În grădina mea – despre flori, copii și alți oameni dragi

Poate fi o surpriză deosebită să primești un buchet de flori cadou, cu ocazia zilei tale de naștere, de la prietena ta cea mai bună! Poate fi un sentiment minunat să găsești pe birou un buchet de trandafiri roșii, fără nicio ocazie specială, de la iubitul tău. Dar atunci când primești un buchet de flori de la un om în miniatură – un copil cu ochi sinceri și calzi – o avalanșă de trăiri îți invăluie întreg sufletul.

f1659502-ef49-4dde-b238-d1e12141917fwallpaper-001

Grădină cu flori; grădiniță cu copii – coincidență nu este, vă zic!

Purtam doar de câteva zile „costumul de educatoare” și emoțiile-mi erau la intensitate maximă. Copiii erau agitați, eu eram începătoare. Copiii plângeau în secretariat, eu plângeam în baie. Copiii alergau prin clasă, eu alergam după ei, încercând să-i conving să se liniștească. Era ca-n desenele cu Tom și Jerry…

Și, cu o secundă înainte să clachez, am auzit un glas: „Alexandra, vino puțin!”. M-am îndreptat spre hol și am văzut-o pe doamna secretară, însoțită de un băiețel și de un buchet de flori cu piciorușe și săndăluțe roz. I-am zâmbit băiețelului și am dat să arunc o privire în spatele buchețelului de flori, să văd ce altă ființă se mai afla acolo.

Am făcut un pas în lateral, m-am ridicat puțin pe vârfuri și am văzut-o: eu în miniatură – eu când eram de vârsta ei. Blondină, ciufulită, tunsă castron, cu o coroniță așezată șui pe lângă urechi și un botic de un kilometru.

– Cum te cheamă?

– …

– Ești foarte drăgălașă! Îmi spui și mie cum te cheamă și câți ani ai?

– …

Mica făptură zburlită și botoasă nu voia să spună niciun cuvânt. Avea privirea fixă, năsucul roșu și buzele strânse. Mi-a întins, în schimb, buchetul de flori și a intrat în clasă, alături de fratele ei. Am luat buchetul de flori și l-am admirat, în drum spre vaza de pe dulap. Era superb: un crin alb, delicat, îmbrățișat de trei fire de gerbera, portocalii!

Tot restul zilei, am privit-o pe mândra piticoată, pe furiș, încercând să înțeleg de ce refuza să vorbească cu mine. M-am tot foit în jurul mesei la care stătea, am mai încercat să-i zâmbesc, dar nimic… domnișoara era concentrată pe făcăleț și plastilină și se făcea că nu mă vede.

Iar la ora 13.00, când mi se termina programul, mi-am luat poșeta și buchețelul de flori și am spus „la revedere!”; moment în care, am simțit două mânuțe cum se prind de piciorul meu și mă îmbrățișează strâns. Am privit în jos și am văzut-o: zburlită, cu ochii mari și un zâmbet până în spatele urechilor.

– Semeni cu mami! Și mamei îi plac crinii. Ne vedem mâine, doamna!

Mi-a tras o ventuză pe picior și a zbughit-o înapoi în clasă.

În clipa aceea am realizat că fiecare copil are modul lui de a-și manifesta sentimentele, atunci când simte el nevoia, nu când are chef adultul să-l tragă de fălci și să-l bosolească. De aceea, am fotografiat buchetul primit în dar de la ea și mi-am promis să nu uit vreodată această întâmplare.

Fotografie1346

Căci, florile sunt, cu adevărat, un mod precis de a transmite sentimentele, fără a folosi cuvinte. Dacă vrei să-i mulțumești mamei, pentru toate sacrificiile făcute de-a lungul vieții, dar nu prea știi cum să formulezi ideea, un buchet delicat din gerbera și crini te-ar scoate din impas. Dacă vrei să-i mărturisești unei domnișoare dragostea pe care i-o porți, dar ești prea timid, un buchet romantic de trandafiri roșii și albi îi va șopti „te iubesc!” pentru tine. Iar dacă ai dat-o în bară față de soacra ta și ai uitat de ziua ei de naștere, un mod finuț de a-i transmite o părere de rău ar fi un buchet vibrant de trandafiri albi și iriși.

Florile te ajută să zâmbești, să scapi de gândurile negre și să-ți luminezi clipele, chiar dacă soarele pare a fi ascuns în spatele norilor. Parfumul, jocul de culori, mângâierea petalelor catifelate… toate, la un loc, te aduc mai aproape de natură și te fac să o simți din nou cum îți curge prin vene.

De aceea, mi-aș dori uneori să mă transform într-o zână a florilor și să fac câteva livrări de buchete :

 • Mamei

Pentru ea, aș alege un buchet multicolor de gerbera, ornat cu ferigă olandeză și câteva fire de verdeață decorativă. I-aș dărui câte un fir de gerbera, pentru fiecare calitate de super-mamă pe care o are: bunătate, blândețe, empatie, dărnicie, sinceritate, răbdare, statornicie, afectivitate și putere de a trece peste orice obstacol, pentru a-i asigura pruncului său fericirea. I-am ales un buchet atât de colorat pentru că i se potrivește de minune caracterului ei copilăros. Mama încă se joacă, încă folosește diminutive, încă alintă și îi place să fie răsfățată. Mama încă se uită la desene animate și nu ratează niciodată difuzarea filmului Veronica, la televizor. Mama colecționează jucării de pluș și le pune nume la toate. Mama hrănește pisicuțe flămânde și turturele zgribulite de vânt. Mama are un suflet minunat și merită un buchet de flori, la fel de proaspăt și natural ca ea.

buchet-multicolor-de-gerbera-3n36wavhyp

Mamei i-aș face o surpriză, apelând la o florărie online, care să aibă servicii de livrare flori la domiciliu.

 • Mătușii mele

E sora mamei, așa că pot spune fără teamă că îi seamănă ca personalitate, pe ici, pe colo. E o fire gingașă, delicată, drăguță cu oricine și veșnic binedispusă, indiferent de câte probleme are pe umeri. Îți oferă sfaturi, îmbrățișări și dulciuri grozave, fără a-ți cere un ac în schimb. Este o femeie minunată care merită tot ce-i mai bun pe lume; iar buchetul optimism molipsitor, parcă a fost realizat special pentru ea.

buchet-optimism-molipsitor-6u83sq1o9z

În cazul ei aș apela la un curier pentru flori… dar m-aș ascunde și eu în spatele lui.

 • Nănuței mele

În engleză i se spune „godmother” și nu degeaba! Sunt atât de norocoasă, încât am fost înzestrată cu o mamă spirituală elegantă, grațioasă și cu un suflet extraordinar. O ființă blândă și afectuoasă, pentru care aș alege un buchet alb rafinat, realizat cu trandafiri albi și crini imperiali.

buchet-alb-rafinat-tawxmbp07o

Nănuței i l-aș oferi personal, privind-o în ochi și mulțumindu-i pentru toate minunile pe care le-a făcut pentru mine.

 • Prietenelor din copilărie cu care n-am mai ținut legătura

Ar fi mai multe fete, dar pentru că majoritatea sunt plecate din țară, o aleg doar pe cea rămasă în București. Andrei i-aș trimite un buchet multicolor de lalele, pentru a-i mulțumi că mi-a fost alături, în perioada tumultoasă a adolescenței. Buchetul ales este la fel de grațios și vesel ca ea.

buchet-multicolor-de-lalele-rjoslr1cyn

Și pentru ca surpriza să fie completă, i l-aș trimite anonim. Aș apela la serviciile unei florării online care să se ocupe cu livrări de flori pentru mulțumire în București și aș râde pe sub „mustăți” atunci când aș vedea, a doua zi, statusul pe Facebook: „Care naiba îmi trimiți flori, mă?”. 

flori9

Dacă ar fi după mine, aș cumpăra câte un buchet de flori personalizat, pentru fiecare doamnă, domnișoară sau fătucă din viața mea. Dar, momentan, portofelul meu strâmbă din nas la ideea asta, iar cardul îi ține hangul!

LivrareFloriBucuresti-300x133

Voi ce buchete le-ați dărui oamenilor dragi și de ce?

Text scris pentru proba 10, Spring Superblog 2016. 

 

sursa foto: arhivă personală; livrarefloribucuresti.ro

10 responses to this post.

 1. […] În grădina mea – despre flori, copii și alți oameni dragi […]

  Like

  Reply

 2. Posted by Flavia Susnoschi on March 29, 2016 at 15:46

  Sunt sigura ca juriul va aprecia povestea ta 🙂 oricum, noua ne-a placut foarte mult, felicitari si iti tinem pumnii in continuare!!! 🙂

  Like

  Reply

  • Posted by Alexandra on March 29, 2016 at 16:02

   Mă bucur că v-a plăcut! 😀 Pentru mine e un deliciu să îmi aduc aminte de cei mici și să scriu despre ei. ♥

   Like

   Reply

 3. Posted by Raluca I. on March 28, 2016 at 23:36

  Felicitari, Alexandra! Esti o norocoasa ca esti inconjurata de acele mititele “floricele” cu cu viata ce iti insenineaza viata zi de zi! :* Succes!

  Liked by 1 person

  Reply

 4. Frumos!! Bravo si succes!! :*

  Like

  Reply

 5. Îmi place când în spatele acestor articole-tip reclamă, găsesc şi o poveste frumoasă, nu doar reclama. Aşa ca aici. Baftă!

  Like

  Reply

Părerea voastră contează!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: