Frate, ce-i atâta vrajbă între voi?

Word Fight On Keyboard

Am impresia uneori că oamenii nu mai ştiu în ce probleme să se bage. Nu se întâmplă nimic interesant în viaţa lor şi iau decizia inteligentă de a se uita cu lupa la capra vecinului. Să vadă ei dacă e sănătoasă, cu ce e hrănită, dacă i-au crescut ţâţele, dacă dă mai mult lapte ca de obicei, cu cât vinde stăpânu’ litrul de lapte şi tot aşa.

De parcă nu ar fi suficiente scandalurile din presă, mai apar şi drame în blogosferă: zeci de texte cu acelaşi subiect, toţi aruncă cu păreri în tine fiind convinşi că ceea ce spun ei reprezintă adevărul absolut, nimeni nu se lasă mai prejos oricât de multe argumente i s-ar trânti în faţă etc.

Am impresia că înţelepciunea populară precum “cel mai deştept cedează” nu mai are nicio valoare în faţa războinicilor din blogosferă. Cititorii fideli şi “experienţa de viaţă” le sunt aliaţii, toţi cei care îndrăznesc să nu fie de acord cu ei sunt inamicii, tastatura e sabia şi monitorul le este scut!

Eu dacă intru pe un blog şi citesc un articol care mi se pare stupid, nu stau să comentez şi să-i explic autorului cât de idiot e. Pur şi simplu părăsesc blogul şi caut altceva mai interesant. Sau dacă ţin neapărat să îi las părerea mea într-un comentariu, o etalez în mod politicos şi nu mă dau rotundă, şmecheră sau atotcunoscătoare.

Da, citesc şi eu, zilnic, zeci de articole care mă fac să mă întreb ce naiba e în mintea autorului. Unele poate sunt prea “profunde” pentru mine, altele poate sunt scrise într-o limbă cunoscută doar de autor. Sunt bloggeri care nici nu se obosesc să-şi recitească textul din draft înainte de a-i da publish, considerând că un astfel de efort le-ar fura din timpul preţios. Şi e fix treaba lor!

Nu sunt de acord cu cei care susţin că diacriticele sunt inutile şi că ar trebui să folosim tastatura în limba engleză, pe motiv că e inventată de americani. Căci dacă era inventată de chinezi nu cred eu că învăţau ei să tasteze cu “boscheţi” ca să respecte inventatorul! Nu sunt de acord nici cu cei care spun că dacă nu foloseşti diacritice într-un articol eşti automat un incapabil sau un prost. Căci sunt destui care folosesc diacriticele dar nu sunt în stare să facă acordul dintre subiect şi predicat.

Dar nu încep să arunc cu comentarii jignitoare în nicio direcţie!

Nu cred că fata, al cărei articol despre bărbaţi a fost viral acum câteva săptămâni, a greşit cu ceva că şi-a exprimat dorinţele, oricât de stupide ar fi părut. Nu îi înţeleg deloc pe cei care i-au sărit în cap acestei fete: nu le înţeleg pe “gangsteriţele” care susţineau că ele şi-ar da drumul în pantaloni de râs dacă iubitul le-ar recita o poezie şi nu-i înţeleg pe masculii feroce care se băteau cu pumnu-n piept că ei n-ar organiza o cină romantică nici dacă le-ar cere-o Angelina Jolie. Hai să fim serioşi, orice naş îşi are naşu’! Orice fetiţă cu aere de Xena se va topi când îl va vedea pe bărbatul după care îi mor şireturile că îi face o declaraţie de dragoste. Şi orice bărbat îi va oferi luna de pe cer femeii care-l face să se bâlbâie la cuvântul “bună”.

Dar nu îi împroşc cu noroi nici pe unii, nici pe alţii!

Apoi, nu bag mâna-n foc că orice om fără bacalaureat e automat un “retardat”. Aşa cum nu bag mâna-n foc că orice om cu 3 facultăţi e automat un geniu. La cum se cumpără diplomele în ziua de azi, poţi să ai o întreagă colecţie de cartoane cu numele tău şi să nu fii în stare să-ţi citeşti propriul nume din buletin. Şi la fel de bine  poţi să nu iei bacalaureatul dar să fii cel mai bun croitor din lume, câştigând mai mulţi bani decât unul care şi-a petrecut întreaga viaţă învăţând formule.

Dar nu bag pe gât nimănui părerea mea, mai ales condimentată cu injurii!

Şi în ultimul rând, nu cred că în momentul în care pici un examen trebuie să dai raportul întregii lumi. Nu există prea multe persoane care să-şi scrie în CV, în descrierile bibliografice sau în paginile “about me” de pe bloguri, ce eşecuri profesionale şi personale au avut de-a lungul vieţii. De ce ar face-o? La urma urmei, nu eşecurile te definesc ca om, ci modalitatea prin care treci peste ele şi faptul că nu te dai bătut!

Spre exemplu: am fost respinsă din nou pentru un post la biblioteca oraşului. Am dat de două ori examen şi am picat tot de două ori. Asta nu înseamnă că nu am învăţat, asta nu înseamnă că nu am scris la toate subiectele tot ce mi-au cerut. Cauzele pentru care nu le-a convenit ce am scris eu acolo îmi rămân necunoscute. Poate nu i-am impresionat cu nimic, încercând să îmi folosesc propriile fraze şi cuvinte. Poate au apreciat mai mult textele reproduse la virgulă din cărţile bibliografiei. Sau poate chiar am scris atât de prost încât au considerat că nu merit un loc de muncă printre ei.

Dar acesta este doar un alt obstacol pe care îl ocolesc şi din care am ce învăţa. Nu mă plafonez, ci merg mai departe! Şi nu datorez nimănui explicaţii pentru eşecurile mele. Poate doar părinţilor mei şi celor care m-au sprijinit într-un mod sau altul.

Aşa că nu vă mai simţiţi ofensaţi dacă persoanele din blogosferă aleg să-şi etaleze dorinţele sau dacă refuză să ridice toată cortina pe scena vieţii lor! Fiecare are dreptul de a alege ceea ce scrie pe blogul său. Cui îi place de bine, cui nu…să dea click pe “x” sau măcar să-şi argumenteze părerea în mod politicos. Fără jigniri absurde şi fără limbaj de mahala că nu am mâncat din aceeaşi farfurie împreună şi nu ne-am scăldat în aceeaşi balie!

Cum spunea Costel de la Deko: “Frate, ce-i atâta vrajbă între voi?”

mad-on-the-internet-full

18 responses to this post.

  1. […] dezamagit unii cititori? Cu siguranta. Unii dintre ei chiar mi-au marturisit asta. Totusi, statistic stau bine. Chiar mai bine: se spune #pesurse ca as […]

    Like

    Reply

  2. […] pentru ceva “bombă, senzaţional, exclusiv”, mă legam de textele altora (de exemplu, marea heităreală de acum câteva zile) sau ofeream cititorilor imagini, videoclipuri şi recomandări de filme, seriale, cărţi ce mi-au […]

    Like

    Reply

  3. Posted by elly weiss on February 1, 2013 at 23:27

    Despre fata aia cu dorintele stiu…m-a amuzat si pe mine valva starnita ca am si scris ceva. Nu chiar toata lumea a inteles ce-am scris 😉
    Despre nemultumirile lui Emil am auzit cate ceva.
    Care e a doua fata? Despre cine e vorba? Si ce s-a mai intamplat? Ca fiind cam absenta zilele acestea…am pierdut.

    Like

    Reply

    • Posted by Alexandra on February 2, 2013 at 11:10

      Nu ştiu nici eu care e a doua fată şi care-s nemulţumirile ei sau a celor din jur faţă de ea… Aş fi curioasă să aflu dar am impresia că nu e ceva atât de important. Ca de obicei :))

      Like

      Reply

  4. Am urmarit si eu articolele in care acel blogger era luat peste picior din cauza ca nu a luat bacul. Sunt multi care au luat bacul in vremea cand se putea copia pe rupte si asta se vede atunci cand scriu pe bloguri. De ce trebuie trantit la pamant un om doar pentru atata lucru? Il va lua pana la urma, nu? Si chiar daca nu il va lua, cu ce ne afecteaza pe noi asta? Cui nu ii place, sa nu il citeasca!

    Like

    Reply

    • Posted by Alexandra on January 31, 2013 at 12:12

      Asta e şi părerea mea. Când am dat eu bacul, la proba de la matematică eram foarte concentrată pe foaia mea şi când am terminat tot de scris, am ridicat privirea în sus şi am văzut cum zburau, la propriu, ciornele prin clasă. Păi cred şi eu că lua toată lumea bacu…
      Oricum un examen picat nu denotă neapărat prostie şi analfabetism aşa cum susţineau unii. Am şi eu prieteni şi cunoştinţe care nu au luat bacul din prima, dar l-au luat din a doua sau a treia încercare. Şi nu, nu sunt retardaţi.

      Like

      Reply

  5. Altă fată e la modă acum, care spune că ştie de pe acum cine câştigă nu ştiu ce concursuri. Şi dacă nu va fi ea premiată, e clar că-i mânărie.
    După cum vezi, Alexandra, poate că avea dreptate cel
    care spunea că războaiele se iscă din cauza doamnelor.
    Dar eu nu cred asta, e o simplă coincidenţă.
    În ce priveşte postul de bibliotecar, era ocupat de multă vreme
    de cine trebuie. Toate posturile plătite de la buget sunt adjudecate
    deja, iar concursurile se organizează ca să legitimeze alegerea făcută.
    Dacă n-ai pe nimeni unde e necesar (la primărie, cred), poţi să mai dai
    examen de 35 de ori şi o să ieşi la pensie fără să lucrezi unde doreşti.
    Ia-ţi gândul!

    Like

    Reply

    • Posted by Alexandra on January 30, 2013 at 22:23

      Adevărul e că am fost avertizată de aceste mici amănunte. Mi s-a spus că de obicei locurile se ocupă cu şpagă şi pile, dar am zis că din 10 locuri poate măcar unul sau două vor fi ocupate corect. Cum se spune, deşteptul promite şi fraierul trage nădejde.
      În legătură cu fata care-i la modă acum, încă nu ştiu despre ce e vorba. N-am nici eu încredere 100% în concursurile online, poate pentru că n-am câştigat nimic până acum :)), dar dacă n-am dovezi nu fac acuzaţii. Poate fătuca i-a filmat când spuneau că totul e o mânărie! :-j Just kidding…

      Like

      Reply

  6. Totusi, daca 10 oameni au scris despre un astfel de razboi nu cumva inseamna ca n-o fi doar un foc de paie? 🙂

    Like

    Reply

    • Posted by Alexandra on January 30, 2013 at 22:06

      Ştiu că ţie îţi place să răscoleşti….nămolul…:)) Dar nu mai încerca să faci din ţânţar armăsar că oricât de multe articole ar fi scrise pe tema asta importanţa ei nu creşte. Toată mass-media a vuit despre divorţul cuplului Bănică-Marin… să fie el un subiect atât de interesant şi important doar pt că lumea e bârfitoare? Nu cred! 🙂

      Like

      Reply

  7. Imi place cum scrii pe blog chiar si atunci cand nu-s de acord cu tine 🙂 Tocmai d-aia nu ma pot supara pe tine 🙂 O sa public un articol despre toata tevatura asta cat de curand (cred ca-l programez pt ora 00 ) 🙂

    Like

    Reply

    • Posted by Alexandra on January 30, 2013 at 22:01

      EI, ştiam că nu o să fii de acord. :)) Sper doar să îngropaţi securea războiului blogosferic mai repede, căci e epuizant să citeşti despre acelaşi subiect pe 11 din 10 bloguri (exagerare pentru întărirea ideii). 😀 Trăieşte şi lasă-i şi pe alţii să trăiască! 😉 Sau măcar nu vă mai jigniţi şi nu vă mai puneţi beţe în roate… “hâc, părerea mea!”

      Like

      Reply

  8. Foarte fain articolul, multumesc si mult succes in continuare ! 🙂

    Like

    Reply

    • Posted by Alexandra on January 30, 2013 at 21:04

      N-ai pentru ce. 😉 E părerea mea sinceră că se face prea mult tam-tam pentru nişte mărunţişuri, când sunt alte lucruri mult mai importante pe lumea asta care merită dezbătute. Dacă cineva are ceva personal cu tine ar trebui să-ţi spună în privat nu să-şi spele rufele în public. E valabil şi invers bineînţeles. Succes şi ţie în tot ceea ce faci!

      Like

      Reply

  9. De obicei cand nu am nimic de adaugat nu comentez, dar de data asta voi face o exceptie. Jos palaria!

    Like

    Reply

Părerea voastră contează!