Da’ ce ai dragă, stai în apă?

De câteva zile încoace mă tot bate un gând să dau anunţ pe Facebook “caut prieteni punctuali”! Nu vreau să par răutăcioasă, cârcotaşă, “hateriţă” etc. dar uneori mă cam satur să stau să aştept miresele să fie gata. Aproximativ de fiecare dată când ies în oraş cu ai mei dragi prieteni, eu sunt gata la fix cu toate pregătirile (duş, îmbrăcat, coafat şi machiat) şi ajung la locul respectiv şi cu 5 minute mai devreme, iar ei întârzie mai mereu, măcar vreo 5-10 minute.

im-late

Şi când mai aud şi replica “da’ ce ai dragă, stai în apă?”, aproape că îmi piere tot cheful de socializare. Şi nu e din cauză că sunt eu mofturoasă şi nu-mi place să aştept. Nimănui nu îi place să aştepte! Şi ar şti asta şi cei care întârzie de obicei, dacă măcar o dată ar ajunge la timp şi ar trebui să-i aştepte pe alţii!

Din punctul meu de vedere, punctualitatea ar trebui să fie un obicei firesc. Dacă spui că ajungi la o oră, într-un anumit loc, laşi absolut orice alt plan la o parte şi te ţii de cuvânt. Altfel, o să faci o impresie proastă din prima şi întâlnirea va începe de pe un picior greşit. Chiar dacă îţi ceri tu mii de scuze şi înşirui o listă interminabilă de motive pentru care ai întârziat, o amprentă negativă tot va rămâne pe figura ta. Vei fi ţinut minte drept “cel care nu a dat nici doi bani pe întâlnirea cu mine sau pe mine, în general”.

Evident că există excepţii şi că uneori chiar toate astrele se aliniază împotriva ta, făcându-te să ajungi cu 10-15 minute mai târziu. Probabil de aceea s-a inventat sfertul academic. În caz de pleci de acasă, ţi se rupe tocul, maşina nu porneşte decât de la 15-a cheie, prinzi toate semafoarele,  rămâi şi fără benzină în mijlocul intersecţiei, trebuie să iei un taxi şi îţi dai seama că nu ai luat portofelul şi n-ai cu ce să plăteşti taximetristul, să fii sigur că mai ai 15 minute la dispoziţie pentru a reconfigura traseul şi a nu-ţi lua eticheta de “întârziat”. Dar nu despre aceste situaţii vorbim aici, ci despre cele în care ai posibilitatea să ajungi la timp dar refuzi, pentru că “intervine altceva mai important”. Nimic nu e mai important decât un angajament luat anterior!

Sunt oameni care ajung la timp doar în anumite situaţii şi aleg să nu se grăbească în alte situaţii, crezând că o scuză va rezolva totul. De exemplu: la o întâlnire cu o posibilă jumătate, se grăbesc, ca să nu cumva să-i scadă interesul persoanei respective; dar la o întâlnire cu gaşca de prieteni, nu se stresează prea tare… că “tot acolo vor fi şi mai încolo”. Iar asta duce un pic spre lipsa de respect faţă de cei care îţi sunt alături şi la bine şi la rău.

late-evan-sharboneau-photo-extremist

Ce ar putea face un om care suferă de lipsă de punctualitate acută? Citind articolul din The Hunger, am realizat că sunt multe metode prin care să scapi de acest prost obicei. Printre ele şi:

– să nu mai caute scuze; dacă s-ar gândi că nu există nicio scuză şi că e musai să ajungă la timp, poate chiar ar reuşi;

– să nu accepte titlul de “întârziat”; dacă n-ar ridica din umeri de fiecare dată când cineva i-ar spune “iar ai întârziat!” şi ar conştientiza că nu e o laudă, poate s-ar lipsi de acest obicei;

– să îşi ia o marjă de eroare atunci când pleacă de acasă; dacă ar lua în considerare traficul, vremea, intrarea lui Venus în casa a 3-a, într-o zi de marţi-13 în calendar, poate nu şi-ar mai spune “eh, am timp destul” şi nu ar mai întârzia ;

– să ridice standardul de respect faţă de sine şi de ceilalţi; dacă “ar încălţa pantofii” celor care stau şi-l aşteaptă de fiecare dată, poate ar realiza că nu e un sentiment tocmai plăcut şi ar renunţa la obicei;

– să-i asculte pe cei care îi dau un sfat în legătură cu acest obicei; dacă şi-ar băga în seamă prietenii care îi tot spun, subtil sau nu, că e urât din partea lui, poate ar realiza adevărul şi ar lăsa scuzele deoparte;

– şi să doarmă cât trebuie: “dacă nu te-ai trezi devreme pentru ceva, atunci probabil nu merită să stai până târziu făcând acel lucru. Nu trece de ora ta de culcare cu activităţi pe care în nici un caz nu te-ai trezi să le faci dimineaţa. Înseamnă că nu sunt destul de importante pentru tine şi doar tragi de timp. Un somn disciplinat este un factor foarte important într-o viaţă punctuală. Fii punctual şi la somn!”

Şi dacă niciuna din ele nu funcţionează, gândeşte-te întotdeauna că în locul în care trebuie să ajungi te aşteaptă cel mai important om din lume (chiar dacă trebuie să te întâlneşti cu bunica ta, care te va trage de obraji şi-ţi va povesti despre toate bolile imaginare de care suferă). Imaginează-ţi că acolo te aşteaptă un sac cu bani, o pereche de pantofi cu diamante, un prinţ pe un cal alb, o braziliancă apetisantă, orice e nevoie ca să-ţi motivezi punctualitatea!

Daca vrei și tu să primești acces la articole și resurse de genul celui despre care am scris eu astăzi, încă te mai poți abona gratuit la TheHunger.ro aici.

stock-photo--are-you-sure-you-tried-hard-enough-to-be-on-time-118189414

Sursa foto: tumblr.com

Advertisements

14 responses to this post.

 1. Frumos mod de a pune problema. Si mie imi place punctualitatea si prefer sa fiu cea care astepta pentru ca a venit prea devreme decat cea care este asteptata. Bafta la concurs, ai scris frumos si convingator!

  Like

  Reply

 2. De s-ar inventa o pastilă împotriva întârziatului!!!
  Eu am impresia că unii sunt născuţi ca să întârzie, iar acest obicei ţine mult de educaţie.

  Like

  Reply

 3. Umilinta si etichetarea pare ar fi un remediu eficient. Personal am aplicat tot felul de “leacuri” dar am ajunsi la o concluzie amara. Colectivul meu cu prieteni au intiparite adanc ideile de a intarzia cu scuzelede rigoare. Ar fi cam greu sa iau ciocanelul si sa sparg craniu sa ajung la creier sa le sterg mentalitatea imbecila.
  Adevarat te scoate din sarite cand iti raspunde cu o replica taioase de nervi de genul ” Da ce te alearga cineva?”

  Like

  Reply

  • Posted by Alexandra on July 15, 2013 at 21:42

   Eu aveam o colegă care întârzia mereu în şcoala generală, dar cu timpul s-a schimbat şi acum e punctuală sau întârzie maxim 2-3 minute (faţă de jumătate de oră/o oră). Dacă ea a putut, cred că oricine ar putea. Trebuie doar să vrea. 😀

   Like

   Reply

 4. Posted by greenleaffy on July 15, 2013 at 14:45

  Eu sunt ultra-punctuală și mă simt insultată de cei care întârzie la întâlnirea cu mine. Nu există scuze pentru indolență, ori vrei să participi la întâlnire, mă respecți și vii când am stabilit de comun acord să ne întâlnim, ori refuzi propunerea de a ne vedea. Dacă te respecți pe tine însuți, dai un telefon din bun simț și te scuzi că întârzii, dacă ai întradevăr un motiv serios, te iert. Dar deja sunt întoarsă pe dos, deci…(na, că m-am inflamat de zici că tocmai mi-a tras cineva clapa.)

  Like

  Reply

  • Posted by Alexandra on July 15, 2013 at 15:39

   Dacă se întâmplă o dată şi are persoana respectivă un motiv serios, nu mă agit prea tare. Na, se poate întâmpla oricui. Dar dacă devine un obicei, mă inflamez şi eu la fel ca tine. 🙂

   Like

   Reply

 5. Ajung să cred că e ceva înnăscut și fără leac :). Am o prietenă care întârzie de când o știu, indiferent de situație, nu doar câteva minute. Întârzia cand ieșeam împreună în oraș, întârzia când mergeam împreună la cumpărături sau la bibliotecă, ba chiar și la examene, de multe ori, apărea după ce se închideau ușile și începea să se roage să fie primită în sală. Mă suna că vine la mine la o anumită oră, fie venea o oră mai târziu, fie nu mai venea deloc. Dacă nu aș fi cunoscut-o foarte bine, cred că nu i-aș fi putut ierta aparenta lipsă de seriozitate. Cu toate astea, de multe ori m-am supărat destul de rău :)). Nu îmi place să aștept, dar de cele mai multe ori sunt pusă de ceilalți în situația asta. Eu sunt în extrema cealaltă, ajung la orice întâlnire mai devreme, apoi mă plimb prin zonă, ca să nu fiu văzută așteptând :).

  Like

  Reply

  • Posted by Alexandra on July 15, 2013 at 14:43

   Şi eu ajung devreme de multe ori şi, la fel, mă mai plimb sau îmi găsesc ceva de făcut pe telefon. :))

   Like

   Reply

 6. prin prisma jobului (sales) am invatat ca punctualitatea imi va aduce 10 puncte bonus intr-o discutie cu oricine ar fi ea
  dar am o prietena care intarzie mereu; nu o pot face sa vina la timp, orice ar fi si oriunde ar trebui sa ajunga si cu oricine ar fi necesar sa discute…

  Like

  Reply

 7. Stiu cum e. Multi stiu. Nici mie nu imi place sa astept. Cat despre “sfertul academic ” ,e de mult timp depasit. Mi s-a intamplat ca o anumita persoana sa intarzie chiar si o ora. Impresia imediata a fost ca sunt total neimportanta pentru acea persoana si m-am simtit foarte urat. In orice caz , o persoana care nu e punctuala , va ramane nepunctuala. Cred ca tine , in mare masura, si de educatie.

  Like

  Reply

  • Posted by Alexandra on July 15, 2013 at 13:00

   Cu voinţă şi un pic de efort, orice persoană poate renunţa la obiceiul prost de a întârzia…zic eu! 😀

   Like

   Reply

Părerea voastră contează!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: