Diego – nucleu al amenajărilor interioare – partener al proiectelor DIY

diego_RO-300x101

Stând la semafor, în locul din dreapta al mașinii, ascultam liniștită ce povestea un ascultător Europa FM, despre metodele cele mai rentabile de a-ți transforma apartamentul într-un loc de vis. Prinsă printre sugestii de recondiționare  a mobilei și variante de reciclare a obiectelor pe care, în mod normal, le-ai arunca, am început să-mi imaginez cam ce am putea să reamenajăm noi în viitoarea noastră locuință. 

Întrucât ne-am propus să facem pași mici și să nu ne aruncăm cu capu-nainte, am putea, pentru început, să renovăm doar una din camere. Dar cum? Un covor colorat, care să ne multiplice doza de optimism atunci când pășim în cameră sau un tapet modern, care să sară-n ochi imediat ce se deschide ușa? O perdea organza, arsă, cu flori de mac sau o draperie cu aspect de pânză și model de trandafiri? Decizii, decizii…

Dintr-odată, însă, claxonul prelungit al bolidului din spate, mă trezește la realitate. Mă uit la semafor: verde. Mă uit la șofer: nu vede. Visează și el, dar sigur nu la draperii și perdele.

– Iubitule, ți-o iei de la ăsta din spate dacă nu pleci de pe loc acum!

Se trezește din reverie și calcă accelerația. Îl privesc, zâmbind, cum se dezmeticește și se uită curios la mine.

„Oare să-i propun asta acum? Dacă a avut o zi bună, o să fie de acord să ne apucăm de renovat; dacă nu, o să-mi facă perdelele guler.”

IMG_20160406_133353-1

– Ce s-a întâmplat? Voiai să intri la Diego, nu? De-aia te uiți așa, prin mine…

– Unde să intru?

– La Diego. Tocmai ce am trecut pe lângă magazin. La radio se vorbea de parchet, în stânga ta era nucleul amenajărilor interioare – Diego. Ce, crezi că nu știu cum îți funcționează rotițele?

– Nu, chiar nu văzusem magazinul… dar mă gândeam la renovări, ce-i drept…

– Hai că întorc acum și intru-n parcare. Bine că-i gratuită!

De cum am pășit în magazin, un zâmbet larg mi-a îmbrăcat întregul chip. Zeci de „rulade colorate”, semnate Tulipo, mă invitau să renunț, fără a mă gândi de două ori, la covorul vechi de pe vremea lui Pazvante Chiorul și să aleg unul modern, cu motive colorate, care să înveselească întreaga încăpere.

”Of, Tulipo, Tulipo, fac eu ce fac și plec la braț cu tine de aici!” gândeam eu, în timp ce iubitul meu deja savura o cafea din partea casei, discutând cu un consilier de vânzări Diego, despre posibilitatea montării unui tapet, fără cost suplimentar.

Parchet laminat și pardoseală rezistentă la apă, draperii Black Out și Dim Out, tapet, galerii plus șine pentru perdea. În orice direcție mă uitam, îmi venea o nouă idee, care o detrona și călca în picioare pe cea anterioară. În scurt timp, un soi de durere seacă a început să-mi preseze fruntea și am simțit nevoia să stau jos.

This slideshow requires JavaScript.

– Te simți bine, iubito?

– Nu știu ce am putea alege. Sunt atâtea variante…

– Da, știu. Tocmai de aceea m-am gândit să-ți ușurez existența și să apelez la consiliere profesională. Uite, domnul acesta e dispus să ne ajute să luăm decizia perfectă pentru căminul nostru. Eu zic să sorbi și tu dintr-o cafea, până mă duc eu să fac un card de fidelitate. Apoi, mergem acasă și analizăm situația între cei patru pereți. Ce zici?

– Card de fidelitate?

– Da! Avându-l, avem posiblitatea să beneficiem de promoții și reduceri de până la 50%. Iar la bugetul nostru, orice ofertă e binevenită, nu crezi?

– Bine, du-te și fă-ți. Eu mai arunc un ochi pe aici.

Ajunși acasă, intru în camera cu pricina și mă așez pe parchetul rece, rezemată de perete.

„Sărmanul, a fost văruit ultima oară când era mama fată mare!”

Ar merge pus pe el un tapet care imită lemnul; să ne imaginăm, seara, că suntem undeva la munte, într-o cabană, departe de zgomotele și ochii orașului. La fereastră, o perdea transparentă, lejeră, care să-i permită luminii naturale să ne mângâie chipurile. Cât despre podea, un parchet laminat alb, ar da camerei o notă de eleganță și naturalețe. Și ca să nu omitem pata de veselie care ne caracterizează pe amândoi, un covor colorat, cu model de curcubeu ar completa perfect imaginea.

– O să răcești, nu mai sta pe jos! Uite, am adus pliantul de la Diego, pe care l-am găsit în poștă săptămâna trecută, două perne și două căni cu ceai. Hai să vedem ce putem face din camera asta! Eu m-am gândit la un stil nordic, căci se potrivește de minune cu locuința noastră modestă. Iar consilierul de vânzări a fost de acord cu mine…

Îl priveam în ochi și nu-mi venea să cred. Telepatia funcționa de minune în cazul nostru. Am respirat ușurată și l-am ascultat în continuare…

– Vom împărți sarcinile, să știi! Poți să alegi ce model de tapet îți dorești, dar mă lași pe mine să-l montez. Să nu avem discuții că vrei să chemi nu știu ce profesioniști, să le mai dăm bani și lor! Eu mă ocup de montarea tapetului. Deja m-am gândit la ce mi-ar trebui: o scară, adeziv pentru tapet, o bidinea, un trafalet, foarfece, un boloboc sau un fir de plumb, un cutter, și o riglă de dimensiuni mari. Va fi floare la ureche…

– Da, iar la sfârșit ne vom lăuda cu primul nostru proiect DIY!

– Eeeexact!… Stai puțin, ceee?

Do It Yourself, baby!

– Da, da, tu și engleza ta, doamna profesoară! După cum spuneam: o să încep de la fereastră; asta, bineînțeles, după ce:

 • am pregătit peretele (să fie curat, uscat, neted, uniform);
 • am preparat adezivul;
 • am tăiat fâșiile de tapet.

Mi-a spus tipul de la Diego, că trebuie să fiu foarte atent când tai fâșiile, să las 10 cm în plus la lungime.

– Așa mult?

– Nu e mult, iubito! Nu știu ce bărbați te-au vrăjit în tinerețe, dar 10 cm nu e mult deloc!

– Haha, ce poantă bună… nu mai vorbesc cu tine!

– Ei nu?! Unde rămăsesem? Aaa, da: trebuie să fim atenți la model, când lipim fâșiile de perete. Să nu iasă ca o vacă bălțată!

– Știi ceva? M-ai amețit de tot așa că mai bine rămânem la ideea inițială: eu mă ocup de ales, tu de montat. Ce mai vrei să montezi?

Parchetul laminat, bineînțeles. Pentru asta, trebuie să mă asigur din timp că suprafața podelei nu prezintă denivelări și să vorbesc cu tata să-mi dea fierăstrăul circular sau măcar unul de mână, cu dinții fini.

– Fini, nefini, știrb să nu fie!

– Acum ai început tu cu glumele? Eu vorbesc serios aici! În altă ordine de idei, consilierul de vânzări mi-a mai vândut câteva ponturi:

 • să montez parchetul în aceeași linie cu direcția de pătrundere a luminii;
 • să am grijă să combin plăcile din mai multe pachete, căci se mai întâmplă să existe diferențe de nuanță, de la cutie la cutie;
 • să nu mă apuc de montat până nu am lăsat parchetul în cameră, timp de 48 de ore, ca să se adapteze umidității. 

– Bine, bine, cum spui tu!

– Nu, nu, nu! Fără „cum spui tu”! Vezi că, după ce-l montez, timp de 7 zile n-ai voie să dai cu mopul pe el. Și nici după o săptămână să nu cumva să transformi camera în piscină interioară! Mai bine cumpărăm o soluție specială de curățat parchetul laminat și un mop special.

– Da, iubitule!

Răsfoiam catalogul magazinului și mi-l imaginam pe al meu partener, în pantaloni scurți și-un maiou găurit, cocoțat pe o scară, cu o fâșie de tapet în mână, bombănind că a uitat să ia cutterul înainte să urce pe trepte și trebuie să mai coboare o tură. Apoi, îl vedeam măsurând plăci de parchet, cu un creion HB în gură și încă unul, de rezervă, după ureche, strigând la mine să-i aduc un pahar de bere din bucătărie.

O să fie amuzant! Abia aștept să îmi materializez lista, folosind cardul de fidelitate

IMG_20160406_204548111

Ce poate fi mai vrednic de povestit nepoților decât „Cum ne-am aranjat noi prima căsuță, cu propriile mâini și buzunare!” ?

Acest text a fost scris pentru proba 14, Spring Superblog 2016.

sursa foto: arhivă personală; diego-romania.ro

3 responses to this post.

 1. […] Diego – nucleu al amenajărilor interioare – partener al proiectelor DIY […]

  Like

  Reply

 2. Posted by Flavia Susnoschi on April 7, 2016 at 09:51

  nota 10 din nou!
  daca aveti nevoie de ceva scule pentru montarea parchetului si tapetului, va stau la dispozitie 🙂

  Liked by 1 person

  Reply

Părerea voastră contează!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: