Mai bine 10 pisici!

Drained

Fiecare alegere pe care o facem în viaţă are consecinţele ei. Fie că alegem un anumit produs de la alimentară, fie că ne oprim privirea pe un anunţ din ziar, fie că ne implicăm într-o relaţie cu o altă persoană. Fiecare acţiune are efectul ei şi ar fi ideal să fim conştienţi de aspectul acesta înainte de a lua o decizie importantă.

Referitor la asta, vreau să vorbesc astăzi puţin despre femeile care se complac în relaţii cu persoanele nepotrivite. Nu vă pregătiţi săgeţile veninoase şi nici comentariile agresive! Nu mă voi lega de sexul masculin, la general; nu sunt feministă, aşa că lăsaţi jos armele!

Sunt conştientă că pentru fiecare om de pe planeta asta există o jumătate. Pentru domnul doctor se va găsi o domniţă educată, pe placul lui, pentru Gigi din piaţa mare există o  mândră care să-l aştepte cu masa caldă acasă şi pentru beţivul de la colţul străzii există supusa cucoană care să-i accepte moravurile.

Urmărind scurt-metrajul de mai jos, ieri, mi se încreţea pielea pe mine şi ochii aproape-mi lăcrimau. De ce? Pentru că în afară de cucoana care îşi ia angajamentul că îl va suporta pe individ, aşa viciat cum este, pe lumea asta există sute (poate chiar mii) de alte femei care suportă un astfel de specimen doar pentru că “n-au altă soluţie”.

Directed by Nick Peterson
Produced by Nick Peterson & Jon Heder
Director of Photography Chris Saul
Music by Chris Bacon
Website 

Le auzi mereu: “Da’ ce să fac?”, “Unde să mă duc?”, “Cine mă mai ia acum, în situaţia asta?”, “Îl iubesc!”, “Nu pot trăi fără el!”, “Cum să îl părăsesc?”…

Îl iubeşti? Ştiu că îl iubeşti şi că ai face orice ca să-i iei sticla de la gură fără riscul de a primi o palmă. Ştiu că ai vrea să-l convingi că-şi face rău cu mâna lui. Ştiu că îi vrei binele şi poate undeva în străfundul adâncului inimii sale simte şi el asta. Dar nu îl vei schimba! Nu îl poţi schimba! Stai degeaba lângă el şi înduri toate ieşirile sale, când ştii prea bine că speranţa ta, ca el să renunţe la viciu, a fost de ceva vreme călcată în picioare.

Da’ ce să faci? Să fugi în direcţia opusă, asta trebuie să faci! Să laşi la pupitru, o dată în viaţă, şi raţiunea. Inima a stat destul acolo şi se pare că nu a luat deciziile cele mai bune pentru tine. Las-o deoparte şi pune în balanţă ce contează mai mult pentru tine: să fii fericită fără el sau să continui relaţia cu riscul unei depresii permanente?

Unde să te duci? La familie, prieteni, cunoştinţe, la colega ta de liceu, pe care ai cunoscut-o acum 10 ani şi n-ai mai văzut-o de vreo 2, căci nu te lasă el să ieşi din casă. Orice persoană care te-a privit cu ochi buni la un moment dat te poate ajuta!

Cine te mai ia acum, în situaţia asta? Dracu o să te ia dacă nu te decizi mai repede să faci paşi în altă direcţie. Ştiu că se spune “niciodată nu e prea târziu”, dar uneori chiar ajunge să fie prea târziu… nu aştepta ceasul acela ca să iei decizia corectă!

Nu poţi trăi fără el? Într-adevăr nu va fi la fel fără el. Nu vei mai auzi niciodată bătăi în uşă la 5 dimineaţa, însoţite de fraze alcoolizate ce par a se traduce prin “deschide uşa mai repede, că mi-e somn!”. Nu va mai trebui să repeţi de 10 ori aceeaşi propoziţie doar pentru că ochii lui roşii nu te pot înţelege. Nu vei mai găsi sticle de whiskey sub pat şi vei putea să-ţi cumperi şi tu ceea ce-ţi doreşti, pentru că banii de sub saltea nu vor mai dispărea ca prin minune.

Cum să îl părăseşti? În timp ce el iar e plecat în “interes de muncă”, la barul din centru, fă-ţi bagajele şi pleacă în direcţia opusă.

Nu vorbesc acum cu femeile care acceptă situaţia ca atare şi nu-şi doresc nimic mai mult de la viaţă. Mă adresez celor care suferă în tăcere când îl văd pe partener afişându-şi stilul viciat de a trăi şi nu reacţionează în niciun fel. Dacă tu, ca femeie, stai şi plângi cu nasu-n pernă, văzându-l cum îşi toarnă pe gât baxuri de alcool/trage pe nas cremă de pantofi/îşi bagă-n venă tranchilizant de cal, preferând să suferi, să taci şi să înghiţi, “din iubire”, atunci îţi meriţi soarta! Dacă nu vrei ca partenerul tău să aibă un stil de viaţă care să-ţi provoace silă, dispreţ, repulsie etc. nu încerca să-i schimbi alegerile, că 99% nu vei reuşi! Mai bine schimbă-l cu altul sau cu zece pisici!

Vouă ce impresie v-a lăsat filmul de mai sus?

16 responses to this post.

  1. Cred ca am mai povestit aici (si sigur pe blogul meu) despre o buna prietena a mea, care a suportat timp de 12 ani un animal langa ea, doar pentru ca ii era frica de el si nu avea pe nimeni care sa o sprijine.

    Like

    Reply

  2. Un film foarte bun dar pe care, din pacate, o femeie in acea situatie…nu-l vede. La modul ca nici nu-l intelege. Iubirea aceea sau ce o fi…n-o lasa sa vada… Asta e problema.

    Like

    Reply

  3. Mda, exact ce spun si eu mereu. De ce iti mai plangi soarta cand singuri ti-o alegi?

    Like

    Reply

  4. […] oare?) un film de scurt metraj pe Vimeo şi îl postase pe site-ul lui, iar eu am îndrăznit să preiau filmarea de pe VIMEO şi să scriu un articol, fără să îl menţionez pe el ca întâiul care a postat filmarea pe site-ul […]

    Like

    Reply

  5. da.. foarte bun!!!

    Like

    Reply

  6. Multi se comporta de parca ar fi sfarsitul lumii cand se despart de cineva care oricum nu le aduceau fericire. E ok sa iti plangi de mila o perioada dar apoi frate iti revii!
    Chiar si atunci cand totul e lapte si miere dar calci stramb, gresesti si se sfarseste totul, cazi si te ridici! E plin lacul de pesti si descoperi mai tarziu ca unele lucruri se intampla cu un motiv.
    Filmul il stiam, am aceeasi piele de gaina ca prima data cand l-am vazut!

    Like

    Reply

    • Posted by Alexandra on April 11, 2013 at 10:22

      Asta e chestia…că unele nu se despart de “iubi” pentru că le e frică de suferinţă. Ironic, pentru că ele suferă mai mult fiind în relaţie decât ar suferi dacă s-ar despărţi…

      Like

      Reply

      • Tampit mod de a gandi pe termen lung! 🙂 Suferinta in care esti in relatie nu va face decat sa creasca si… mai poti numi asta iubire?
        E aiurea sa stai langa cineva nefericit fiind cand ai putea ” in lumea asta MARE” sa iti gasesti jumatate dar na, fiecare e stapanul vietii sale. Cum iti asterni asa dormi!

        Like

      • Posted by Alexandra on April 11, 2013 at 18:48

        E plină lumea de oameni buni pe care nu-i vede nimeni. E ciudat cum unele femei îşi aleg câte o brută şi apoi se plâng că au dispărut cavalerii, când ei sunt peste tot. Trebuie doar să ştii să-i cauţi!

        Like

  7. Acum pun în balanţă: un bărbat sau 10 pisici?
    Mai bine un bărbat cu 10 pisici…

    Like

    Reply

  8. Fara cuvinte

    Like

    Reply

  9. sunt total de accord cu tine…iar filmulețul m-a șocat…este genial !

    Like

    Reply

Părerea voastră contează!