Astăzi, apa caldă e cu adevărat caldă!

Anul acesta mi-am schimbat biroul. Nu consuma energie, consuma spațiu. Ce era pe el, însă… nu există priză pe lumea asta să le susțină pe toate odată. Monitor, veioză, sistem audio, laptop, tabletă, scanner, imprimantă; și când se mai descărca și prietenul meu, smartphone-ul, hora era completă.

Acum, însă, priza nu se mai simte abuzată. Scanner-ul a dispărut din peisaj, la fel și imprimanta. Sistemul audio îl conectez doar când am vreo dorință ascunsă de a-mi deranja vecinii cu o melodie anume, tableta o folosesc rar spre deloc, iar monitorul a ajuns un fel de bibelou, întrucât mă folosesc doar de laptop.

Toate aceste modificări au fost făcute în urma unui șoc, privind niște facturi cu prea multe zerouri în coadă. Însă, am văzut că, din ce în ce mai multe persoane, apelează la firme de specialitate pentru a-și optimiza consumul energetic. Căci, într-adevăr, este mult mai eficient să apelezi la niște specialiști în domeniu, să-ți realizeze un certificat energetic și să-ți ofere soluția potrivită, decât să încerci să-ți modifici tu locuința după ureche.

pret-certificat-energetic-avizez-proba-superblog

Țin minte de parcă s-ar fi întâmplat ieri cum, în urmă cu 3 ani, în mijlocul iernii, țipam la calorifer să se încălzească mai tare și în totalitate. Îmbrăcată cu pulover, izmene, două perechi de șosete și halat de casă deasupra, stăteam în fața calculatorului și îmi frecam mâinile din 5 în 5 minute, căci îmi înghețau pe mouse și tastatură. Căldura o aveam pornită doar la mine în cameră, căci eram singură în casă, ai mei fiind plecați din motive de sănătate, la Iași. Iar dacă îndrăzneam să învârt un milimetru din vreun alt repartitor din casă, trebuia să-mi vând minimum un rinichi și jumătate din ficat, ca să putem plăti factura la întreținere.

Era frig. Era frig și-afară, frig și-n casă. Aveau cei de la Paraziții un vers foarte haios care, din păcate, se aplica din ce în ce mai des și în cazul nostru: „-A venit apa caldă? – A venit, da’-i rece!”.

Apoi, problemele financiare s-au mai rezolvat, pe ici, pe colo. Am ridicat capul din nisip și am început să ne interesăm în stânga și-n dreapta, despre cum am putea să nu mai stăm ca pinguinii, iarna, fără să ne speriem când vin facturile. Am început prin a ne schimba geamurile, care păreau desprinse dintr-un film horror. Am ales termopane, cu sticlă din trei foi. Apoi, am căutat cea mai avantajoasă ofertă la centrale termice și n-a durat mult până să ne instalăm și noi una. Și-ntr-un final, am reușit să ne ocupăm și de izolația exterioară.

Care e diferența dintre cum stăteam iarna în cameră acum 3 ani și cum stau acum?

De la cer la pământ!

Dar nu pot spune că a fost ușor. Am primit sute de sfaturi, sute de recomandări și a trebuit să intuim noi care ar fi varianta cea mai bună, cea mai eficientă, cea mai avantajoasă.

Bloc nereabilitat - Termografie

Bloc nereabilitat – Termografie

Bloc reabilitat - Termografie

Bloc reabilitat – Termografie

Dacă am fi apelat la o firmă, să ne recomande un program de reabilitare termică, poate că nu am fi mai avut atâta bătaie de cap și ar fi fost totul mult mai simplu. Ne-ar fi efectuat o termografie a clădirii și ne-ar fi oferit soluția optimă de reducere a pierderilor de energie.

Acest text a fost scris pentru proba 6, Superblog 2015.

sursa foto: http://www.avizez.ro

Advertisements

2 responses to this post.

 1. […] Astăzi, apa caldă e cu adevărat caldă! […]

  Like

  Reply

 2. Mie-mi place sa am de unde alege, asa ca am realizat un catalog online gratuit care contine deja zeci de firme din domeniul certificat energetic.
  Il gasiti la adresa http://www.certificat-energetic.net

  Like

  Reply

Părerea voastră contează!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: