Eticheta nu e o soluţie! Spune NU violenţei împotriva copiilor!

După cum deja probabil ştiţi, de ceva vreme lucrez cu copiii. Nu îl pot numi un “loc de muncă” în adevăratul sens al cuvântului, deoarece munca pe care o prestez este, mai degrabă, o plăcere, o modalitate de a mă relaxa. 

Când păşesc în camera grupei mici şi le văd zâmbetele până la urechi, orice problemă din lume dispare. Auzindu-le entuziasmul prin exclamaţii de tipul “Hello, doamna! Mi-a fost dor de tine!” sau “Wooow, doamna! Ai veniiit!”, uit de orice grijă şi sufletul îmi tresare. Nu e ca şi cum nu m-ar vedea în fiecare zi a săptămânii, dar ei se bucură când mă văd, iar eu mă bucur de bucuria lor!

banner300x250Şi stau şi mă gândesc uneori cum de unii oameni au mintea atât de îmbibată cu răutate, încât să îi agreseze pe aceşti micuţi, fizic sau psihic. Oricât de neascultător ar fi un copil, el va lua în seamă ceea ce îi spui dacă găseşti modalitatea de a-i atrage atenţia. Dacă vrei să cunoşti un copil, ajungi să-ţi dai seama ce metode de convingere se mulează pe el şi poţi să-i formezi caracterul fără a recurge la metode violente.

În România anului 2013, 38% dintre părinţi recunosc abuzul fizic asupra copiilor în familie;63% dintre copii afirmă că sunt bătuţi acasă de către părinţii lor, iar corecţiile precum „lovitul cu palma” sau „urecheala” nu sunt percepute de majoritatea părinţilor, şi într-o anumită măsură, nici de copii, ca fiind comportamente din sfera abuzului fizic; 20% dintre părinţi apreciază pozitiv bătaia ca mijloc de educaţie a copilului; 18% dintre copii afirmă că au fost bătuţi acasă cu băţul sau nuiaua, 13% cu cureaua, 8% cu lingura de lemn.

Deşi, la grădiniţă, mai ridic uneori tonul la ei, când văd că se angrenează într-un ţipăt în cor sau alergat în jurul meselor, nici prin minte nu mi-a trecut vreodată ideea de a-i răni cumva, fizic sau psihic. Să nu mai zic, dacă ar fi vreunul copilul meu,  nu aş putea să-l “corectez” printr-o metodă violentă, nici dacă ar da foc la casă.

Convingerea că prin pedepsire copiii vor învăţa cele mai importante lecţii este extrem de răspândită în rândul părinţilor. Cu toate astea, ceea ce copiii învaţă este total diferit de ceea ce încearcă părinţii să îi înveţe.  Iată, mai jos, câteva dintre consecinţele pedepsei fizice şi emoţionale în familie:

>>> Slăbeşte legăturile de ataşament între părinţi şi copii.

>>> Afectează dezvoltarea emoţională a copiilor.

>>>  Poate crea resentimente, frică şi ostilitate faţă de părinţi, pe care copiii nu le exprimă în mod direct.

>>>  Bătaia are efecte pe termen lung şi afectează modul în care viitorul adult se va comporta şi se va simţi în contexte tipice vârstei adulte.

În ceea ce priveşte violenţa asupra copiilor în şcoli, în România frecvenţa în context educaţional a comportamentelor de abuz emoţional şi verbal pe care cadrele didactice le angajează în numele „metodei educaţionale” este extrem de mare. 86% dintre copii sunt certaţi de către cadrele didactice atunci când greşesc; 33% dintre copiii sunt jigniţi şi etichetaţi la şcoală de către cadrele didactice; 7% dintre copii afirmă că sunt bătuţi de către profesorii lor.

banner-campanie-salvati-copiii-

De aceea, Salvați Copiii România derulează în acest an, în perioada martie-octombrie 2013, o campanie socială pentru a combate violența împotriva copiilor: ”Copiii fără etichete”. Campania urmăreşte conştientizarea violenţei împotriva copiilor din societatea românească, generarea unei schimbări de atitudine faţă de această violenţă, precum şi generarea unei schimbări de paradigmă în educaţia copiilor, prin: înlocuirea practicilor violente cu metode educaţionale pozitive, respectarea copilului în locul umilirii lui, renunţarea la indiferenţă şi acceptare faţă de violenţa împotriva copiilor.

Campania sintetizează toate formele de violenţă împotriva copilului într-un singur concept:”eticheta”, din două motive:

a. Stereotipurile care îi fac pe adulţi să-i vadă pe copii  ca fiind răi sunt de fapt aplicate acestora, fără să aibă o legătură cu structura lor psiho-emoţională. Copiii au nevoi emoţionale pe care nu ştiu să le exprime, au comportamente adecvate vârstei şi etapelor de dezvoltare care pot să nu corespundă aşteptărilor adulţilor, au un mod de a se exprima, care poate să nu fie întotdeauna pe înţelesul adulţilor. Unii adulţi pot eticheta în mod negativ aceste comportamente şi stări, iar de aici să apară diverse forme de violenţă.

b. Violenţa educaţională – bătaie, jigniri, abuz emoţional – lasă urme asupra copiilor şi îi marchează pe viitorii adulţi, putând activa comportamente şi stări psiho-emoţionale de-a lungul întregii vieţi, asemenea unei etichete care încorsetează şi încadrează, printr-o generalizare limitativă. Cu alte cuvinte, bătaia, umilinţa, jignirile programează la eşec, iar efortul depus de un copil sau de un adult ca să scape din această programare a suferinţei este uriaş. Campania invită adulţii să lase la o parte stereotipurile din societate şi să se raporteze la ceea ce sunt copiii prin natura lor: copiii sunt buni; ei trebuie doar ajutaţi să se dezvolte prin educaţie pozitivă, pentru a creşte echilibraţi şi pentru a deveni ”Oameni Mari”. De asemenea, campania vizează toate formele de stereotipuri şi de stigmatizare a copiilor, inclusiv pe cele etnice.

Eu susţin această campanie şi vreau să cred că putem să îi ajutăm pe copiii noștri să devină Oameni Mari şi fără etichetele educaționale tradiționale: bătaie, umilință, jigniri, stigma pe criterii sociale sau etnice. Sunteţi de acord?

Bloggeri spun NU violenţei împotriva copiilor! Tu ce spui?

Sursa foto: http://blogalinitiative.ro

7 responses to this post.

 1. Posted by nespusdemult on April 8, 2013 at 08:24

  Orice demers este binevenit! Felicitari!

  Like

  Reply

 2. Uneori merita o atentioare, dar bataie sau vorbit urat in nici un caz. Spera ca populatia aceste tari sa scape de aceste metehne.

  Like

  Reply

 3. Si eu sunt împotriva violentei!
  Bataia nu este rupta din rai ci este un instrument de tortura!
  Urasc violenta!

  Incerc sa copiez banerul sa-l pun si la mine pe blog!
  Frumoasa initiativa! >:d<

  Like

  Reply

Părerea voastră contează!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: