Captiv într-o relaţie toxică. Ce-i de făcut?

Câţi dintre voi n-aţi fost vreodată prinşi într-o relaţie dificilă? O relaţie în care totul pare minunat într-o secundă, pentru ca următoarea să fie invadată de ţipete şi farfurii sparte pe podea…

Cu toţii am întâlnit la un moment dat persoana nepotrivită. Persoana cu care voiam din tot sufletul să rămânem pe veci dar care părea să facă tot posibilul să ne alunge de lângă ea. O iubeam cu toată fiinţa dar ea se încăpăţâna să înfăşoare un orgoliu incontrolabil peste relaţia noastră. Şi, probabil, la un moment dat, a reuşit să ne convingă că noi avem probleme la mansardă.

tn1_iubiri_toxice_linia_bleu_b5

Ei bine, autorul Walter Riso, ne sare în ajutor şi ne scoate de sub umbra nebuniei, asigurându-ne că vina aparţine incompatibilităţii. Prin cartea sa, “Iubiri toxice”, psihologul italian ne prezintă tipologiile “bolnave” ale iubirii şi modalităţile prin care le putem domoli şi accepta în viaţa noastră.

Astfel, este considerată iubire toxică cea dintre oamenii cu capul pe umeri şi următoarele tipologii:

1. Tipul histrionic-teatral

“A iubi o persoană histrionic-teatrală e ca şi cum te-ai lăsa purtat de un uragan de gradul cinci.”

Dacă jumătatea ta este dornică mereu de centrul atenţiei, suferă de o emotivitate excesivă, are veşnic o atitudine dramatică şi uluitoare şi o grijă exagerată pentru aspectul său fizic, ai parte de o persoană histrionic-teatrală. Acestea au nevoie de “doza” de iubire pentru a putea trăi şi cu cât le oferi mai mult, cu atât vor dori mai mult.

Dar nu disperaţi, dacă ţineţi de mână un partener exhibiţionist, autorul vă dă câteva soluţii cu care să-i ţineţi în frâu personalitatea şi să vă salvaţi relaţia de la eşec.

2. Tipul paranoico-vigilent

“Dacă ai ghinionul de a fi împreună cu o persoană paranoică, vei fi, din oficiu, vinovat, până la proba contrarie.”

Partenerul din acest tip va fi mereu cu garda ridicată. Nu te va scăpa din ochi şi dacă o va face, îţi va cere apoi dovezi că nu ai plănuit să-i faci rău în lipsa sa. Va bănui pe toată lumea, nu va avea încredere nici în umbra sa şi va vedea intenţii ascunse în absolut orice mişcare.

Autorul oferă soluţii şi pentru această tipologie, menţionând paşii pe care trebuie să-i faci pentru a-i câştiga încrederea şi respectul. De asemenea, îţi oferă şi indici pentru a putea recunoaşte o astfel de persoană înainte de a te îndrăgosti de ea!

3. Tipul pasiv-agresiv

“Să ai o relaţie cu o persoană pasiv-agresivă înseamnă să ai o mişcare de rezistenţă civilă în propria casă: sabotaj, insurecţie, lentoare exasperantă, încălcare a promisiunilor şi indolenţă, toate la un loc şi imprevizibile.”

Acest tip de partener îţi oferă totul cu jumătate de măsură. Este dependent de persoana ta, de prezenţa ta, de relaţia cu tine, dar joacă rolul de Gică-Contra în fiecare secundă. Nu este de acord cu nimic din ceea ce spui, uneori îi eşti chiar indiferent, dar nu se poate lipsi de tine. Azi te va iubi şi te va sufoca cu prezenţa lui, iar mâine îşi va căuta independenţa şi te va alunga de lângă el.

Autorul te salvează şi de acest indecis emoţional şi-ţi oferă la finalul subcapitolului sfaturi despre cum să te descurci într-o astfel de relaţie toxică.

4. Tipul narcisist-egocentric

“Dacă eşti perechea unui narcisist, te vei simţi tot timpul ca un soi de satelit afectiv.”

Acest tip este arogant, egoist, se consideră centrul Universului, un soi de rege fără regat ce-i priveşte pe supuşii lui de pe tronul mult prea înalt. Premisa pe care merge este, aproape întotdeauna, “Ce noroc ai că sunt împreună cu tine!”. Şi, bineînţeles, cu cât îi oferi mai multă afecţiune, cu atât se va îndepărta mai tare de tine.

Autorul îţi pune pe tavă, şi în acest caz, câteva strategii de supravieţuire afectivă cu un astfel de personaj.

5. Tipul obsesiv-compulsiv

“Un cult al controlului. Nimic nu îl satisface pe un obsesiv-compulsiv, pentru că mereu există un lucru pe care l-ar fi putut face mai bine…”

Acest personaj este obsedat de control şi poartă pe umerii săi povara perfecţionismului. Totul trebuie să fie mereu pus la punct, organizat, impecabil, fără urmă de eşec, altfel mintea sa o va lua razna.

Sfaturile nu lipsesc nici aici, fiind utile pentru cei care trăiesc o iubire “eficientă”.

6. Tipul antisocial-arţăgos

“Iubirea antisocială este o formă de antiiubire.”

În faţa acestui tip, eşti doar un obiect de care se foloseşte pentru a-şi atinge scopul. Îţi jură iubire eternă dar în mintea sa înfăptuieşte planul de bătaie. Nu te va considera partenerul său, ci doar calea sa spre plăcerile dorite. Maltratările psihice sau fizice nu vor fi de lipsit, dispreţul său faţă de lumea înconjurătoare fiind la un nivel ridicat.

Deşi în astfel de cazuri soluţia indicată e să fugi cât mai departe, autorul îţi oferă şi o alternativă prin câteva strategii de supravieţuire.

7. Tipul schizoid-sihastru

“Să te izolezi afectiv de partener este o formă ascunsă de agresiune. Este faţa cealaltă a antiiubirii, tot atât de distructivă sau chiar mai mult decât iubirea violentă.”

Cuvântul iubire nu are nicio semnificaţie pentru acest tip. El nu are sentimente, nu îi pasă de aceste lucruri puerile şi îi sunt indiferente emoţiile tale. Un fel de gaură neagră sentimentală, acest tip nu te va împlini emoţional şi va avea veşnic nevoie de independenţă. Se va lipsi foarte uşor de tine, spunându-ţi adesea: “Nu am nevoie de iubirea ta!”.

Acest tip poate fi “vindecat”, cu greu, prin câţiva paşi indicaţi de autor la finalul capitolului. Asistenţa medicală este recomandată în acest caz.

8. Tipul limitrof-instabil

“Dacă schizoizii sunt găuri negre, persoanele limitrofe sunt supernove.”

Când simţi că trăieşti pe muchie de cuţit, neştiind dacă iubitul tău te va mai dori mâine sau nu, înseamnă că ai alături o persoană instabilă. Această persoană îţi va jura astăzi că te iubeşte din tot sufletul şi că vrea să se căsătorească cu tine, pentru ca mâine să urle în gura mare că eşti cea mai mare greşeală a sa. Replici precum “Nu ştiu nici cine sunt, nici ce vreau”, “Te iubesc şi te urăsc”, “Nu pot trăi nici cu tine, nici fără tine” vor ieşi des dintre buzele sale. Predispus la dependenţe, este o fire autodistructivă, capricioasă, schimbătoare care nu-ţi va oferi niciodată siguranţa zilei de mâine.

Cu ajutorul terapiei, tsunamiul se poate domoli, dar autorul nu bagă mâna-n foc pentru dispariţia totală a inundaţiilor.

Bineînţeles că la finalul fiecărui capitol, autorul te trage de mânecă şi-ţi oferă varianta în care tu faci parte din tipologia respectivă. Astfel, dacă te simţi cu musca pe căciulă şi nu mai vrei să-ţi torturezi psihic partenerul, poţi să-i urmezi sfaturile şi să faci câteva schimbări sau să apelezi la ajutor medical.

Articolul face parte din campania vALLuntar iniţiată de Grupul Editorial ALL, cu sprijinul ROMSILVA.

Pentru fiecare 15 comentarii strânse la ACEST ARTICOL, se va planta câte un copăcel!

Aşa că vă rog să comentaţi şi să-mi spuneţi ce tipologii aţi întâlnit, pe care le-aţi acceptat în viaţa voastră (şi cum) şi pe care v-a fost imposibil să le toleraţi!

sursa foto: all.ro

69 responses to this post.

  1. Posted by carmen on March 25, 2014 at 15:44

    Foarte interesanta!

    Like

    Reply

  2. E foarte interesanta, sunt curioasa sa aflu si alte detalii 🙂

    Like

    Reply

  3. […] comentarii vă mai aşteaptă şi Nina, Lavinia, Redsky, Andra, Bia, Kadia, Ruxa, Alexandra, Diana, Simona, Melly, Mixy, Florin, un alt Florin, Pishky, Frmshk, Antoaneta, miha.ela. Pe la ei […]

    Like

    Reply

  4. Mi se pare interesanta categorisirea in acele tipologii.
    Problema este ca exista si indivizi 3 in 1 sau poate si mai rau…
    Asta e problema. Si ca nu stii cum sa procedezi.
    In rest, cred ca am intalnit, fie si doar la nivelul de intalnire, toate tipologiile.
    Notez cartea undeva, poate daca voi avea timp. As vrea sa aprofundez niste chestii.
    Spor! Vad ca ai obtinut destule comm-uri 🙂

    Like

    Reply

    • Posted by Alexandra on March 23, 2013 at 08:53

      E mai grav atunci când găseşti la o persoană 3 tipologii, la fel de pregnante… atunci tre’ să cam fugi :)) părerea mea. 😀

      Like

      Reply

  5. […] eu particip la campania de plantat copăcei, vALLuntar 2: Manierele într-o societate modernă şi Captiv într-o relaţie toxică. Ce-i de făcut? Pentru fiecare 15 comentarii strânse la cele două articole, se va planta câte un copăcel. Nu […]

    Like

    Reply

  6. buna cartea just in case, u know?! spor la plantat

    p.s.: te astept si pe la mine pe blog cu o parere

    Like

    Reply

  7. Si ce te faci cand iti este dor de persoana nepotrivita? 😀

    Like

    Reply

  8. Cred ca o să citesc și eu ! O ramurică și din partea mea!

    Like

    Reply

  9. Interesant. O rămurică și din partea nostră.

    Like

    Reply

  10. A, ce carte interesanta! Treuie neaparat sa o citesc! Multumesc pentru recenzie;)

    Like

    Reply

  11. Îmi pare rău că am descoperit abia acum că există o tipologie. Mă bucur că ai scris despre cartea aceasta, trebuie să o servesc și eu la micul-dejun 🙂

    Like

    Reply

  12. Foarte interesanta cartea! Spor la copacei!

    Like

    Reply

  13. Asta e pentru cei care vor sa despice firul in patru 🙂 Nici o relatie nu seamana cu cealalta si daca mai punem la socoteala si faptul ca o relatie are viata ei proprie (se naste, se dezvolta, moare) sunt absolut sigura ca se pot cataloga in mult mai multe tipuri, nu crezi?

    Like

    Reply

    • Posted by Alexandra on March 12, 2013 at 18:10

      Subtipuri probabil ar fi o sumedenie, dar în astea principale ne regăsim cu toţii într-un fel sau altul. Ori avem câte puţin din fiecare, ori predomină un anume gen în noi. 😀

      Like

      Reply

  14. Multumesc pentru claritatea recenziei. E cam tarziu ca sa ma schimb sau sa incerc sa schimb pe cineva. Oricum, ma declar o corcitura.

    Like

    Reply

  15. spor la copacit ! sa strangem cat mai multi !!!

    Like

    Reply

  16. Foarte interesante tipologiile prezentate in carte. Totusi, cred ca toti suntem lumini si umbre, un melaj de caracteristici, iar toxicitatea vine la pachet cu consimtamantul nostru. Imi plac cartile psihologice, felicitari pentru recenzie!

    Like

    Reply

  17. ar fi interesant de descris si jumatatile cu care acestia traiesc. 🙂

    Like

    Reply

  18. […] De câteva zile aştept un colet de la Editura All. Sper din tot sufletul să ajungă astăzi, ca să mai pot contribui la campania vALLuntar 2 cu încă două recenzii. În momentul de faţă, strâng comentarii, pentru plantat copăcei, la articolele: Manierele într-o societate modernă şi Captiv într-o relaţie toxică. Ce-i de făcut?. […]

    Like

    Reply

  19. Posted by ch3815h on March 6, 2013 at 21:13

    si ai si tu paduricea ta! cu tipologii de oameni calzi carora le pasa aerisirea pe viitor a ce-o mai fi de respirat! 🙂

    Like

    Reply

    • Posted by Alexandra on March 7, 2013 at 08:36

      Da, am reuşit să strâng şi eu pentru câţiva copăcei. 😀 Îmi place mult acest proiect.

      Like

      Reply

  20. Posted by copil enervant on March 5, 2013 at 11:05

    Cred ca am intalnit din fiecare tipologie…de aia nu mai vreau acum niciunul :)))))

    Like

    Reply

    • Posted by Alexandra on March 5, 2013 at 11:20

      :)) Din fericire mai există şi oameni care nu se încadrează în tipologiile de mai sus! 😀

      Like

      Reply

  21. Dupa parerea mea,nu poti schimba un om,sau foarte putin, asa ca daca nu merge de la inceput n-o sa mearga nici peste 10 ani.Cartea asta cred ca poate doar sa-ti deschida ochii.

    Like

    Reply

    • Posted by Alexandra on March 5, 2013 at 09:03

      Pentru cei încăpăţânaţi, care vor totuşi o relaţie cu “bestia”, sfaturile psihologului merită încercate. 😀

      Like

      Reply

  22. Posted by nespusdemult on March 4, 2013 at 23:56

    Din avion oamenii par la fel. La o privire mai atenta îi vezi scunzi sau mari, albi sau mai coloraţi. Dar ce-i in capul lor se intrezareste!

    Like

    Reply

  23. Eu am dat peste tipul antisocial… si il stii prea bine. :)) Nu-mi mai trebuie. 😀

    Like

    Reply

  24. Foarte interesant subiectul Anda ca de altfel toate articolele pe care le scrii.Scriitorul cartii este psiholog specializat in terapie cognitiva o specializare care pe mine m a atras mereu si tu stii de ce:)O alta carte interesanta a lui Walter este Cum sa nu mori din dragoste , un ghid de ” supravietuire” pentru cei raniti din dragoste.Eu recomand cartile lui si ma bucur mult ca ai postat acest articol dedicat acestui scriitor

    Like

    Reply

    • Posted by Alexandra on March 5, 2013 at 09:01

      Era în stoc şi cartea de care spui tu. Am ales între asta cu Iubiri toxice şi Cum să nu mori din dragoste. 😀

      Like

      Reply

  25. eu cred ca ma incadrez in tipul pasiv-agresiv…o s-o citesc imediat ce o gasesc…vreau sa vad unde se incadreaza marian…

    Like

    Reply

  26. Ce se intampla daca ma regasesc in fiecare paragraf? Mai am vreo sansa … sau sunt o cauza pierduta :)) ?

    Like

    Reply

    • Posted by Alexandra on March 4, 2013 at 19:08

      Aşa câte puţin mă regăseam şi eu…dacă faci parte în totalitate într-o categorie anume, atunci e mare problema… :))

      Like

      Reply

  27. Posted by Cristi Vasile on March 4, 2013 at 18:50

    da, stiu cum e cu iubirile imposibile…

    Like

    Reply

  28. M-ar fi placut sa citesc cartea asta in adolescenta :). O s-o pun pe lista pentru cele mici.

    Like

    Reply

    • Posted by Alexandra on March 4, 2013 at 18:45

      Şi mie mi-ar fi prins tare bine acum câţiva ani, dar mai bine mai târziu decât niciodată! :))

      Like

      Reply

  29. Interesant. Cred ca de cele mai multe ori exista combinatii intre cel putin 2 tipuri.

    Like

    Reply

    • Posted by Alexandra on March 4, 2013 at 15:29

      Eu am întâlnit câteva persoane la care predomina un tip anume şi de la celelalte nu avea caracteristici aproape deloc…sunt persoane şi persoane…

      Like

      Reply

  30. Am recunoscut unele tipuri in oamenii din jurul meu. pare o carte interesanta!

    Like

    Reply

    • Posted by Alexandra on March 4, 2013 at 15:32

      Da, nu cred că există persoană care să spună că n-a întâlnit nicio tipologie în oamenii de lângă ea. 😀 Eu m-am regăsit şi pe mine în câteva pasaje…:))

      Like

      Reply

  31. Am citit o carte care se numea “Cum să ne comportăm cu personalităţile dificile” şi am întâlnit cam aceleaşi tipologii, dar noutatea acestei cărţi este că tratează relaţiile de iubire cu aceşti “dificili”. Acestea fiind spuse, cred că voi căuta cartea, pentru că recenzia ta m-a convins că merită răsfoită.

    Like

    Reply

    • Posted by Alexandra on March 4, 2013 at 15:26

      Da, ideea e că dacă vrei cu adevărat poţi avea o relaţie cu fiecare dintre ei. Dar trebuie să-ţi fixezi anumite reguli pe care să le urmezi….ceea ce poate fi destul de dificil. Dar când iubirea e mare şi chiar nu poţi să te lipseşti de persoana respectivă….se mai fac şi sacrificii.

      Like

      Reply

  32. Dupa ce ai terminat de citit cartea nu te-ai intrebat daca exista normalitate, daca pe pamant sunt si oameni care nu se incadreaza in nici una dintre categorii? :))
    Eu cred ca fiecare avem cate putin din fiecare tip de comportament. 😉

    Like

    Reply

    • Posted by Alexandra on March 4, 2013 at 15:24

      Adevărul e că m-am regăsit şi eu în câteva pasaje şi lucrez la o schimbare. :))
      Da, unii au câte puţin din fiecare….dar există şi persoane la care predomină un tip anume. Eu am avut parte cam de majoritatea dintre ei! :)) Ce pot să zic, lucky me! :))

      Like

      Reply

  33. Pare foarte interesantă cartea. Mulțumim pentru ideile sustrase 🙂

    Like

    Reply

  34. Interesant! Cred ca e o carte mai mult de studiat decat de ….citit 🙂
    Cred ca e interesanta cartea dar si recenzia ta e suficienta pentru noi ca sa ne dam seama unde ne incadram 😉

    Like

    Reply

    • Posted by Alexandra on March 4, 2013 at 11:20

      Ca să vă daţi seama în ce tipologie sunteţi da, dar cartea conţine mai mult sfaturi, tips&tricks, care pot ajuta foarte mult. Merită citită în totalitate! 😀
      Mulţumesc pentru comentariu!

      Like

      Reply

  35. Am întâlnit tipul histrionic-teatral în unele prietenii din viața mea. Sufocant, absolut sufocant! Mi-ar plăcea să citesc și eu cartea asta, sună bine ce scrii 🙂

    Like

    Reply

    • Posted by Alexandra on March 4, 2013 at 10:11

      Mulţumesc pentru comentariu! 😀 Cartea este mult mai interesantă decât am reuşit eu să exprim…

      Like

      Reply

  36. Posted by Dragos on March 4, 2013 at 10:06

    Pare interesanta. Cred ca o sa o citesc si eu. ;D

    Like

    Reply

Părerea voastră contează!