Cineva să ne scoată din priză!

Îmi amintesc de vacanțele petrecute la scumpa mea bunică și nu-mi vine să cred că aveam timp să fac atât de multe lucruri într-o zi, fără să fie nevoie să fac mai multe în același timp.

Când mă trezeam, mă uitam la ceasul vechi de pe dulap și apoi pe geam, să-mi dau seama dacă iar a rămas în urmă sau nu. Mă spălam pe ochi și deschideam televizorul, pe singurul canal disponibil. Stăteam 20 de minute țintuită în fața lui, apoi îmi căutam câteva haine fără nămol pe ele și ieșeam în curte. Fie că jucam cărți cu alți copii, fie că ne alergam și ascundeam, fie că ne decideam să cântăm, singurul act ce ar fi putut fi încadrat la „multitasking” ar fi fost scărpinatul în creștetul capului în timp ce-i căutam ascunzătoarea lui Costeluș.

Acum, însă, toți parcă suntem băgați în priză. Nimeni nu mai are răbdarea necesară să se concentreze pe un singur lucru. De parcă ne-ar trăsni cineva de sus dacă am îndrăzni să ne rezolvăm problemele pe rând.

multitasking

Acum te uiți la televizor și în loc să vezi un singur lucru pe ecranul ăla: emisiunea, desenul animat, filmul sau știrea din momentul respectiv; vezi o sută de informații la un loc. Și-ți fac ochii ca la melc, că nu știi unde să te uiți mai repede.

Știrea principală, pe care ți-o recită o scumpă domnișoară, e însoțită de alte știri mai mici, în subsolul ecranului: uneori pe un șir, alteori pe două șiruri. Așa că, în timp ce auzi despre ultimul atac terorist și citești cu un ochi despre noua mașină a lui Mutu, cu colțul celuilalt ochi apuci să vezi doar ultimele două cuvinte din fraza de pe șirul doi. Și te enervezi că nu ți-ai dat seama despre ce e vorba. Și când se mai împarte și ecranul în două și apare în jumătatea din dreapta o reclamă la ultima inovație în detergenți, începi să regreți că nu ești mutant și nu ai ochi destui să poți prinde toate informațiile.

9gag.com

Așa și atunci când conduci. Nu îți mai vezi liniștit de drum, gândindu-te unde trebuie să ajungi și ce vei face acolo. Nu, acum e un fel de: hai să văd ce mailuri am mai primit până se face verde! Dar trebuie să dau și-un sms; ah, la naiba, sună șefa. „Da, șefa! Sunt în trafic.” Ah, e verde! Pfff, s-a răsturnat paharul de cafea peste scrumiera unde am sprijinită țigara abia aprinsă! Unde-s șervețelele? Frână! A doua! „Accelerează, tâmpitule, că e verde!” Ce melodie de rahat! Oare alt post radio mai bun nu găsesc? Tring, tring! Iar e șefa. Îi dau sms că mai întârzii un pic! Uuuu, notificare pe Facebook! Frână! Frânăăăăă! „Fatăăăăă, asta calcă, nu… mângâie!”. Mama lor de fotomodele! Să continui sms-ul. Uuuu, pizzerie nouă pe dreapta!

Distracted-Driving

Chiar mă uitam la niște filme mai vechi și vedeam oameni care cântau fericiți, în timp ce erau la volan. Unde au dispărut familiile alea care plecau în concediu și cântau tot drumul ”Un elefant se legăna pe o pânză de paianjen…”? Acum fiecare e cu legea lui: copilu’ cu tableta, femeia cu smartphone-ul și bărbatul cu volanul și țigara. Fiecare vrea alt post de radio și fiecare și-ar dori să se afle în altă parte, unde ar putea să mai facă și alte 3 lucruri, în același timp.

Nu mai e suficient să stai la masă cu familia ta. Mai ai nevoie și de un televizor care să meargă pe fundal și un telefon în mână, de pe care să-ți verifici Facebook-ul și să îi dai sms-uri lui iubi. Nu mai e suficient să ieși cu prietenii la o bere și să te bucuri de compania lor. Mai ai nevoie și de un check in, un instagram, un twitter și o poză cu pisici.

Mai lipsește și-n pat să faci la fel: în timp ce spui „Da, dragă, acolo!” să mângâi cățelul cu o mână și cu cealaltă să termini rebusul început la prânz.

Cineva să ne scoată din priză!

Sursa foto: 9gag.com; androidportal.zoznam.sk

Advertisements

One response to this post.

  1. Cam greu sa ne scoata cineva din priza cand toata lumea este conectata [la curent], iar cablurile sunt atat de scurte incat nu ne putem apropia unul de celalalt. Fiecare dintre noi trebuie sa faca primul pas…calcand pe ștecher.

    Like

    Reply

Părerea voastră contează!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: