În lumea cărţilor

18825_424587800946066_1537743943_n

Da ştiu că v-am tot bătut la cap cu pasiunea mea pentru poveştile scrise. Până şi mama se uită ciudat la mine când intru în casă cu o sacoşă de cărţi împrumutate de la bibliotecă şi încă vreo două volume în mână, cumpărate de la librărie.

Dar astăzi răspund cu mare drag la leapşa “În lumea cărţilor” pe care am preluat-o de la Pishky.

1. Când faci o pauză de la citit, folosești un semn de carte sau îndoi un colț de pagină?

Am un semn de carte care îmi este foarte drag, căci e în familia mea de vreo 3 generaţii. Nu obişnuiesc să îndoi colţurile paginilor nici măcar la cărţile pe care mi le cumpăr eu, să nu mai vorbesc de cele împrumutate de la bibliotecă.

Şi chiar dacă am răsfoit multe cărţi pe care cititorii dinaintea mea le-au cam mâzgâlit, eu fac tot posibilul să nu le “rănesc” în niciun fel.

2. Ai primit în ultimul timp o carte? Dacă da, care a fost aceasta?

Deşi cam toţi apropiaţii mei ştiu de plăcerea mea de a citi, nu am mai primit cadou o carte de ceva timp. Adevărul e că preferinţele mele în materie de cărţi cam ustură la portofel. Visez numai la volume groase de minim 50 de lei bucata. :))

În schimb, mi-au fost împrumutate câteva cărţi. Ultima dintre ele a fost “Memoriile unei gheişe” – Arthur Golden.

3. Citești în baie?

Nu. Nu petrec atât de mult timp în baie. Şi la cât de neîndemânatică sunt uneori, e foarte posibil să mi se scurgă literele cărţilor în spuma din cadă. Prefer să-mi ştiu cărţile în siguranţă (a.k.a perfect uscate).

4. Te-ai gândit vreodată să scrii o carte? Dacă da, despre ce?

Mă gândesc în fiecare zi la asta. Acum trei ani am şi reuşit să leg 160 şi ceva de pagini într-un volum intitulat “De la vis la realitate”. Concepţiile mele de atunci, însă, s-au cam schimbat şi cred că e cazul să scriu o carte mai bună şi mai puţin fantezistă. Încă îmi fac curaj şi-mi adun gândurile…

5. Care este cartea ta preferată?

Am foarte multe cărţi ce mi-au plăcut în mod deosebit, mai ales că în ultima perioadă am răsfoit numai volume care m-au impresionat la maximum. Înainte aş fi jurat că poveste mai frumoasă ca în “Mândrie şi prejudecată” de Jane Austen nu voi  mai găsi niciunde. Acum, însă, am lecturat prea multe poveşti minunate ca să aleg doar una pentru locul 1.

6. Îți place să recitești unele cărți?

Da. Anumite cărţi le-am citit când eram prea mică ca să înţeleg pe deplin poveştile. Chiar se spune că o singură carte, citită de mai multe ori la diferite vârste, îţi poate oferi de fiecare dată altceva.

7. Ce părere ai de o întâlnire cu autorii cărților pe care le apreciezi și ce le-ai spune?

Acum că stau în faţa calculatorului şi mă gândesc “cum ar fi…”, îmi vin în minte câteva întrebări. Dar, probabil, dacă aş fi faţă în faţă cu un autor pe care îl îndrăgesc, m-aş bloca şi aş schiţa doar un zâmbet tâmp. Cel puţin pentru prima jumătate de oră, până-mi adun genunchii de pe jos…

8. Îți place să vorbești despre ceea ce citești? Cu cine?

Îmi place să recomand cărţi prietenilor. Am câţiva care chiar mă bagă în seamă şi sunt bucuroşi când mă aud cu titluri noi, dar am şi unii plictisiţi de acest subiect care dau ochii peste cap când mă aud. :)) Mi-s dragi toţi, însă!

9. Care sunt lucrurile care te determină să alegi o carte anume?

Recomandările de la prieteni, în principal; apoi, alte recomandări care le mai întâlnesc în mediul online; şi-n final, dacă nu am nicio carte pe lista “must read”, mă duc în bibliotecă şi mă uit la titluri. Dacă-mi stârneşte interesul un anume titlu, citesc descrierea de pe copertă şi, dacă şi aceea mă atrage, nu mai stau pe gânduri şi o iau la lecturat.

10. Care crezi că este o “lectură obligatorie”, o carte pe care toată lumea trebuie să o citească?

Nu sunt convinsă că există cărţi obligatorii pentru toţi oamenii. O poveste care pe mine m-a marcat poa’ să nu fie înţeleasă deloc de altcineva.

11. Care este locul tău preferat pentru lectură?

De obicei citesc în pat. Mă înfăşor într-o pătură moale şi pufoasă, îmi iau un maimuţoi de pluş pe care să-mi sprijin capul şi îmi înfing ochii în cărţi. Îmi mai pun pe fundal şi ceva muzică şi mă afund în cadrul ideal.

Dar îmi place să citesc şi pe şezlong, pe malul mării; şi în hamac, la munte; şi în leagăn, la ţară.

12. Când citești, asculți muzică sau preferi liniștea?

Ascult muzică de obicei sau am pe fundal un serial care rulează. Dacă e linişte parcă nu mă pot concentra. :)) Sunt mai ciudată, ştiu!

13. Ai citit cărți în format electronic?

Da, câteva pe care nu mi-am permis să mi le cumpăr de la librărie. Prefer totuşi cărţile normale.

14. Citești numai cărți cumpărate sau și cărți împrumutate?

Citesc cărţi: cumpărate, împrumutate, primite cadou, câştigate la concursuri…

15. Fă un top 5 al celor mai bune cărți/serii pe care le-ai citit vreodată:

Mai degrabă ar fi primele 5 titluri de cărţi bestiale care-mi vin acum în minte:

1) La răscruce de vânturi – Emily Bronte

2) Castelul pălărierului – A.J. Cronin

3) Shogun – James Clavell

4) Viaţa lui Pi – Yann Martel

5) Magicianul – John Fowles

Leapşa merge mai departe la orice fan al cărţilor. Nu mai nominalizez pe nimeni ci las la liberă alegere! 😀 Spor la completat!

Sursa foto: pinterest.com

5 responses to this post.

  1. Posted by Elena on May 11, 2014 at 16:12

    Va felicit pentru ideea cu cititul in gradina dv. online…va felicit de asemeni pentru generozitatea pe care o aveti de impartasi gandurile, ideile si cartile dumneavoastra favorite cu persoane care au aceeasi pasiune…imi place foarte mult site-ul acesta si voi face in asa fel sa intru cat mai des pe aici pe la dumneavoastra…va doresc o duminica placuta cu mult soare in suflet…
    Daca aveti carti in format pdf v-as fi recunoscatoare daca puteti sa imi trimiteti si mie cateva care v-au placut foarte mult si pe care le apreciati. Adresa mea este: elenastuparu@yahoo.com
    Multumesc si numai bine!

    Elena

    Like

    Reply

  2. De la mine nu ai vrut sa faci leapsa, desi te invitasem… :(((
    Eu nu pot incepe sa citesc daca se aude muzica. Abia dupa ce ma fura povestea o pot ignora cu succes. :))

    Like

    Reply

    • Posted by Alexandra on February 11, 2013 at 11:23

      😦 Cred că atunci m-am luat cu altceva şi am uitat… Nu a fost cu intenţie.
      Eu am o problemă cu liniştea…n-o suport decât dacă vreau să dorm. :))

      Like

      Reply

  3. mă bucur tare mult că ai preluat leapșa… și tare mă bucur că ești o iubitoare a cărților.

    Like

    Reply

Părerea voastră contează!