Cuvintele lui Charles de Gaulle, valabile și astăzi

statesman-soldier-and-writer-charles-de-gaulle

A circulat pe net un discurs al lui de Gaulle. Nu este un discurs, este un citat din cartea, în trei volume, a lui Alain Peyrefitte, diplomat, om politic, ministru, senator şi academician, un apropiat al generalului. Cartea se numeşte  „C’était de Gaulle” şi a apărut postum, între 1989 şi 1994 la Editura Fallois/Fayard. Citatul este din volumul I, pagina 52 şi reproduce o opinie a generalului Charles de Gaulle din 5 martie 1959, urmare evenimentelor din Algeria şi a propunerilor ca Algeria să se integreze, să devină o regiune, un arondisment al Franţei. Iată ce a spus de Gaulle, acum 56 de ani:

“C’est très bien qu’il y ait des Français jaunes, des Français noirs, des Français bruns. Ils montrent que la France est ouverte à toutes les races et qu’elle a une vocation universelle. Mais à condition qu’ils restent une petite minorité. Sinon, la France ne serait plus la France. Nous sommes quand même avant tout un peuple européen de race blanche, de culture grecque et latine et de religion chrétienne. Qu’on ne se raconte pas d’histoires ! Les musulmans, vous êtes allés les voir ? Vous les avez regardés avec leurs turbans et leur djellabas ? Vous voyez bien que ce ne sont pas des Français ! Ceux qui prônent l’intégration ont une cervelle de colibri, même s’ils sont très savants. Essayez d’intégrer de l’huile et du vinaigre. Agitez la bouteille. Au bout d’un moment, ils se sépareront de nouveau. Les Arabes sont des Arabes, les Français sont des Français. Vous croyez que le corps français peut absorber dix millions de musulmans, qui demain seront vingt millions et après-demain quarante ? Si nous faisions l’intégration, si tous les Arabes et Berbères d’Algérie étaient considérés comme Français, comment les empêcherait-on de venir s’installer en métropole, alors que le niveau de vie y est tellement plus élevé ? Mon village ne s’appellerait plus Colombey-les-Deux-Églises, mais Colombey-les-Deux-Mosquées !”

Într-o traducere aproximativă, limba lui Voltaire şi Moliere are farmecul ei intraductibil, dar, totuşi, iată:

„E foarte bine că exista francezi galbeni, negri sau tuciurii. Arată că Franța e deschisă tuturor raselor și că are o vocație universală. Dar, cu condiția ca ei să rămâna o mică minoritate. Dacă nu, Franţa nu va mai fi Franţa. Suntem totuși, înainte de toate, un popor european de rasă albă, de cultură greacă și latină și de religie creștină. Să nu veniți să povestiți basme. Musulmanii? V-ați dus să-i vedeți? I-ați privit cu turbanele și djelada-urile lor? Vedeți bine că nu sunt francezi! Cei care propovăduiesc integrarea au un creier de colibri, chiar dacă sunt foarte savanți. Încercați să integrați uleiul și oțetul, agitați sticla și după o vreme se vor separa din nou. Arabii sunt arabi, francezii-francezi. Credeți că populația Franței ar putea absorbi 10 milioane de musulmani, care mâine vor fi 20 și poimâine 40? Dacă noi facem integrarea, dacă toți arabii și berberii din Algeria vor fi considerați francezi, cum îi vom împiedica noi să nu vină în Franța continentală, când nivelul vieții e mult mai elevat? Satul în care m-am născut eu nu se va mai chema „Colombey-două biserici”, ci „Colombey-două moschei”.”

Spuneți și voi dacă nu se aplică și-n ziua de azi!

Sursa informații: www.evz.ro

7 responses to this post.

 1. Posted by lazaroviciremus on October 26, 2015 at 08:56

  Apreciez răspunsul. Vreau doar să adaug că eu locuiesc în Germania, ţara care a primit cei mai mulţi refugiaţi şi unde potrivit ştirilor a crescut numărul de violuri şi criminalitatea,Nu este adevărat deloc,însă adevăratul motiv pentru care Germania ia atâţia refugiaţi este conştiinţa încărcată,fiindcă Germania este după America al doilea producător dse arme din lume. Sunt multe de zis,dar mi-am propus să nu mai vorbesc de politică fiindcă îmi creşte tensiunea 🙂
  O întrebare , oare nu putem să trăim toţi în pace ? Pentru că în prezent vorbim de pace dar mergem la război. O săptămână frumoasă şi ţie.

  Like

  Reply

  • Posted by Alexandra on October 26, 2015 at 18:20

   Așa ar fi ideal. Ce-i drept, mass-media cam denaturează totul. Nici nu știi ce să mai crezi: dacă oamenii-s pașnici sau nu. Vom trăi și vom vedea…
   Mulțumesc!

   Like

   Reply

 2. Posted by lazaroviciremus on October 25, 2015 at 10:07

  Exact cum mă aşteptam , încă o postare rasistă .Acest gen de postări au început să fie pedepsite prin lege în Germania,mă voi bucura când va fii cazul şi în România.Ţara noastră are 3 milioane de îmigranţii,dar doamne fereşte să primim şi noi câţiva. Cine gândeşte aşa este motivul pentru care lumea e în continuu conflict şi nu face decât jocul americanilor. Ştiu că nu vei lăsa acest comentariu ,dar poate te vei uita în oglindă şi vei vedea că nu eşti cu nimic mai bun/bună ca un musulman (care au fost bombardaţi în ţara lor de către ,pe lângă altele,armata română . Cel mai urât lucru în treaba asta că în general sunt creştinii (credincioşi în general),care răspândesc ura ,tipic creştinesc? Corect? Aţi gândit măcar o secundă la soarta oameniilor pe care nu vrem să îi ajutăm ? Unde e solidarietatea? Unde e umanitatea? Sincer sper să vină să bombardeze Europa ,poate aşa vă treziţi şi voi în final şi vedeţi adevăratul duşman.

  https://lazaroviciremus.wordpress.com/2015/10/12/ce-stiti-despre-t-t-i-p/

  https://lazaroviciremus.wordpress.com/2015/09/30/o-tara-de-imigranti-care-uraste-imigrantii/

  Like

  Reply

  • Posted by Alexandra on October 26, 2015 at 06:07

   De ce l-aș șterge? E părerea dumneavoastră și o respect. 🙂 Fiecare alege să creadă ce dorește. De asemenea, părerile se pot schimba, cu argumentele potrivite.
   Mulțumesc pentru comentariu!
   O săptămână frumoasă!

   Liked by 1 person

   Reply

  • Posted by Alexandra on October 26, 2015 at 06:07

   De ce l-aș șterge? E părerea dumneavoastră și o respect. 🙂 Fiecare alege să creadă ce dorește. De asemenea, părerile se pot schimba, cu argumentele potrivite.
   Mulțumesc pentru comentariu!
   O săptămână frumoasă!

   Like

   Reply

  • Posted by Gioana on June 7, 2017 at 12:23

   Musulmanii nu au ce căuta in Europa!

   Like

   Reply

   • Posted by lazaroviciremus on June 18, 2017 at 20:30

    Dacă zici tu va trebui să ne conformăm. Sau poate nu. Rasismul este un simptom al prostiei

    Like

Părerea voastră contează!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: