Un zmeu, un tânăr, un ghiocel

Deşi frigul încă ne mai încreţeşte pielea, astăzi ar fi, oficial, întâia zi de primăvară; o zi în care toată lumea zâmbeşte din spatele unui buchet de ghiocei şi oferă celor dragi un mărţişor.

martisor

În spatele firavului mărţişor se află mai multe mituri, printre care şi cel care povestește cum soarele a coborât pe pământ în chip de fată preafrumoasă, dar a fost răpită de un zmeu şi închisă în palatul său. Se spune că atunci păsările au încetat să cânte, copiii au uitat de joacă și veselie și lumea întreagă a căzut în mâhnire.

Salvarea a venit de la un tânăr curajos ce, văzând ce se întâmplă fără soare, a pornit spre palatul zmeului să elibereze preafrumoasa fată. A căutat palatul un an încheiat, iar când l-a găsit, a chemat zmeul la luptă dreaptă. Tânărul a învins creatura și a eliberat fata. Aceasta s-a ridicat înapoi pe cer și iarăși a luminat întregul pământ.

A venit primăvara, oamenii și-au recăpătat veselia, dar tânărul luptător zăcea în palatul zmeului după luptele grele pe care le avuse. Sângele cald i s-a scurs pe zăpadă, până când l-a lăsat pe tânăr fără suflare. În locurile în care zăpada s-a topit, au răsărit ghiocei — vestitori ai primăverii.

Se zice că de atunci lumea cinstește memoria tânărului curajos legând cu o ață două flori: una albă, alta roșie. Culoarea roșie simbolizează dragostea către frumos și amintește de curajul tânărului, iar cea albă este a ghiocelului, prima floare a primăverii.

Frumoasă povestea, într-adevăr! Dar o variantă mai credibilă ar fi cea istorică, în care se consideră că sărbătoarea mărțișorului a apărut pe vremea Imperiului Roman, când Anul Nou era sărbătorit în prima zi a primăverii, în luna lui Marte. Acesta nu era numai zeul războiului, ci și al fertilității și vegetației. Iar această dualitate este remarcată în culorile mărțișorului, albul însemnând pace, iar roșul — război.

Sărbătoarea Mărţişorului este diferită însă, în funcţie de zona ţării. Dacă în Banat, fetele sunt cele care oferă mărţişoare băieţilor, confecţionate de ele însele, în zona Moldovei, băieţii le oferă fetelor atât pe 1, cât şi pe 8 Martie.

1 Martie nu înseamnă, totuşi, doar prima zi a primăverii! Multe evenimente au avut loc în această dată, ce merită menţionate:

în 1565: a fost fondat oraşul Rio de Janeiro;

în 1815: Napoleon evadează de pe insula Elba;

în 1867: a apărut primul număr al „Convorbirilor literare“, organ de presă al „Junimii”– grupare politică și literară condusă de Titu Maiorescu;

în 1944: are loc premiera piesei “Steaua fără nume”, de Mihail Sebastian, la Teatrul Alhambra din Bucureşti;

în 1999: România devine parte a Convenției de echivalare a diplomelor în domeniul învățămîntului superior în Europa;

Tot pe 1 martie, s-au născut următoarele personalităţi: Sandro Botticelli (1445), Gheorghe Asachi (1788), Frederic Chopin (1810), Ion Creangă (1837), Constantin Daicoviciu (1898).

Nu-l pot include la categoria personalităţi, dar îl menţionez separat şi pe cântăreţul care frânge inimile puştoaicelor din întreaga lume: Justin Bieber, născut în 1994.

1 Martie mai reprezintă şi Ziua mondială a protecţiei civile, dar şi Ziua Berii în Islanda.

Drept urmare, eu vă urez o primăvară fericită, plină (sau nu, cum doriţi…) de mărţişoare şi ghiocei! Închin o halbă de bere în cinstea tuturor!

Informaţiile au fost preluate de pe Wikipedia.org

Sursa foto: ciprianborsan.wordpress.com

4 responses to this post.

 1. […] Axlandra scrie despre ziua de astazi. Cel mai important lucru aflat de la ea: in Islanda se sarbatoreste […]

  Like

  Reply

 2. Posted by Alexandra on March 1, 2013 at 13:24

  Drept urmare, fiecare ştie într-un alt fel! :)) Primăvară frumoasă şi vouă, fetelor! Vă pup!

  Like

  Reply

 3. Da, si eu stiam ca in Moldova fetele ofera martisoare. La Ploiesti iti pot spune din sursa sigura ca baietii cumpara flori si martisoare. Mai ieftine pentru colege, mai scumpe pentru iubi… :))
  Ale, sa ai o primavara minunata!

  Like

  Reply

 4. Posted by catalinachiuaru on March 1, 2013 at 11:44

  la mine la Suceava, fetele oferă mărțișoare băieților și apoi primesc flori de 8 martie 🙂 între timp, am aflat că și bulgarii au tradiția asta, doar că ei nu le poartă în piept, ci le leagă la încheietura mâinii și le poartă așa toată luna…

  Like

  Reply

Părerea voastră contează!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: