foc că noi suntem de vină pentru notele proaste, că noi suntem cei obraznici şi incompetenţi, că suntem proşti, idioţi, retardaţi, handicapaţi, rebeli, că nu vom lua bacul, că vom ajunge măturători pe stradă etc. Ne-au fost adresate multe epitete atunci, pe care sper că şi le-au înghiţit apoi! 

Bineînţeles că nu ne-am lăsat, căci deja eram băgaţi până la gât în … nămol şi nu puteam da înapoi acum. Astfel, ne-am strâns cu mic cu mare şi am fugit la inspectorat, unde am încercat să-l convingem pe domnul inspector că merităm un profesor de matematică care să ştie să se poarte cu elevii. Noi am vorbit, noi am auzit!

Nimeni nu voia să ne creadă, deoarece domnul profesor de matematică era recunoscut la noi în ţară şi peste Prut, pentru volumele consistente de poezii şi “n-avea cum să aibă un asemenea comportament faţă de elevii săi”. Încă o dată, noi eram cei care exageram, care eram prost crescuţi, incapabili, obraznici, analfabeţi şi, mai ales, îndrăzneam să căscăm la ore.

Ne-au fost ţinute prelegeri de zeci de profesori, s-au organizat consilii în care am fost ameninţaţi cu scăderea notei la purtare, exmatricularea şi chiar cu chemarea în instanţă. Un coleg de-al meu n-a mai suportat stresul şi s-a transferat la alt liceu. Au fost zile crunte, în care simţeam că toată lumea e împotriva noastră! Cancelaria se împărţise în două tabere: profesorii care ne susţineau cauza şi cei care credeau în cuvântul profesorului.

Într-un final, însă, a răsărit soarele şi pe strada noastră şi la catedră a apărut o scumpă doamnă, minionă, cu voce caldă şi atitudine de om. Ne-a pus notele pe merit, ne-a explicat cum să rezolvăm anumite exerciţii, ne-a mustrat când greşeam, dar în limita bunului simţ, şi ne-a încurajat atunci când a fost cazul. Bineînţeles că şi dânsa, la început, trăia cu impresia că noi suntem proaspăt scoşi din junglă şi că domnul profesor e un sfânt coborât din icoane. Mulţi au crezut asta, dar sper că notele de la bac au demonstrat contrariul!

Am luat 9.80 la proba de matematică, la bacalaureat! Aşa căscată, uscată, analfabetă, proastă şi impertinentă cum, cică, eram.

Şi acum, în final, întreb: oare cine-i testează pe unii oameni înainte să-i numească profesori?  Se fac, totuşi, anumite investigaţii înainte de a da drumul oricărui individ să educe nişte copii? Se dau teste psihologice ? Sau se oferă posturile pe pile, mită şi deducţii de tipul “aaa, are două cărţi scoase pe piaţă, trebuie să fie profesor bun” ?

Sursa foto: www.bzi.ro

29 responses to this post.

  1. […] că nu voi lua niciunul din examene (nu-i mai scriu numele, că s-a făcut destul de râs cu „banana” lui) și tot le-am luat pe toate cu note mari. Iar cea mai mare notă, la probele scrise, a fost […]

    Like

    Reply

  2. […] de a-si mai exercita meseria. Despre ce s-a intamplat atunci si care a fost reactia ei puteti citi aici. Materialul despre prof. Dinescu pe blogul meu il puteti citi aici. In prezent, fosta eleva este […]

    Like

    Reply

  3. […] am terminat liceul acum câțiva ani buni, povestea cu banana și profesorul meu de matematică nu a rămas în trecut. Am expus-o pe blog aici, fără înflorituri, fără jigniri, fără […]

    Like

    Reply

  4. Posted by Vulpitza on February 13, 2014 at 20:04

    doamne ce amintiri…ar trebui sa scrii o carte cu toate aventurile noastre din liceu…cu siguranta va fi un bestseller

    Like

    Reply

  5. Pardon, n-am vrut să scriu ”colegă pe Morticia” , ci profă! Graba asta 🙂

    Like

    Reply

  6. Frate, nu pot să cred că inspectoratul i-a dat dreptate!!! Eu într-a 12a am avut-o colegă pe Morticia și fiindcă nu făceam pregătire la ea, mă ținea numai în 3 și 4, îmi tăia tot ce era corect atunci când dădeam lucrare! O dată am refuzat să dau lucrare fiindcă a vrut să-mi dea mie o lucrare cu subiecte diferite față de ceilalți, am mototolit foaia și am băgat-o în pupitru, iar apoi am părăsit clasa. Nesimțita mi-a umblat în lucruri și mi-a scos hârtia de acolo cât eram plecată și a scris un 3 mare pe ea, că vai , ce impertinentă am fost că n-am permis să mă joace cum vrea ea! Am furat o dată una dintre lucrări, fiindcă nu ni le dădea acasă din motivul mai sus menționat, iar profa de la pregă mi-a zis că am rezolvat corect tot ce-mi tăiase! Dar nu am avut cum să protestez, fiindcă m-ar fi chinuit și mai rău, putea să mă lase repetentă!
    Ca drept dovadă, ”inapta” de mine am luat 8 la bac, notă mai mare chiar decât a altor colegi care păreau mai buni în clasă și mai făceau și pregă cu ea! Niciodată nu am fost fan mate, dar m-am priceput!
    Ca să nu mai zic de ceilalți profi de mate din anii anteriori… luam note mari doar fiindcă scriam frumos în caietul de teme, nu conta rezolvarea, iar altul a dictat ca la limba română materia…. Ne-au făcut creierii zob! Dar au pretenția ca elevul să-nvețe! Bâști!
    Să n-o văd vreodată în fața ochilor pe Morticia, că am ce-i zice!

    Like

    Reply

    • Posted by Alexandra on February 12, 2014 at 19:31

      Eu nu am mai avut norocul să mă găsesc cu stimatul profesor, dar aș fi avut și eu multe să-i spun. Deși poate că nu ar mai avea niciun sens. El a rămas în legea lui, eu am mers mai departe și am demonstrat că nu a avut dreptate nici 1%.

      Like

      Reply

  7. […] am avut sprijinul mamei în povestea cu profesorul de matematică și banana dar au fost colegi de-ai mei care nu au avut așa ceva. Țin minte cum am zâmbit sarcastic în […]

    Like

    Reply

  8. […] an, de 8 Martie, am primit un mare 2 la matematică, deoarece nu-mi făcusem tema, crezând că fiind de sex femnin poate mă va scuti profesorul de […]

    Like

    Reply

  9. […] pentru că tot vorbeam acum câteva zile despre aventurile mele din liceu, vă voi spune astăzi câte ceva despre experienţa mea cu […]

    Like

    Reply

  10. Posted by elly weiss on February 10, 2013 at 05:44

    Interesanta aventura. Mai sunt si profesori din astia. Am mai auzit cazuri.
    Da, ar trebui evaluate si psihologic cadrele didactice. Cred ca chiar trebuie dar nu cred ca se face…

    Like

    Reply

  11. Expresii mai putin controlate apare…mama ei de gramatica i citam pe domnul inspector :)).
    Deciii, esti vedeta la pro tv ??!!

    Like

    Reply

    • Posted by Alexandra on February 8, 2013 at 10:49

      Era emoţionat, măi! :)) Nu se aştepta să-i intre protv-ul pe uşă şi să-i ceară explicaţii…
      :)) Am fost vedetă pentru câteva minute!

      Like

      Reply

      • Totusi cum a-ti luat legatura cu protv-ul :))?Si eu am un prof idiot cared vorbeste si mai urat ca proful tau insa da note relativ mari , e tanar si cica “cool”…bineinteles ca scumpi mei colegi il adora :)).
        9,80 la mate …bravo fetito asta e mult mai impresionant decat cele 5 minute de celebritate 🙂

        Like

      • Posted by Alexandra on February 9, 2013 at 22:47

        Sincer să fiu nu mai ştiu cum am făcut rost de numărul lor. O altă colegă de-a mea s-a ocupat de telefoane :)) Eu doar am dat interviul.
        Şi da, sunt foarte mândră de nota mea de la mate… chiar dacă au trecut 4 ani de atunci, o să le scot ochii de câte ori am ocazia pt faza asta. M-au jignit cam mult în timpul “scandalului” şi prin nota aia le-am demonstrat cât de muuuultă dreptate aveau.

        Like

  12. Posted by manuela andreea on February 7, 2013 at 19:55

    la inceput il injuram pe Crudi ca nu ne invata nimic…dar uite ca a fost altul mai “luminat” decat el…

    Like

    Reply

    • Posted by Alexandra on February 7, 2013 at 19:58

      Eu cu el m-am înţeles de minune. Se mai lega şi de mine, din cauza cerceilor, a unghiilor şi a altor detalii de acest tip, dar eu chiar am învăţat matematică de la el.
      Nu suportam să fac meditaţii, îmi era suficient cât mă duceam 6 ore la liceu… :)) Şi la orele lui prindeam din zbor, mai ales că avea metode interactive de predat. Era şi el exigent dar cu măsură.

      Like

      Reply

  13. Posted by Cipick on February 7, 2013 at 18:48

    =))))) super tare faza cu protvul

    Like

    Reply

  14. […] deducţii de tipul “aaa, are două cărţi scoase pe piaţă, trebuie să fie profesor bun” ? axlandra.wordpress.com cateva secunde 0 […]

    Like

    Reply

  15. Posted by Bocaneala Cristina on February 7, 2013 at 16:01

    ooooo daaaaa… cred ca mai uniti ca in acele zile nu am fost niciodata,,,,o amintire de neuitat 🙂

    Like

    Reply

    • Posted by Alexandra on February 7, 2013 at 16:02

      Aşa este! 😀 Am fost foarte uniţi şi cred că asta a fost cauza principală pentru care am reuşit să-l schimbăm.

      Like

      Reply

  16. Exact. Profesorii ar trebui să dea teste psihologice la un anumit interval de timp.
    La începutul carierei poate fi sănătos la cap, dar ulterior s-o ia razna.

    Like

    Reply

    • Posted by Alexandra on February 7, 2013 at 15:57

      Adevărul e că îi înţeleg de ce o iau razna, dar nu pricep de ce nu se retrag la timp, înainte să tortureze şi alte suflete…

      Like

      Reply

  17. ce fel te clatinai in fata camerei :))) . Dinescu i-a terorizat si pe aia de la Metalurgic ani intregi :)) . Asa ca nu sunteti primii

    Like

    Reply

    • Posted by Alexandra on February 7, 2013 at 15:55

      Da, am auzit multe poveşti legate de acest domn profesor şi elevii de le Metalurgic. :)) Unele dintre ele includeau saci, beţe de chibrit, capacitatea de a măsura viaductul sub “presiune”, teze ţinute în tramvai etc. :))

      Like

      Reply

Părerea voastră contează!