Conectaţi la sărăcie

poor

De fiecare dată când o aud pe a mea mamă că se plânge de facturi mari şi pensii mici, tind să o critic. Poate privesc eu lucrurile mult prea pozitiv uneori şi îmi place să cred că sunt optimistă dar chiar se poate şi mai rău.Sunt oameni în lumea asta care nu au ce mânca, măcar o dată în zi, iar noi avem posibilitatea să înşirăm farfurii pline de bunătăţi, pe masă, de trei ori pe zi: dimineaţă, la prânz şi seara.

Avem un acoperiş deasupra capului, pe când alţii trăiesc sub o cutie de carton şi se roagă să nu le-o ia vântul. Când plouă torenţial afară tot ce trebuie să facem e să închidem geamul şi să ne băgăm sub pătură, cu o cană mare de cafea şi să vizionăm un film, până se opreşte ploaia şi putem ieşi la plimbare. Cel de sub carton oare ce face?…

Da, eu sunt mulţumită pentru ceea ce am în momentul de faţă pentru că am învăţat pe propria piele că ceea ce ai în secunda asta, poate la fel de bine să dispară în secunda următoare.

Şi pentru că tot veni vorba de subiectul “cât de săraci suntem de fapt?”, vă las în continuare o povestioară care pe mine m-a “atins”:

Un tată bogat, dorind ca fiul său sa ştie ce înseamnă să fii sărac,
l-a dus să petreacă câteva zile la o familie de ţărani.
Fiul a stat 3 zile şi 3 nopţi la ţară.
Revenind la oraş, în automobil, tatăl l-a întrebat :
– Ce zici de experienţa avută ?
A fost bine, îi răspunse fiul, puţin rezervat.
– Ai învăţat ceva? insistă tatăl.
– Da: 1. Că noi avem un câine, iar ei au patru.
2. Că avem o piscină cu apă tratată, care ajunge până la jumătatea curţii. Ei au un râu întreg de apă cristalină, cu peşti şi alte lucruri frumoase.
3.Că avem lumină electrică în grădină, iar ei au stelele şi luna pentru a-i ilumina.
4. Grădina noastră ajunge până la zid; a lor se întinde până la orizont.
5. Noi cumpărăm mâncarea; ei o gătesc.
6. Noi ascultăm CD-uri. Ei ascultă simfonia perpetuă a păsărilor, greierilor şi a altor animale mici…
7. Noi folosim microundele. Ceea ce ei mănâncă are gustul focului lent.
8. Pentru a ne proteja, trăim înconjuraţi de ziduri cu alarmă. Ei trăiesc cu uşile ca şi deschise, protejaţi de prietenia vecinilor.
9. Trăim conectaţi la telefonul mobil, calculator, televizor.
Ei sunt “conectaţi” la viaţă, cer, soare, apă, verdele câmpului, animale, la umbră, la familia lor.
Tatăl a rămas impresionat de profunzimea fiului său.
La sfârşit, fiul a concluzionat :
Mulţumesc pentru că m-ai învăţat cât de săraci suntem.

În fiecare zi suntem mai săraci în observarea naturii.
Ne preocupăm de A AVEA, A AVEA, A AVEA, şi A AVEA,
DE FIECARE DATĂ MAI MULT, în loc de singura preocupare de “A FI”!

Sursă povestire: Vila Aty Vama Veche

Şi pentru că tot sărbătorim astăzi 1 Mai muncitoresc, profit de vacanţa dumneavoastră binemeritată şi vă întreb: cam cât de săraci sunteţi şi ce înseamnă sărăcia pentru voi?

18 responses to this post.

  1. Povestea este foarte frumoasa si am putea invata multe din ea, daca nu am fi deja indoctrinati. M-a amuzat Javra (reuseste mereu sa ma amuze) cu comentariul lui. Si parca ma simt si eu mai saraca acum… :))

    Like

    Reply

    • Posted by Alexandra on May 2, 2013 at 18:01

      Şi pe mine m-a amuzat comentariul său. Are un simţ al umorului ce mă binedispune de fiecare dată. 😀

      Like

      Reply

  2. Nu ma plang,insa de multe ori saracia chiar doare si nu este la modul vaii nu am piscina,ce saraca sunt.
    Uneori e gen.Oare ma da afara?Oare ce facem daca tata numai are servici?Ce facem ?Ce facem daca nu avem bani de doctor?Si nu ma plang,doar ca la noi saracia chiar doare si mai ales pentru copii.Poate mai tarziu o sa gandesc altfel.Cine stie.Ii multumesc lui Dumnezeu pentru ce am,insa vin si zile de ingrijorare.
    Si cand ma gandesc ca atunci cand eram mica spuneam si eu.Mami,nu suntem saraci.Avem ce manca.(nu stiu daca vorbea mandria sau altele).

    Like

    Reply

    • Ştiu cum e să te gândeşti că nu ai cu ce plăti un doctor şi să te apuce disperarea, dar chiar şi aşa am învăţat că mai bine să fii totuşi mulţumit cu ceea ce ai şi să lupţi pentru mai mult dacă vrei mai mult…nu să aştepţi să cadă din cer. Tre să fie un echilibru: da, mulţumesc cerului că nu trăiesc într-o canalizare dar asta nu înseamnă că stagnez… nu mă plâng, ci lupt ca să-mi fie mai bine.
      Mulţumesc pentru comentariu, Andreea! Weekend plăcut!

      Like

      Reply

  3. Am sanatate…ceea ce inseamna ca nu am dreptul sa ma plang. Si parinti si o sora care ma iubesc mult. In rest…chiar nu am mare lucru…
    Da, stiam si eu povestirea aceasta. Mi-a placut…e profunda.
    O seara frumoasa, draga mea!

    Like

    Reply

    • Când eşti sănătos şi-i ai pe toţi cei dragi alături, chiar te poţi considera bogat! 🙂
      Mulţumesc, Elly! Să ai un weekend fain şi un paşte fericit alături de cei dragi!

      Like

      Reply

  4. Depinde din ce unghi priveşti lucrurile.
    Am un acoperiş desupra capului, dar muncesc pentru el 12 ore pe zi, fără concediu anual, uneori chiar fără pauză de somn. În prima luna în care nu aş mai putea plăti chiria, nu l-as mai avea. Din munca mea plătesc toate facturile casei, întreţinerea şi încerc să pun pe masă celor doi copii ai mei strictul necesar. Dar am şi două pisici şi un câine care mă aşteaptă cu drag de fiecare dată când vin acasă şi nu-mi cer decât puţină mângâiere. Căţelul îmi linge picioarele fără să aştepte nimic în schimb, pisicile mă aşteaptă nerăbdătoare la uşă, nu să le dau să mănânce, ci pentru a-mi sări în braţe. Şi-l am pe Dumnezeu care nu mă lasă niciodată să ajung la disperare. Îmi arată zilnic că nu sunt singură în lupta asta, am mâna Sa drept sprijin. Cât timp voi mai putea munci cred că sunt o persoană foarte bogată.

    Like

    Reply

    • Aşa e… dacă nu mai ai putere să munceşti, eşti pierdut. Că-n ziua de azi nu prea îţi dă nimeni ceva, fără să aştepte altceva la schimb…
      Mulţumesc pentru comentariu!

      Like

      Reply

  5. Ne punem in fata tabloului in care doar observam doua aspecte a lumii noastre. Cei saraci si cei bogati, dar hai sa analizam mai bine imaginea. Cea determinat, ce cauza a facut ca efectul sa fie un sarac si un bogat? De ce nu putem fi egali, raspunsul este in ideile pe care noi ni le infaptuim prin simplul motiv cum vedem lumea.
    Punem valori fie spirituale sau de natura materiala in obiecte si actiuni care ne modeleaza viata. Este firea noastra naturala ca fiinta cu intelect sa neglijam aspectul ca alti indivizi au lipsuri iar altii au abundenta, dar nu putem concepe o uniformitate a situatiei.
    Mai pe scurt nu vrem sa acceptam ca toti sa fie la fel indiferent de situatie. E pacat sa vezi imaginea asta, dar noi am creeat lumea asta. Muncim ca sa existam, o idee tampita cand am putea gandi rational sa inradacinam o idee pentru fiecare generatie ca suntem egali nu ca fiinta biologica ci si ca fiinta sociala.

    Like

    Reply

    • Tocmai pentru că suntem atât de diferiţi şi avem idei atât de diferite despre bogăţie şi sărăcie, nu vom putea fi egali niciodată…

      Like

      Reply

  6. 1. N-am câini, ci două pisici.
    2. Na-am nici râu, nici fântână,â.
    3. şi 4. N-am grădină.
    5. Cumpăr şi gătesc mâncare.
    6. Ascult şi una, şi alta.
    7. Folosesc rar cuptorul cu microune, pentru pizza. În rest, focul aragazului dat la maxim, când se poate, ca să termin o dată de gătit.
    8. Ţin uşa încuiată, tocmai fiindcă am vecini.
    9. Am telefon mobil, televizor (îl folosesc rar) şi calculator.
    Concluzii:
    1. Sunt mai sărac decât personajele tale.
    2. Sunt mai sărac decât eram înainte de a-ţi citi materialul.
    Îţi urez distracţie cât cuprinde!

    Like

    Reply

  7. Saracia pentru oameni exista doar intr-un anume context. Suntem saraci ca nu avem piscina in curte, suntem saraci pentru ca nu avem masini in curte, suntem saraci pentru ca nu avem vile etc. Lumea se uita doar la ce nu au, dar daca i-ar multumii lui D-zeu pentru ce au atunci vor vedea ca nu sunt atat de saraci.
    Eu sunt multumit pentru ce am si-i multumesc Domnului ca am ceea ce am acum, fara sa ma gandesc la lipsuri.

    Like

    Reply

  8. Fiecare om are bogatia si saracia lui.
    Dar omul e facut sa-si doreasca mereu mai mult si sa nu se multumeasca cu putin. De asta omul e mereu nefericit…parerea mea.

    Like

    Reply

  9. Dupa ce am citit “Visul lui Joy” m-am considerat chiar foarte bogata. Asa ca pe toti cei ce se plang le recomand sa citeasca cartea. Si ca sa intelegeti cat de mult m-a impresionat va recomand sa cititi recenzia pe care i-am facut-o. Si o sa las si linkul (sper sa nu te deranjeze Alexandra)
    http://lecturidemamica.wordpress.com/2013/03/15/visul-lui-joy-lisa-see/

    Like

    Reply

    • Posted by Alexandra on May 1, 2013 at 09:29

      O să citesc şi eu cartea. Mulţumesc pentru recomandare, nu are de ce să mă deranjeze! 😉

      Like

      Reply

Părerea voastră contează!