Cine mai ia BAC-ul?

examen-bacalaureat-2012-bac-2012-rezultate-finale-calendarul-adm

Nu am fost o elevă model. Vreau să clarific asta de la bun început, înainte de a arăta cu degetu spre alţii. Notele mele nu erau doar de la 9 în sus, nu stăteam toată ziua cu ochii-n manuale şi culegeri, iar în timpul orei nu-mi amorţea mâna în aer. Nu răspundeam corect la toate întrebările profesorilor, am trecut şi eu prin momentele de glorie când stai în faţa clasei, toţi sunt cu mâna pe sus şi numai tu nu ştii răspunsul, am fost mustrată de cei din spatele catedrei şi mi-am permis uneori să le şi răspund sarcastic.

Într-un an, de 8 Martie, am primit un mare 2 la matematică, deoarece nu-mi făcusem tema, crezând că fiind de sex femnin poate mă va scuti profesorul de ieşit la tablă şi rezolvat probleme. Fizica şi chimia îmi dădeau dureri de cap, dar un drăcuşor viclean de pe umăr îmi arătase cum să intru pe sub pielea profesorilor şi să îi fac să mă scoată la lecţii doar atunci când am 60% şanse să răspund corect. În clasa a noua am învăţat mai multă istorie decât în restul anilor şcolari, deoarece eram cât pe ce să ajung în “ediţia de toamnă“. Şi multe altele…

Dar nici prin gând nu mi-a trecut vreodată ideea “dacă nu iau BAC-ul”. Nici nu se punea problema să nu trec în etapa următoare a vieţii mele şi să mă blochez în faţa unui examen. Da, am avut şi eu emoţii! Da, am urât din tot sufletul una dintre materiile la care am dat probă scrisă!

Când am dat proba la biologie, subiectele au întârziat 2 sau 3 ore (nu mai ştiu exact), aducându-ne pe toţi la disperare. Unii se plângeau de foame, alţii de sete, alţii cereau voie la toaletă şi mergeau însoţiţi de câte un cadru didactic, de parcă ar fi fost puşcăriaşi. Era o căldură de nedescris şi secundele treceau extraordinar de greu.

Dar, în momentul în care am primit subiectele, toate emoţiile, toate grijile, toate senzaţiile de “prea cald”, “foame”, “sete”, “pipi”, “şuşu” etc. au dispărut. M-am concentrat pe ceea ce aveam în faţa mea şi mi-am spus că nu părăsesc sala de clasă până când nu sunt sigură că am făcut măcar de un 8. Şi nu că eram eu marea tocilară care vroia să ia examenul cu notă mare. Toţi cei din jurul meu făceau acelaşi lucru: stăteau cu nasul în foaie şi se gândeau la cele mai bune, complete, corecte răspunsuri.  De ce? Pentru că pe atunci fiecare avea propriile aşteptări de la sine. Şi ne era, într-un fel, şi ruşine de părinţi, profesori, cunoştinţe. Unii se chinuiau şi dădeau pe tot parcursul anului zeci de milioane doar la meditaţii. Şi cum naiba să  ieşi la final cu o notă de 5 sau, mai rău, să nu iei nici 3?

De când am dat eu examenul au trecut câţiva ani şi văd că lucrurile merg din ce în ce mai prost. Probele nu mai sunt la fel şi toată lumea se plânge de asta, deşi materia e aceeaşi. Elevii dau vina pe profesori, profesorii pe elevi, părinţii ridică din umeri şi întreabă în stânga şi-n dreapta cam cât ar trebui să dea şpagă şi toată lumea se îngălbeneşte la faţă când aude cuvântul “bacalaureat”.

Şi la capacitate sau, mă rog, evaluare naţională, e cam aceeaşi brânză. Le-au mai scos din subiecte, le-au scăzut gradul de dificultate şi tot există reclamaţii, plângeri, nemulţumiri.

Toată lumea se plânge, toţi strică foile pe contestaţii şi, în final, tot acelaşi lucru se întâmplă: cine s-a strofocat să înveţe, măcar în ultimele 2 luni (cum am făcut eu), ia examenul; cine nu, nu. Indiferent de ce subiect îţi pică, dacă tu ai trecut măcar o dată prin toate variantele alea nenorocite, ar trebui să fii în stare să scoţi măcar o notă de 6.

Chiar sunt extrem de curioasă ce note vor fi anul acesta, după ce au făcut iar modificări pe la subiecte.

Cam asta e părerea mea. Voi ce credeţi despre acest talmeş-balmeş care a ajuns să fie bacalaureatul?

P.S: când avem sus-puşi agramaţi, ce naiba să mai cerem de la elevi? Cine să le dea un exemplu pozitiv?

Sursa foto: gandul.info

33 responses to this post.

  1. […] Axlandra scrie despre bac. Si chiar ii dau […]

    Like

    Reply

  2. Vaicarelile de dupa sunt inutile, daca timp de patru ani nu au invatat nimic. Nici nu sunt de compatimit. Chiar si cu plangerile la adresa materiei, a profesorilor, cei care au fost macar in clasa atenti ar trebui sa stie de un 5-6. Ceilalti, la agricultura, ca tara are nevoie si de oameni cu sapa, nu doar cu mapa.

    Like

    Reply

  3. Nu cred ca tine de generatiile Facebook, mIRC, messenger s.a ci tine de o tampita obisnuita si tendinta de a urma o turma mai “cool”. Daca X scrie asa, hop sa scriu si eu si de la asta se duce la obisnuita…

    Like

    Reply

  4. Stiti care este urmatoarea solutie, nu? Fara examen de Bacalaureat. Mai simplu, fara batai de cap. Oricum la facultate ajunge cine poate (ma refer la cele de stat), iar la restul cine vrea. Poate de aceea nici nu se mai pune mare pret pe diplome, exceptand domeniile serioase precum ingineria sau arhitectura, unde nu ajunge orice agramat care a trecut prin examene cu plicuri in mana si pupici pentru profesori.
    Cel mai mare vinovat dintre toti este mass-media, care promoveaza cu abnegatie marile modele ale societatii noastre precum Bianca Dragusanu, Adrian Mutu, Adrian Minune sau cine mai stie care eminente ale culturii si artei mioritice. Astfel, copiii invata ca daca nu stii Luceafarul lui Eminescu, inveti sa dai cu capul in minge si ai o “scuza”, iar daca nu ai o facultate la activ sau cine stie cate clase, e bine si sa te intinzi pe bancheta unei masini cu vreun mare designer de moda si sa ajungi vedeta, ca apoi vin banii de la sine.
    Aproape la fel de vinovati, daca nu chiar in egala masura, sunt parintii, care sunt fie neglijenti ori chiar absenti in educatia copiilor, fie absolut inconstienti, invatandu-i pe copii ca morala si decenta sunt de domeniul trecutului si ca in Romania domneste legea junglei. Iar cand a zis un politician pe la TV ca suntem o republica bananiera, i-au sarit toti in cap…
    In rest, toata lumea s-a obisnuit sa se planga. Se plang de taxe si impozite, dar cumpara tigari si alcool de contrabanda. Se plang de servicii de proasta calitate, dar merg la doctori si la primarii cu cadourile in genti sau plicuri. Se plang de educatia copiiilor, dar merg la scoala doar cand nu mai primesc carnetul de alocatie sau bursa. Si tot asa… Sa ne mai miram atunci ca rade toata Europa de noi, iar restul lumii nici nu stie unde se afla Romania pe harta?

    Like

    Reply

    • Posted by Alexandra on July 4, 2013 at 11:05

      Nu vreau să mă gândesc la ce s-ar întâmpla dacă într-adevăr s-ar elimina complet bac-ul!
      Fiecare are partea lui de vină, sunt conştientă de asta, dar nu înţeleg de ce nu se iau măsuri… sau probabil nu le mai pasă deloc şi de asta nu se agită.

      Like

      Reply

  5. „Pe vremea mea”, nu concepeam să nu intru într-un liceu, apoi n-am conceput să nu iau BAC-ul, n-am conceput să nu intru într-o facultate și să n-o termin…
    Pe-atunci foarte puțini concepeau să nu.
    Asta se-ntâmpla în România, nu în mediul meu ordinar.
    Am intrat la liceu, am luat BAC-ul, am intrat într-o facultate.
    Iată-mă acum, cu două facultăți neterminate în urmă, fără procese de conștiință, căutând un job stabil. Cot la cot cu alții, licențiați.
    E un soi de egalitate în țara asta…

    Like

    Reply

  6. Nu stiu ce sa zic. Invatamantul merge an de an la vale…tot mai la vale…
    Eu imi amintesc ca am tratat bacalaureataul cu cea mai mare seriozitate, am invatat de mi-au sarit capacele. Cei de acum u invata nmic in in cursul anului. Ce-ar mai putea invata in ultimele saptamania? N-au cum… Nu stiu, ceva ar trebui sa se schimbe. Stiu ce dar nu cred ca se va intampla nimic bun.

    Like

    Reply

  7. Într-un fel îmi pare rău pentru cei de anul acesta la bac, au învăţat ceva dar a fost altceva. Dar întrebarea mea e alta. Dacă şti că ai bac şi poate pica orice, de ce înveţi doar ce crezi că ar pica? Adică no… eşti în bac.. e logic că poate pica orice, şi trebuie să înveţi şi poezia. Dar cine să plece în a 12-a de la ore.. în baruri sau altele.. îmi pare rău dar şi bine.

    Like

    Reply

    • Posted by Alexandra on July 2, 2013 at 13:31

      Unii se cred Mama Omida. Au impresia că astrele vor fi de partea lor şi le va pica fix ceea ce au “învăţat”. :-j

      Like

      Reply

  8. vom ajunge ca-n bancul ăla.

    vine proful in clasa si le spuine ca vor da lucrare de control.
    pune pe tabla 3 subiecte. dupa 5 minute vede ca lumea se uita ca tampita la el.
    -bine, pentru nota 8, imi veti scrie pe foaie cum ma numesc.
    liniste mormantala, niciun elev nu stia nimic.
    – bine, pentru nota 5, imi veti spune ce materie e asta.

    din spatele salii se aude o voce subtire:
    – nenorocitul asta vrea sa ne pice!

    Like

    Reply

    • Posted by Alexandra on July 2, 2013 at 13:34

      Nu ştiam bancul. :)) Nu m-ar mira să existe peste câţiva ani elevi în situaţia asta.

      Like

      Reply

  9. S-a stârnit un val de indignare uriaş cu privire la examenul de la limba română de anul ăsta. Cum să te plângi că îţi pică Arghezi la bac? De ce ai face asta? Am dat şi eu bacul anul trecut. Şi în generaţia mea s-au plâns unii de subiecte. Dar nu s-a creat atâta agitaţie pe motiv că ‘nu ne aşteptam la poezie’. La bac te aştepţi la orice e inclus în materie. Punct. Sa nu mai strâmbe din nas toţi plozii care nu fac diferenţa între ‘doar’ şi ‘decât’. Că de-aia sunt atâţia agramaţi.

    Like

    Reply

    • Posted by Alexandra on July 2, 2013 at 12:32

      Şi eu aveam preferinţe pentru proză dar ştiam să fac un comentariu şi la poezie, deci nu s-ar fi pus problema de lacrimi de crocodil dacă mi-ar fi picat Bacovia sau Arghezi.
      Eu sunt de părere că ei ar fi strâmbat din nas indiferent de subiectul care le-ar fi picat. S-au obişnuit aşa…

      Like

      Reply

      • Cam asta e marea problemă în ziua de astăzi. Oamenii se plâng de orice pică. Întrebarea e ‘de ce?’, având în vedere că unii dintre ei mai şi învaţă.
        Bleah, asta-i altă discuţie interminabilă. :))

        Like

      • Posted by Alexandra on July 2, 2013 at 13:02

        Nici eu nu înţeleg de ce se tot plâng. Şi-aşa nu mai rezolvă nimic cu asta.

        Like

      • Ei s-au strambat din nas si anul trecut ca le-au cazut “Luceafarul” iar eu eram cel mai happy din toti, ca Luceafarul a fost ultima opera invatata de mine, cu 2 zile inainte de examen. Am lasat la sfarsit poeziile ca mi se pareau mai grele decat restul, iar cand s-a adus foaia de examen, toti se dadeau cu capetele de banci si se smiorcaiau in scaune iar eu eram fericit pana la Dumnezeu :))

        Like

      • Posted by Alexandra on July 2, 2013 at 13:05

        Poeziile li se par mai grele pentru că nu mai pot ei să bată câmpii 2 pagini cu rezumatul, ci trebuie să comenteze câteva versuri în acelaşi număr de pagini ca la proză. Pare infernal, dar dacă iei câte un vers şi îl storci de semnificaţii, umpli şi 4 pagini. 🙂

        Like

  10. Ai perfecta dreptate! Eu fac parte dintre cei care au testat noul bac, daca as putea spune asa. Anul trecut am sustinut examenul de bacalaureat…un an dezastru daca as putea spune asa. In generatia mea, am fost 120 de elevi care am dat examenul de bacalaureat, din care 114 au picat, deci 6 promovati.
    Nici eu nu am fost tipul tocilar care sa stea numai cu nasul in carti, dar niciodata nu m-am sfiit sa invat si ca fiecare elev, aveam 2 materii problema: matematica si chimia, care la uram enorm de mult, probabil si materia si pe profesor. 😀
    Am incheiat fiecare an scolar cu media de 9,05 … 9,13, mereu in acest interval, dar mi se facuse putin teama de acest examen, mai ales dupa ceea ce vazusem ca s-a intamplat cu un an in urma. Dar acest lucru nu m-a facut sa ma culc pe o ureche ci sa continui sa invat pentru examen, pe care l-am trecut cu bine si m-am numarat printre cei 6 care au luat bacul si ma bucur ca l-am trecut cu bine.
    Nu este de vina sistemul, parintii sau elevul fiindca de vina sunt TOTI! Pana la elev sta sistemul, si tot pana la elev mai sta si educatia copilului care a fost oferita de parinti, dar nici elevul nu mai invata carte si nu mai arata vreun interes pentru pentru acest examen.
    In privinta subiectelor date la examen, la romana si biologie de fiecare data au fost accesibile si bine structurate, iar de cerut s-a cerut exact ceea ce am invatat. La matematica au fost intotdeauna discutii, fiindca au fost prezente si “subiecte surpriza”. Am nimerit si eu 2 subiecte in foaia de examen pe care nu le vazusem in viata mea, iar dupa examen am cautat in toate manualele si nu le-am gasit, nici pe caietele de clasa iar profesoara de mate a spus: “noi nu am facut asa ceva. Erau subiecte pentru profilul de mate-info, nu pentru voi” si adevarul este ca majoritatea elevilor pica la matematica, aici ofer o parte de dreptate si elevilor fiindca experienta asta am trait-o si eu si a fost scandal atunci la tv cu alea 2 subiecte.
    Conteaza ca am luat examenul de bacalaureat,am invatat si nu mi-a trecut prin cap sa il pic, fiindca o data ce un elev invata, este imposibil sa pice! Indiferent de ce ne rezerva subiectele, un 6 macar, trebuie scos.

    Like

    Reply

    • Posted by Alexandra on July 2, 2013 at 12:21

      Asta cu subiectul surpriză e o noutate pentru mine. La noi nu s-a pus problema de aşa ceva. Am dat M2 într-adevăr şi a fost destul de uşor, dar au picat şi atunci de la alte licee la matematică. E o materie destul de dificilă şi dacă nu o înţelegi şi înveţi de la bun început, e posibil să te pierzi pe parcurs.
      Felicitări că ai făcut parte dintre cei 6 care au promovat! 😉

      Like

      Reply

  11. Am zis eu bine mai demult, noi astia ” in varsta ” cum deja ne numesc elevii vom deveni din culti inculti pentru ca TOTUL se modifica dupa cei de acum. Nu se mai scrie dezlegat, se scrie legat pentru ca deh, se fac prea multe greseli si mai bine schimbam DOOM-ul. In curand corect ce va scrie korect s.a . Trecand peste asta, nici eu nu am fost mare iubitoare de carte, am avut toate notele de la 1 la 10 DAR priveam altfel testele, examenele; ca pe ceva important si pentru BAC am invatat.

    Acum se spune ca este vina profesorilor, nu a elevilor, nu a delasarii lor, nu a lipsei de respect si altele; nu e vina bietilor elevi , chinuiti de sistem, e vina profesorilor si a sistemului. Ntz ntz ntz!
    Cand ii vad pe unii vorbind in sictir si cu nepasare de TOT ce li se intampla, imi vine sa fug din tara! Unii isi merita soarta, merita sa nu aiba ce manca in conditiile in care nu sunt capabili sa faca ceva cu viata lor.

    Like

    Reply

    • Posted by Alexandra on July 2, 2013 at 11:45

      Dacă o să se ajungă să se scrie “korect” eu îi împuşc. :))) Asta ar mai lipsi…
      Da ştiu, bieţii copii nu sunt vinovaţi de absolut nimic. Încă puţin şi o să le crească aripi de îngeri, atât de nevinovaţi sunt. Mi se face greaţă uneori…

      Like

      Reply

      • Oamenii care folosesc incorect Limba Romana in scris au prin acest obicei din cauza retelelor de socializare pe care petrec prea mult timp si din cauza la lene. Sunt prea comozi si se cred sofisticati daca scriu “K in loc de CA” sau alte prescurtari asemanatoare. Asta am descoperit din surpse proprii. Se considera mai sofisticati, dar de fapt este pe dos!

        Like

      • Posted by Alexandra on July 3, 2013 at 15:42

        Ei zic că aşa e mai bine, mai “cool”, mai mişto… dar e cam penibil.

        Like

      • Generatia Facebook. Ce putem face? Unii fac parte din generatia cu cheia la gat, altii si-au facut generatia facebook, sunt curios in cativa ani ce generatie va mai apare?.

        Like

      • Posted by Alexandra on July 3, 2013 at 20:41

        Nici nu vreau să mă gândesc la ce va urma… 🙂

        Like

Părerea voastră contează!