Nu e obligatoriu să zâmbești mereu!

2f9b875a7fef6b5549bad6cdc31b3710

Dacă te uiți în jurul tău, e posibil să vezi cu câtă convingere spune toată lumea „zâmbește, mâine poate fi mai rău!”. Știu, căci am spus-o și eu de prea multe ori. Suntem îmbâcsiți de citate motivaționale, de discursuri care ar trebui să ne ridice moralul, de zâmbete încurajatoare și îmbrățișări gratuite. Dăm pe afară de câte cunoștințe avem despre cum ar trebui să trăim, dar dacă te uiți cu microscopul la viețile noastre, realizezi că suntem o gașcă mare de ipocriți.

Îl sfătuim pe prietenul cel mai bun să își înfrunte teama și să spună ceea ce simte, dar noi stăm cu morcovul adânc introdus în posterior și așteptăm ca cine trebuie, să ne ghicească sentimentele din cana de cafea.

O sfătuim pe mama să nu mai muncească atât de mult, căci și odihna are rolul ei, dar noi prindem rădăcini în fața unui monitor, sperând la o bancnotă în plus la salariu.

Ne sfătuim amicii să își apere drepturile și să nu se mai lase călcați în picioare, dar noi suferim de prea mult bun simț și refuzăm să ridicăm pretenții atunci când ar trebui.

Sau poate că nu suntem toți ipocriți și mi se pare mie. Poate e doar una din acele zile în care mă bufnește râsul, văzând cum oamenii dau share la propoziții profunde, de tipul „Nu privi în urmă, ai fost deja acolo!”. Poate e doar una din acele zile în care nu mai vreau să afișez un zâmbet optimist și să fiu așa cum mă simt. Să nu mai aștept sfaturi încurajatoare și priviri încărcate de plusuri. Azi vreau să-mi număr bilele negre și să văd ce pot face, rațional, cu ele. Unde să le arunc, dacă se le ascund sau să le strivesc. Azi îmi dau voie să mă prăbușesc în cearșaf și să îmi fixez privirea pe tavan. Azi arunc scutul pozitiv într-un colț și îmi permit să fiu cum mă simt.

Și cred că toți ar trebui să avem o astfel de zi, din când în când. Nu de alta, dar să nu ne intoxicăm de la atâta optimism.

Doar azi, de mâine îmi reiau starea de nebunie inofensivă și probabil o să fac asta prin casă:

13 responses to this post.

  1. Posted by drstoica on June 9, 2014 at 13:09

    Ai fi surprinsă să cunoști și oameni pentru care zâmbetul e o stare naturală. 🙂
    Și fața frumoasă, la fel ca și fața urâtă a lucrurilor, e doar o percepție a minții. Fiecare alege ceea ce-i face bine, nu ceea ce-i dictează societatea. Medical vorbind, stresul nu e dat de întâmplare în sine, ci de reacția mea la întâmplarea respectivă.
    Foarte adevărat, nu e obligatoriu să zâmbești mereu, dar funcționează perfect acel “fake it ’till you make it!”. Iar când reușești, continuă până devii așa! 🙂 Hai, zâmbește, că e mai plăcut decât încrâncenarea. 🙂

    Like

    Reply

  2. […] Alexandra Cristea crede că nu-i obligatoriu să zâmbeşti mereu: „Dacă te uiți în jurul tău, e posibil să vezi cu câtă convingere spune toată lumea „zâmbeşte, mâine poate fi mai rău!”. Ştiu, căci am spus-o şi eu de prea multe ori. Suntem îmbâcsiţi de citate motivaţionale, de discursuri care ar trebui să ne ridice moralul, de zâmbete încurajatoare… Îl sfătuim pe prietenul cel mai bun să îşi înfrunte teama şi să spună ceea ce simte, dar noi stăm cu morcovul adânc introdus în posterior şi așteptăm ca cine trebuie, să ne ghicească sentimentele din cana de cafea. […]

    Like

    Reply

  3. Si, totusi un zamet nu-i rau…dar, parca am uitat sa mai si zambim sau e doar impresia mea!

    Like

    Reply

  4. Posted by Alex on June 2, 2014 at 20:39

    Oamenii in general refuza sa fie realisti, de aici si optimismul exagerat de care dam toti dovada. Oamenii cred ca totul li se cuvine si cand se lovesc de cruntul adevar, cred ca au ghinion sau ca sunt persecutati. Nu isi dau seama ca poate viata aia roz de care ei erau siguri ca vor avea partea nu vine chiar atat de usor si chiar la oricine.

    Si atunci in loc sa analizeze problema obiectiv si sa gaseasca o solutie, isi aduc aminte de clisee gen ‘vezi partea plina a paharului’ si viseaza in continuare. De aici toate problemele. Cred ca de aici si toti pseudo-filosofii de pe Facebook.

    “Sau poate că nu suntem toți ipocriți” — Ba suntem. 🙂

    Like

    Reply

  5. doamne… e prea amuzantă tipa din clip =))

    Like

    Reply

Părerea voastră contează!