Arta pre(a)scurtării

“Pisi” s-a transformat în “psi“, “Iubita” şi-a mai tuns din litere şi a rămas doar “ubita“, nu mai spunem mulţumesc, ci aruncăm o combinaţie de caractere de pe tastatură, de tipul “THNQ”, “THX”, “10x”, “tenx”,” ty”, şi suntem convinşi că destinatarul va înţelege mesajul. Nici măcar un amărât de “La mulţi ani” nu mai suntem în stare să urăm cum trebuie, unei persoane dragi sau unei cunoştinţe, ci îi trântim un “lma” şi mergem mai departe. 

mp-words-full-res

Dacă vrei să te ridici de la masă, pentru a te duce la toaletă, nu mai e nevoie decât să spui “brb” şi să speri că privirea confuză de pe figura mamei tale nu e datorată faptului că nu ştie în ce limbă i-ai vorbit.

RIP a fost la modă într-o perioadă, dar românescul OIP i-a luat locul şi se zbate să ajungă în top. Ce înseamnă vă întrebaţi? Chiar nu bănuiţi? OIP – odihneşte-te în pace…

“Np”, “FYI”, “BTw”, “Omg”… sunt cunoscute de toată lumea deja iar “LoL”-ul folosit când ne bufneşte un râs interior deja e privit cu plictis de noua generaţie. În schimb FOMCL pare a fi cunoscut de vorbitorii de limba engleză, însemnând “falling off my chair laughing”.

elizabethan-homes

Probabil de ASAP aţi auzit cu toţii, mai ales prin seriale, când un personaj aşteaptă răspunsul altuia “as soon as posible”. Dar de HAND ce părere aveţi? Nu, nu se traduce cum credeţi voi: mână! HAND = have a nice day!

În viitorul apropiat cred că vom trimite şi primi SMS-uri constând în câte o singură literă pentru fiecare cuvânt pe care vrem să-l folosim. “I î o î s a?” – ieşim în oraş în seara asta?

Sau poate vom începe să inventăm câte o combinaţie de simboluri pentru fiecare întrebare des întâlnită şi pentru fiecare răspuns posibil:

– &6¤(“#?   (Ce faci, iubire?)

– ))&&((   (Sunt supărată pe tine! De ceva timp îmi pare că nu mai eşti bărbatul de care m-am îndrăgostit.)

Voi ce părere aveţi despre aceste pre(a)scurtări ce predomină astăzi în limbaj?

Sursa foto: veronicaplace.wordpress.com; seemikedraw.com.au

14 responses to this post.

  1. Încep să cred că sunt depășit :)) Habar n-aveam de unele din ele :))

    Like

    Reply

  2. Parerea mea: O porcarie! ,mai pe scurt. Sa nu uitam ca sunt copii care au uitat sau nu stiu sa scrie corect la scoala, dar pe mess stiu sa scrie: “lol”,”brb” si altele.
    Trist…foarte trist!

    Like

    Reply

    • Posted by Alexandra on June 22, 2013 at 16:21

      Asta e marea problemă! Dacă ar scrie prescurtat doar pe mess şi-n rest ar şti să lege două vorbe, ar fi o treabă… dar majoritatea folosesc doar limbajul tip lol, brb, wtf…

      Like

      Reply

  3. Si eu sunt cam dezorientata in privinta unora dintre aceste prescurtari. Nu stiu ce sa zic. Fiecare generatie cu ale ei 🙂 Dar mi se par destul de inadecvate…

    Like

    Reply

  4. Personal, ma simt dezorientata si uneori batrana. Par ca toti in jur inteleg, mai putin eu. Intr-o societate care are maaari probleme de comunicare chiar si asa, cu cuvintele intregi, sa le mai si trunchiem? OMG! 😉

    Like

    Reply

  5. Idioţenie. Subcultură. Kitsch. ISQ, pe înţelesul lor.
    Nu mai spun că toată lumea trebuie să cunoască limba engleză,
    deşi cei care au pretenţia asta sunt agramaţi în limba maternă.

    Like

    Reply

  6. ce inseamna FYI”, “BTw?eu nu am auzit de ele..poate am ramas in urma

    Like

    Reply

  7. prescurtarea cuvintelor este progresul pe care omul il face spre limbajul prin clicuri 🙂 acest limbaj din urma este folosit de delfini si se spune ca este cel mai avansat de pe terra. asa ca…e foarte normal!

    Like

    Reply

Părerea voastră contează!