Absență nemotivabilă la biserică

religion

De ce nu înțelege oare toată lumea că există o mare diferență între a crede în Dumnezeu și a crede într-un preot? De ce acceptă lumea să le umple buzunarele acestor oameni, sperând la o iertare a păcatelor și la o liniștită viață de apoi? În ce Univers a da 50 de lei unui preot înseamnă a-ți asigura un loc în Rai? În ce parte a Bibliei scrie asta, fraților? În Noul, Vechiul sau Inventatul Testament?

Da, sunt revoltată, pentru că se depășește limita bunului simț! Sunt revoltată pentru că, deși am crescut într-o familie în care s-a pus mult accent pe respect, eu nu pot să îi respect pe niște oameni care își bat joc de cei din jurul lor, cu zâmbetul pe buze.

Cum să fii măi penalizat, pentru că ai întârziat cu PLATA(???) la BISERICĂ? Și cum să ți se dubleze TAXA (???) dacă nu asiști la slujba de duminică?

Vorbesc despre o știre care m-a lăsat cu gura căscată:

„Preotii pun taxa obligatorie pe credinta si penalizari pentru pacatosi. Enoriasii care lipsesc duminica platesc mai mult”

Da’ de când ne-au crescut pene pe spate de trebuie să le înghițim toate aberațiile?

Și dacă nu plătesc taxele ce se întâmplă? Nu-mi mai înmormântează rudele? Mă lasă cu sicriul în drum și mortu-n frigider? Nu mă mai primește la parastas? Îmi dă Report pe pagina de Facebook a bisericii? 

„Familia celui inmormantat, de exemplu, trebuie sa cumpere un kilogram de lumanari si de tamaie de la biserica, iar cei care sunt nasi la o nunta sau botez trebuie sa achite si ei o taxa de 300 de lei. Intreaga situatie este acum anchetata de Episcopia Slatinei.”

Un kilogram de tămâie? Așa ca să-i ajungă și stră-stră-stră-stră….(de n ori) nepoatei mele, pentru pomana de 10 ani a mătușii de-a doua din partea soțului?

Nu știu dacă mai are rost să folosesc semnul întrebării, pentru că limita a fost depășită de mult timp și văd că nimeni nu ia măsuri. Făceam eu haz de lista celor 193 de păcate, dar știrea asta chiar m-a scos din sărite.

Ce rămâne de făcut, că ăștia sunt în stare să ne pună sechestru pe apartament dacă lipsim de la Vecernie ?

Sursa foto: pinterest.com

25 responses to this post.

  1. […] Alexandra Cristea ne vorbeşte despre o absenţă care nu poate fi motivată: „De ce nu înţelege oare toată lumea că există o mare diferenţă între a crede în Dumnezeu şi a crede într-un preot? De ce acceptă lumea să le umple buzunarele acestor oameni, sperând la o iertare a păcatelor şi la o liniştită viaţă de apoi?… În ce parte a Bibliei scrie asta, fraţilor? În Noul, Vechiul sau Inventatul Testament? […]

    Like

    Reply

  2. Îți dai seama că e o aberație la care nu toată lumea se gândește. Sunt acei oameni îndoctrinați care fac doar ce zice popa. E logic că nu se cumpără un loc în cer cu 50 de lei sau 50 de miliarde de euro. Dacă ar fi așa ar înseamna că săracii nu au nicio șansă la Cer. Tot așa e și cu pomenile. Dacă un om a murit și nu are cine să-i facă pomeni că e singur înseamnă că e pa? Din fericire criteriile sunt altele 🙂 Dumnezeu e prea drept ca să gândească așa.

    Like

    Reply

    • Posted by Alexandra on March 15, 2014 at 09:55

      Ar trebui să facă cineva un curs gratuit pt săracii oameni … ceva gen „Cum să scapi de preot în 10 pași”…:)))

      Like

      Reply

  3. Posted by iluminisme on March 13, 2014 at 12:12

    E o situatie de genul ras cu plans, cred ca trebuie sa fie flamanzi ca sa uite de cele sfinte si sa se concentreze numai pe grosimea buzunarului.

    Like

    Reply

  4. O singura idee*: biserica ortodoxa romana nu obliga pe nimeni sa se cunune, sa-si faca slujbe de inmormantare, etc. Cat despre averea bisericii, ia spune-ti, care este organizatia din ro-mania care are cele mai multe centre sociale si cine are cele mai multe proiecte sociale in derulare? Cumva vreun ong care militeaza pentru ateism? Sau mai bine spus, cu ce au contribuit ateii la ceva real in ro-mania?
    *eu sunt agnostic, nu am mai fost la biserica de mic copil.

    Like

    Reply

    • Posted by Alexandra on March 12, 2014 at 19:50

      Nu-i obligă dar îi taxează și penalizează… 🙂

      Like

      Reply

    • Posted by GCM on March 12, 2014 at 21:22

      Ai dreptate, nimeni nu te obliga sa te duci la popa si daca o faci ar trebui sa le accepti regulile. Numai ca neglijezi un aspect, Biserica e sustinuta financiar de stat. Unui militian, unui doctor ori unui profesor dc ii dai bani se numeste spaga. La popa e “contributie” sau “donatie”…
      Cat despre partea umanitara, jos palaria, doar ca si umanitarismul asta se face benevol nu pe principiul lui Robin Hood…

      Like

      Reply

  5. Iar cu popii si cu religia? Nu te inveti minte, nu-i asa? Iar vine pisicuta Tomita si-ti insira predica aia despre cum e nasolie mare, blasfemie si pact cu incornoratu’ pana si ridicatul ochilor de sub poala sutanei popei…

    Like

    Reply

    • Posted by Alexandra on March 12, 2014 at 06:22

      Să vină! :)) Îi întind microfonul să văd cum o mai argumentează pe asta cu penalizarea. Că parcă banul era ochiul dracului….

      Like

      Reply

      • Posted by GCM on March 12, 2014 at 09:16

        Pai o fi ochiul dracului banul dar popa e imun. Da cu tamaie de doua ori si-ti face un duş cu busuiocul si l-a si scos de la tine. Ceea ce nu poate fi rau, nu? Daca-ti scoate ochiul dracului din buzunar poti s-o privesti ca pe-o exorcizare in toata regula. 🙂

        Like

      • Posted by Alexandra on March 12, 2014 at 14:34

        Na, că la asta nu m-am gândit… Ptiu, cred că am nevoie de o exorcizare. :))))

        Like

  6. Că mare dreptate ai!
    Nici eu nu cred în preoți și nici în Dumnezeul Inventat de ei. Eu am propria mea credință. Cred că există ceva acolo sus. Sau cineva. Acum că se numește Dumnezeu, Budda sau Allah, nu contează. Pentru mine e aceeași ființă sau ce o fi.

    Like

    Reply

  7. SMS primit (dracu’ stie de unde avea ala numaru’ meu de tel):
    “Ne permiteti sa va trimitem adrese web cu continut ortodox-crestin? Preot nu’sh care”

    Raspunsul meu: “v-as ruga sa n-o faceti, sunt musulman”.

    E BOR SA in ofensiva sau se pregateste sa-si dea duhu’?

    Like

    Reply

  8. Mai in gluma, mai in serios, nu mai este mult pana cand biserica si statul vor gasi o modalitate sa impuna o forma de impozitare tuturor enoriasilor. Si toate acestea pentru ca cineva, nu se stie cine, a decis ca patriarh sa fie un nene antreprenor, nu slujitor. Stie toata lumea despre afacerile domnului Daniel, numai Biserica Ortodoxa nu a stiut. Si cum anul asta este an electoral, preotii si politicienii au nevoie unii de altii, asa ca surprize pot aparea oricand. In opinia mea, fac de mult parte din aceeasi “specie”. Ii diferentiaza doar hainele.

    Like

    Reply

    • Posted by Alexandra on March 11, 2014 at 18:51

      Este incredibil… alte cuvinte nu mi-au mai rămas.

      Like

      Reply

      • De vina sunt cei care le permit… si nu ma refer doar la babele de o varsta cu moastele care stau toata ziua in biserici, ci si la oamenii naivi care merg cu sufletul deschis, se confeseaza si de ochii lumii sau cu frica de Dumnezeu arunca niste banuti in Cutia Milei sau cu scop de donatii. Aproape fiecare localitate din Romania are cel putin doua biserici, dar nu acelasi lucru se poate spune si despre scoli, spitale si alte facilitati de acest tip…

        Like

      • Posted by Alexandra on March 11, 2014 at 19:16

        Păi ce să se mai chinuie cu spitale și școli, doar dusul la Biserică e cel mai important…:|

        Like

      • Asta pentru ca banii Bisericii nu sunt impozitati de nimeni. Si nu numai donatiile – Biserica are si hoteluri, pensiuni, sanatorii si alte servicii…

        Like

Părerea voastră contează!