Să inspir aer de munte

Ţin minte cum, pe timpul liceului, cu o lună înainte de vacanţa de vară, începeam să-mi fac planuri de călătorie. De cele mai multe ori alegeam ca destinaţie principală malul mării, dar se mai întâmpla să am câte o dorinţă ascunsă de a ajunge şi pe la munte.

Anul acesta mi-am satisfăcut cât de cât pofta de mare, mergând de 1 mai în Vama Veche, şi parcă aş trece şi pe la munte câteva zile. Mi-e dor de aerul proaspăt, de verdele naturii şi de cântecul munţilor. Nu am mai avut parte de o relaxare la munte de câţiva ani buni şi după tot ce s-a întâmplat în ultima perioadă, cam aş avea nevoie.

Ţin minte cum povestea o cunoştinţă despre aventura ei din urmă cu o lună, oferind o multitudine de detalii despre atractii turistice in Apuseni şi încercând să mă convingă să o însoţesc data următoare. Adevărul este că nu am frecventat zona respectivă foarte mult şi bănuiesc că aş putea descoperi multe lucruri frumoase acolo, despre care să vă povestesc apoi pe blog. 

lacul-iezer-ighiel

Aş vrea să vizitez lacul Iezer-Ighiel, despre care am auzit că ar fi una din atracţiile principale din Munţii Apuseni, fiind cel mai mare lac carstic din Romania (450m lungime / 150-420m lăţime)  şi singurul lac din România aflat pe o suprafaţă calcaroasă. Toate imaginile pe care le-am vizionat cu drag, pe internet, m-au făcut să-mi doresc foarte mult să ajung acolo.

Şi Cetăţile Ponorului ar mai fi un punct de bifat pe lista mea, fiind un alt  fenomen carstic al României, cunoscut şi apreciat în întreaga lume. Cetăţile Ponorului sunt situate pe platoul carstic Padiș la capătul aval al Văii Cetăților, la 950 m altitudine. Trebuie să mă înarmez cu ceva spirit aventurier ca să ajung să vizitez şi Peştera Cetăţile Ponorului, ce are o galerie principală de 2 km lungime, activă, de dimensiuni impresionante.

Întotdeauna am visat să mă îndrăgostesc la mare, să mă plimb pe malul mării cu persoana iubită şi să simţim că nu ne mai trebuie nimic altceva. Dar poate că aş putea face o schimbare printre dorinţele mele. De ce să nu iau în calcul şi varianta de a mă îndrăgosti la munte, printre crengi bătrâne, miros de verde şi murmur de izvoare? Să ies dimineaţa, desculţă şi ciufulită şi să colind drumurile, în căutarea unui strop de speranţă… să citesc câteva rânduri dintr-o carte, într-un hamac, să inspir doar aer proaspăt şi să mă rup de orice activitate cotidiană...

Dar până când aceste vise vor deveni realitate mai durează un pic.

Dacă ar fi să ajung totuşi în această vară în Apuseni, ce alte obiective turistice mi-aţi recomanda?

Sursa foto: simplis.wordpress.com

7 responses to this post.

  1. E fain rău în Apuseni. Păcat că se ajunge greu acolo, dar merită din plin. Sunt niște peisaje superbe. Și vara dar și iarna.

    Like

    Reply

  2. Nu am ajuns pe acolo deci nu as sti ce sa iti recomand, cert e faptul ca sigur vei fi incantata. 🙂

    Like

    Reply

  3. Am fost în Apuseni acum doua veri. Printre altele am drumeţit şi prin Cheile Galbenei, un traseu de vreo 4.5h de o fumuseţe rară!!!

    Like

    Reply

  4. Te vei îndrăgosti de munte…

    Like

    Reply

Părerea voastră contează!