Fetița fără chibrituri. Fetița cu tabletă

9b9af0dc44e7e49ff47777694d46e778

O privesc cum urcă în mașină, cu ghiozdanul ticsit de manuale, cu o haină albă și groasă pe umăr și o husă neagră în mâna dreaptă. E clasa I abia și deja ghiozdanul cântărește mai mult decât ea. E ciufulită. Se vede că a avut educația fizică astăzi. Își dă jos moțul care îi prindea și ultimele 4 fire de păr și îl bagă în buzunar. Îi pun centura de siguranță și o văd cum oftează. O cam strânge, dar asta-i legea, n-avem ce face. Îl salută pe băiețelul de lângă ea, care are și el o husă asemănătoare pe brațe.

– Bună, Alin. Ți-ai adus tableta? Ce tare. Ne jucăm împreună?

– Da, Ana.

Își înfig amândoi nasurile în ecranul tabletei și chicotesc.

– La stânga sunt mai mulți bănuți! Nu-i rata!

– I-am văzut, măi. Dar nu știu ce are „taciul” ăsta.

– Cred că e de la „virless”.

– E touchscreen, Ana. Și e wireless, Alin… intervin eu în discuția lor. Se uită mirați spre mine și-mi zâmbesc. Apoi repetă:

– Touchscreen.

-Wireless.

Au făcut schimb de tablete acum și-și testează fiecare jocurile instalate. 

– E tableta ta, pisicuțo, sau a mamei? mă frământă pe mine curiozitatea.

– E a mea, doamna. Mi-a luat-o mami de ziua mea. Cealaltă se stricase. Dar să știi, doamna, că nu am doar jocuri pe ea. E foarte performanta!

– Te cred. Văd că e o tableta Samsung Galaxy. Am auzit că sunt foarte bune.

– Da, este. Doamnaaa, dar tu ai tabletă?

– Am și eu una dar s-a stricat și a mea.

– Dacă vreți v-o împrumut pe a mea.

– Nu, scumpa mea, stai liniștită. Și la ce o mai folosești, în afară de acele jocuri colorate?

– Eu mă mai uit la desene animate și învăț engleză. Și mai și desenez uneori. Mami își mai verifică mailul, când stă la televizor și e publicitate. Și câteodată citește cărți de pe ea.

– Tati nu o folosește?

– Tati îi face poze lui mami, când gătește ceva bun. Apoi pune poza pe Facebook. Și, știi doamna, tati primește o grămaaaadăăăă de like-uri din ălea. La ce îi folosesc, nu știu. Dar e tare bucuros!

– Dacă e bucuros atunci e bine. Asta e cel mai important.

– Aaaa și când mai plecăm în concediu, tati își ia tableta în mașină și o pune lângă volan. Apoi o pornește și o doamnă vorbește cu el și îi spune pe unde să o ia.

Mă bufnește râsul și o ciufulesc, apoi o pup pe frunte.

–  Se numește GPS, draga mea. Înseamnă că e bună o tabletă la casa omului.

– Așa zice și tati.

b5a971be619349bf5015c01273599c7b

– Dar tu pe afară te joci, când ajungi acasă? Cu copiii…

– Nu prea. Copiii de la mine de acolo sunt răi.

Se întristează și, brusc, îmi aduc aminte de mine când eram mică. Uscată, firavă, cu părul tuns castron și cu o poftă nebună de a mă juca în fața blocului. Eram răsfățată de ai mei părinți. Mă iubeau și nu-și ascundeau sentimentele. Iar celelalte fetițe și ceilalți băieței mă taxau pentru asta. Mă vedeau ca pe o verigă slabă și mă alungau. Probabil o tabletă cu jocuri mi-ar fi prins bine și mie pe atunci.

Copila avea dreptate: atunci când copiii sunt răi cu tine, trebuie să găsești o metodă de a te distra și fără compania lor.

– Dar la școală te joci?

– Daaaa. Ne jucăm cu mingea, ne dăm în leagăne, avem și tobogan.

– Bun, bravo!

Chiar dacă ne place uneori să ne plângem că tehnologia ne-a acaparat viețile și că totul s-a schimbat, poate ar trebui să vedem aceste schimbări ca pe ceva benefic. Mai ales dacă reușim să îmbinăm offline-ul cu online-ul. 

Un copil veșnic cu nasul în tabletă e o problemă. Dar unul care știe să se bucure de copilărie și, în același timp, învață să se adapteze la tehnologie, e un copil câștigat.

Text scris pentru Toamna Bloggerilor 2014 – Campania Oringo

Sursa foto: pinterest.com

Advertisements

6 responses to this post.

 1. Tot ce pot sa spune ca asta e unul din cele mai bune articole pe care le-am citit.Recunosc totusi ca, la inceput, ma asteptam la cu totul altceva (adica critici la adresa tehnologiei) insa m-am inselat.Tot respectul pt acest articol 🙂 Si da..sunt 100% de-acord cu ultimele randuri.Tehnologia poate sa te ajute enorm daca stii cand, cum si cat s-o folosesti.

  Like

  Reply

  • Posted by Alexandra on September 30, 2014 at 18:12

   Mulțumesc frumos! 😀 Nu aduc critici decât când am motive întemeiate. Nu sunt de acord ca un copil să petreacă tot timpul cu nasul în tabletă. Dar recunosc că există foarte multe aplicații utile unui copil: engleză, matematică și chiar scriere și citire. Și chiar și jocurile îi pot dezvolta logica, abilitățile strategice etc.
   Mulțumesc încă o dată! 😀

   Like

   Reply

   • Plus ca poate naste prietenii (ca-n cazul celor 2 copii de care vorbesti in articol).Sincer, ma bucur enorm de mult cand vad copii care stiu sa fie altruisti, ca sa zic asa.Asta ma face sa sper ca exista un viitor frumos 🙂

    Like

   • Posted by Alexandra on September 30, 2014 at 18:21

    Majoritatea sunt așa și mă bucur enorm că sunt înconjurată de ei, zilnic, la grădiniță și școală. Energia lor îți fac viața mai frumoasă!

    Like

   • Asta inseamna ca si tu faci o treaba minunata.De obicei copiii empatizeaza foarte mult cu adultii cu care petrec mult timp 😀 So..keep up the great work 🙂

    Like

   • Posted by Alexandra on September 30, 2014 at 18:27

    Danke! 😀

    Like

Părerea voastră contează!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: