Ai grijă la porumbei!

role model

Să fii adult în fața unui copil e ușor. Să fii matur în fața unui copil, e ceva mai dificil. Să fii model pentru un copil, e o provocare. Spun asta pentru că, din câte știți, lucrez într-un mediu predominat de mici suflete cu minți absorbante și am dobândit ceva experiență în ultimul an.

Ca să poți lucra cu un copil, trebuie să te înarmezi cu multă răbdare. De fapt, doar ca să stai lângă un copil trebuie să te înarmezi cu multă răbdare. Pentru că nu oricine face față energiei și curiozității sale. Copilul se mișcă. Și se mișcă mult. Copilul vorbește. Și vorbește mult. Copilul te întreabă. Și te întreabă multe lucruri. Se întâmplă chiar, să te încuie la un moment dat: să-ți pună o întrebare la care ai fi fost convins că știi să răspunzi dar, în momentul acela, să rămâi blocat.

De asemenea, trebuie să ai grijă ce spui; căci mintea sa e ca un burete care absoarbe tot ce aude în jurul său. Dacă ți-a scăpat vreo prostioară, oricât de mică, în fața lui, fii convins că cel mic o va repeta când te aștepți mai puțin (de exemplu, la o masă în familie, când toată lumea îl admiră și-l trage de obraji, el scoate porumbelul pe gură).

De aceea spun că e ușor să fii adult în fața sa. Pentru asta îți trebuie doar un buletin mai ros la capete. Dar ca să-i fii model, trebuie să te descotorosești de tot ceea ce-ți produce nervi; de toate motivele care-ți fac vena aia urâtă de pe frunte să pulseze. În fața lui, trebuie să uiți că ai un coleg idiot care te scoate din pepeni și te bagă-n struguri; trebuie să uiți de șoferul autobuzului care a închis ușile fix înainte să urci tu; de vânzătoarea de la magazin care a învățat la școala de business că a da rest = a da Orbit; de medicul care nu vrea să te vadă până nu-i dai plicul gros etc. În fața lui trebuie să fii oglindă. Pentru că gesturile tale vor fi și gesturile lui; vorbele tale vor fi și vorbele lui; zâmbetul tău va fi și zâmbetul lui.

Știu că uneori e dificil să nu blagoslovești câte un individ care merită, dar trebuie să faci tot posibilul să te abții. 

Și apropo de asta, am găsit un ghid practic care te învață cam ce să nu spui de față cu cel mic. Știu că e la mintea cocoșului că nu trebuie să înjuri, jignești etc. dar mai există și alte expresii pe care nu trebuie să le folosim în preajma minților absorbante; și, mai ales, să le adresăm chiar lor. Ghidul se numește 45 de cuvinte interzise parintilor și mie mi-a făcut un pic cu ochiul.

Sursa foto: pinterest.com; magzone.ro

Advertisements

3 responses to this post.

 1. Posted by drstoica on June 9, 2014 at 13:13

  Vorba lui Jung: copiii se educă prin comportamentul părinților lor. Extrapolând puțin, adulții înșiși se educă prin comportamentul celorlalți adulți care-i înconjoară. 🙂

  Like

  Reply

 2. E atat de greu sa fii “matur” in fata copilului tau!!! Sunt de acord ca orice mic gest il copie….E interesant ghidul? Ajuta un parinte care nu stie cum sa se comporte in anumite situatii 😦 ??? Felicitari pentru blog!
  P.S.: Sper ca nu am nici o greseala gramaticala sau ortografica 🙂

  Like

  Reply

Părerea voastră contează!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: