Să promovăm inovaţia, zic!

Mergând pe străzile Galaţiului, de multe ori mă simt dezamăgită şi îmi vine în minte întrebarea “de ce la alţii se poate şi la noi nu?”. Făcând comparaţie cu alte oraşe din România,  îmi pare uneori că locuitorii oraşului meu natal sunt prea delăsători şi indiferenţi. Rar văd câte un om care să arunce un bilet de autobuz folosit, la coşul de gunoi. Majoritatea se fac că le pică din mână şi observă dispariţia lui dintre degete, abia după câţiva metri, când deja “e prea târziu” să se mai întoarcă şi să-l ridice de jos.

Şi ştiu că nu a fost mereu aşa…

Galaţiul vechi, pe care-l mai poţi vedea în imaginile păstrate de cei nostalgici, era curat, era aerisit, avea parcuri şi verdeaţă, bănci şi coşuri de gunoi la orice pas. Dar pe atunci erau şi altfel de oameni, cu mai mult bun simţ şi mai puţine probleme, cu alte preocupări şi înclinaţii.

Cel puţin aşa se spune…

537967_339871766122269_515364672_n

Printre oamenii care merită menţionaţi, din acea perioadă îndepărtată a Galaţiului, se află şi Elisa Leonida Zamfirescu. Născută pe 10 noiembrie 1887, în Galaţi, Elisa avea să ajungă cunoscută drept prima femeie inginer din lume.

Elisa Leonida a venit pe lume într-o familie cu 11 copii, fiind fiica intelectualilor Anastase Leonida şi Matilda (nascuta Gill). A studiat şcoala primară la Galaţi şi a urmat liceul la Şcoala Centrală de Fete din Bucureşti, obţinând bacalaureatul la secţia reală a Liceului „Mihai Viteazul”.

După terminarea liceului, s-a înscris la Şcoala de Poduri şi Şosele din Bucureşti (Politehnica de astăzi), dar a fost respinsă din cauza prejudecăţilor vremii, care refuzau dreptul femeilor de a urma o astfel de facultate.

Aceste prejudecăţi nu au făcut-o să renunţe, însă, la visul de a urma o facultate de inginerie. Astfel, în anul 1909, pleacă la Berlin şi se înscrie la Academia Regală Tehnică, devenind prima femeie studentă a acestei universităţi. Bineînţeles că şi acolo a fost acceptată cu greu, decanul Hoffman invocându-i ca argument pentru reticenţa sa, chemarea esenţiala a femeii: cei trei K – KircheKinderKuche(biserica, copiii, bucătăria).

elisa-leonida

Acelaşi decan dar şi alţi profesori, în timpul studiilor, o ocoleau, ignorându-i prezenţa. Dar cu răbdare, cu dârzenie şi cu silinţă, Elisa Leonida a reuşit să le transforme prejudecăţile, ostilitatea şi privirile batjocoritoare în admiraţie generală. Astfel, Decanul Hoffman, înmânându-i diploma la final, a declarat, printre altele: „Die Fleissigste der Fleissigsten” (cea mai silitoare dintre silitori). În anul 1912 a absolvit cu calificativul “bine” şi a devenit, oficial, prima femeie inginer din lume.

Deşi i s-a oferit un post de inginer la firma BASF din Germania, Elisa s-a întors în ţară şi a reusit, cu greu, să obţina un post de inginer la Institutul Geologic din Bucureşti. Acolo a condus un laborator de analize, unde a elaborat metode originale, raţionalizări, a introdus tehnici noi şi a efectuat studii importante, toate având ca scop cunoaşterea bogăţiilor subsolului ţării noastre.

De asemenea, a adus o contribuţie deosebită la progresul economiei naţionale şi la afirmarea ştiinţei româneşti, prin lucrările sale originale, susţinute la congrese, simpozioane şi publicate. Aici s-a preocupat de analiza apei potabile, a diverselor minerale, petrol, gaze, cărbuni, bituminide solide, roci de construcţie şi de prepararea minereurilor, semnând 85 000 buletine de analize, ale căror rezultate au fost publicate în seria „Studii economice”, editată de Institutul Geologic. Contribuţia sa la cercetarea bogăţiilor minerale ale României îi asigura un loc de cinste în galeria marilor figuri ale ştiinţei naţionale, europene şi mondiale.

În paralel, a activat şi ca profesoară de fizică şi chimie la Şcoala de fete „Pitar Mos” şi la Şcoala de electricieni şi mecanici din Bucureşti, condusă de fratele ei Dimitrie.

A fost prima femeie membră AGIR şi membră a Asociaţiei Internaţionale a Femeilor Universitare, în cadrul căreia a adus o contribuţie esenţială privind cunoaşterea activităţii femeilor din ţara noastră.

În calitate de preşedinte al Comitetului de luptă pentru pace, din Institutul Geologic, a luat atitudine faţă de înarmarea atomică, adresând un protest competent şi justificat comisiei de dezarmare de la Lancester House din Londra, insistând asupra pericolului armei atomice. Această intervenţie a fost comunicată oficial la ONU.elisa-leonida2

A profesat până la 1 mai 1963, când a ieşit la pensie, la vârsta de 75 de ani şi a încetat din viaţă la 25 noiembrie 1973, la vârsta de 85 de ani.

La iniţiativa Confederaţiei Naţionale a Femeilor din România, în 1997, a fost instituit „Premiul Elisa Leonida-Zamfirescu“ care se acordă pentru merite deosebite în domeniul ştiinţei şi tehnicii, unor personalităţi feminine.

Din 1993, strada din Bucureşti pe care a locuit Elisa Leonida îi poartă numele dar o stradă cu numele Elisei Leonida Zamfirescu exista si aici, în Galaţi, în apropierea Drumului de Centură.

Citind informaţiile pe care le-aţi parcurs şi voi până aici, pe de o parte mă simţeam mândră dar pe de altă parte mă întrebam cam câţi locuitori ai oraşului meu au auzit vreodată numele savantei Elisa Leonida Zamfirescu. Şi dintre cei care i-au rostit numele vreodată, câţi ştiu cine a fost ea cu adevărat şi ce contribuţie a adus ţării noastre?

Pe mine m-a impresionat povestea ei: ambiţia cu care a luptat să-şi atingă ţelul, făcând abstracţie de prejudecăţi şi priviri reticente,  şi munca continuă pe care a depus-o pentru ţara ei. Dar oare câţi vor ridica din umeri şi vor uita de ea în secunda doi?

Am ajuns să promovăm orice scandal şi orice bârfă, să ne intereseze ce mănâncă vecina de la 3 şi ce a aruncat la gunoi Costel de la blocul alăturat. Ne interesează divorţul lui Pepe şi căsătoria sa cu o altă femeie, dar nu dăm doi bani pe lucrurile cu adevărat importante. Nu ne interesează de cei care au făcut ceva util pentru noi. Ne spunem “eh, s-au dus de pe lumea asta! Ce mai contează trecutul?” şi schimbăm canalele TV, în căutare de “senzaţional”, de actual, de acum. 

Dar ar trebui să ne gândim şi la ei, la cei care au luptat şi nu au închis un ochi, nopţi întregi, ca să ne fie nouă mai bine. Invenţiile şi munca oamenilor ca Elisa Leonida Zamfirescu salvează vieţi, modifică destine, îmbunătăţesc performanţele unor afaceri, transformă oameni şi instituţii. Aşa că de ce să nu-i apreciem şi să nu le oferim măcar un dram din atenţia noastră “preţioasă”?

14830-events-innovation_summit_2013-310x360

Dacă v-a atins măcar puţin subiectul, vă prezint în continuare un proiect foarte interesant al Companiei 3M, numit PR3MIAZA INOVATIA, care îşi propune să promoveze şi să premieze inventica românească. 

Dacă eşti cu adevărat interesant de acest proiect, poţi participa la evenimentele locale desfăşurate pe 22 mai (în Cluj, Universitatea Tehnică) şi pe 23 mai (în Iaşi, Universitatea tehnica Gheorghe Asachi).

 

Advertisements

13 responses to this post.

 1. […] Alexandra Cristea a scris despre Elisa Leonida Zamfirescu […]

  Like

  Reply

 2. Ai scris foarte frumos despre tiza mea 🙂 Si pe mine m-a atras aceasta biografie. De fapt pana la campanie asta nu am stiut ca toti fratii au dezvoltat cariere importante. Stiam decat despre Dimitrie Leonida, fratele 🙂

  Like

  Reply

  • Posted by Alexandra on May 21, 2013 at 17:23

   Mă bucur că ţi-a plăcut! 😀 La mine era invers, auzisem despre ea şi atât… 😀

   Like

   Reply

 3. Avem nevoie de astfel de articole, care ar putea da un impuls tinerilor, care i-ar mai smulge din amorteala si din visurile fara suport. Felicitari pentru el (pentru articol)!

  Like

  Reply

 4. interesant.. nu am auzit pana la tine de ea:D… suntem preocupati sa cunoastem cu totul altceva..
  Mersi pentru culturalizare 😀

  Like

  Reply

 5. Eu recunosc ca nu stiam de ea, daca oi fi auzit vreodata nu am memorat, pe cand sotul meu stie, poate pentru ca e inginer.

  Like

  Reply

 6. Suntem o tara din Europa cu tenta africana!

  Like

  Reply

 7. In Bucuresti cred ca este mai cunoscut fratele doamnei, Dimitrie Leonida, existand un liceu, un muzeu si o statie de metrou care ii poarta numele. Oricum toti fratii ei s-au remarcat in domeniile pe care si le-au ales. Este trist ca astfel de oameni nu se bucura de promovare, dar pseudovedetele si oamenii obisnuiti se bucura de toata atentia publicului…

  Like

  Reply

  • Posted by Alexandra on May 18, 2013 at 14:54

   De aia toţi copiii cresc dorindu-şi să ajungă faimoşi ca Alex Velea… Rar mai întâlneşti vreun copil/adolescent care să idolatrizeze o personalitate precum Dimitrie sau Elisa şi să fie interesat de inovaţii…

   Like

   Reply

Părerea voastră contează!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: