Dacă tot îl scoţi din buzunar, foloseşte-l cum trebuie!

street photography_4b93f6f5de0f2

Citeam mai devreme pe o pagină de Facebook, pe care am descoperit-o recent, următorul text:

“Azi eram pe la mall prin Timişoara şi treceam pe lângă o coadă destul de mare la platit facturi.Exact în momentul în care am trecut eu pe acolo, o femeie în vârstă se prăbuşise la pământ. M-am dus imediat la ea pentru ca niciunul din oamenii de la coadă nu au ajutat-o să se ridice sau nu s-au apropiat să vadă ce-i cu ea. Stăteau şi se uitau ca nişte retardaţi la femeia respectivă, unul dintre ei scosese chiar telefonul să îi facă poze !M-am apropiat aşadar de dânsa, i-am luat pulsul, apoi m-am gândit că ori e hipertensivă ori e diabetică şi insulinodependentă.Aşa că îi luasem geanta şi căutam in ea ori pastile pentru tensiune ori pastile cu insulină. Am găsit într-un final un “pen” cu insulină şi i-am administrat o doză. În timp ce femeia îşi revenea încet încet, unul dintre cei care stăteau la coadă îmi zice : “Alo! Domnu’! Pai ce faci dom’le, îi furi la femeie din geantă de faţă cu noi?!”Am rămas stupefiat..Şi asta nu e tot! Alt idiot din rând le spune celorlalţi: “Nu vedeţi că se preface ca să ajungă mai repede în faţă? Uitaţi-vă la ea, n-are nici pe dracu.”

M-am săturat de ţara asta de căcat, de oraşul ăsta european de căcat care se vrea capitală europeană dar demonstrează de fiecare dată că e mai comunist decât înainte de revoluţie.”

Şi chiar mă întrebam ce naiba se întâmplă în mintea unora. Cam câţi neuroni ofiliţi trebuie să ai ca să vezi un om leşinat şi să crezi că simulează, ca să obţină un loc în faţă la plătit facturi? La câte telenovele cu Maria Fernanda, împinsă pe scări ca să piardă copilul inventat al lui Jose Armando, trebuie să te uiţi ca să ai o astfel de gândire?

Şi cam cât de mult tupeu să ai în posterior, ca să acuzi un om, care oferă o mână de ajutor, de cu totul alte intenţii? După ce că tu nu ţi-ai mişcat un deget pe telefonul tău “deştept” ca să suni măcar la salvare, vezi un om că ajută săraca fiinţă prăbuşită pe asfalt şi te apuci tu de tras concluzii.

Nu mă aştept, atunci când văd o bătrână că se chinuie să urce cu zeci de paporniţe în maxi-taxi, să-i sară prea multă lume în ajutor. Nu mă aştept să văd prea mulţi tineri care să ajute un bătrân măcar cu o indicaţie, atunci când li se cere. Dar când vezi că unui om îi este atât de rău că pică din picioare, mă aştept ca oricine e de faţă să facă ceva mai mult decât să scoată telefonul mobil pentru a face o fotografie, pe care să o posteze apoi pe Facebook. Dacă tot îl scoţi din buzunar, foloseşte-l cum trebuie! Chiar atât de mari şmecheri am ajuns că nu mai suntem în stare nici să sunăm la 112? Chiar atât de indiferenţi şi răi putem fi?

Poate nu toţi ştim să urmăm paşii pentru prim ajutor şi ne este teamă să nu-i facem mai rău omului. Ok, asta înţeleg, dar toţi avem un nenorocit de telefon mobil în buzunar iar apelul la 112 e gratuit, aşa că scuza cu “nu am credit” nu ţine!

Cred că textul acesta chiar ar putea intra la o categorie de tipul “şoc”, “incredibil”, “senzaţional”, “bombă”…

Sursa foto: www.pxleyes.com

Advertisements

14 responses to this post.

 1. Ai dreptate javra, deja e ceva normal pentru noi. Eu am vazut de multe ori persoane care au avut probleme si nimeni nu lea sarit in ajutor.

  Like

  Reply

 2. Trista realitate. Tot mai putina omenie si compasiune in jurul nostru…

  Like

  Reply

 3. prejudecati . romania , tara mea de dor , tara mea de vis …. bwahaha , ce gluma , nu /.

  Like

  Reply

 4. Ei, dragii mei colaboratori, tin sa va spun ca acesta e nivelul de educatie la care am ajuns prin aceasta democratie. Da, nu mai suntem oameni iar cei care si-au pastrat omenia sunt considerati nebuni. Trebuie sa ne pregatim sufleteste bine de tot deoarece acesta e numai inceputul. Iata acestea sunt generatiile de aur ce vin din urma. Iar cei care au deja o varsta si-au ingropat demult omenia. Dar radacinile acestor efecte sunt toate tehnicile de manipulare si modificare a gandirii folosite cu varf si indesat in ultimii ani pe meleagurile noastre deoarece suntem considerati o tara cobai. Sa nu uitam ca anii `90 au fost considerati anii cei mai importanti pentru rezultatele obtinute in studierea creerului uman cu toate aspectele pozitive si negative in domeniu. Cei interesati cautati informatiile in domeniu si veti fi uimiti sa vedeti ce veti afla.
  O zi buna.

  Like

  Reply

  • Posted by Alexandra on July 5, 2013 at 17:46

   Adevărul e că mi-e un pic frică de ceea ce va urma, dacă am ajuns să ne tratăm unii pe alţii aşa…:(
   O zi bună şi ţie!

   Like

   Reply

 5. Daca era un conational etnic care chiar ar fi furat din geanta femeii, nu l-ar mai fi acuzat nimeni, ba chiar ar fi intors privirile. Nu stiu de ce sunt romanii atat de indiferenti si totusi, suntem laudati pentru bunatate si ospitalitate… Cum a zis si domnul de mai sus, e chiar socant ca cineva a ajutat-o pe batrana.

  Like

  Reply

  • Posted by Alexandra on July 5, 2013 at 17:48

   Sinceră să fiu, eu nu aş fi căutat în geanta ei, pentru simplu fapt că nu mi-ar fi trecut prin cap asta; dar aş fi sunat la 112. După cum am zis şi-n articol, nu zic să o ajuţi tu neapărat şi să-i oferi primul ajutor, dacă nu ştii… dar măcar sună sau caută pe cineva care ştie. În fine… mă enervez uneori când citesc despre astfel de întâmplări şi tocmai de aceea am reacţionat. Dar ştiu că nu rezolv nimic, oricum…

   Like

   Reply

   • Nu cred nici eu ca s-ar fi gandit prea multi sa caute in geanta dupa astfel de solutii, poate in cel mai bun caz sa fi cautat acte sau numere de telefon pentru a contacta rudele persoanei respective. Din pacate, nu rezolvam nimic asa, cum ai spus si tu. Dar e trist, foarte trist ca atunci cand cineva face ceva ajunge sa fie invinovatit. De-aia am ajuns unde am ajuns…

    Like

   • Posted by Alexandra on July 5, 2013 at 18:35

    Da, e trist…

    Like

 6. Din păcate, nu-i nimic senzaţional, ci un fapt banal.
  Aşa se întâmplă de fiecare dată. E de mirare că
  s-a găsit cineva care s-o ajute pe femeia aceea.

  Like

  Reply

Părerea voastră contează!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: