Cum să NU consolezi

Situaţie: “Tânără femeie, stând cu un pahar de suc în faţă, la o masă într-o cafenea. Nu s-a sinchisit să se machieze prea tare, e palidă şi buza de jos îi este vânătă de la cât a muşcat-o în ultimele zile. E stresată şi se vede asta de la o poştă. Are pe ea nişte haine alese la întâmplare, părul prins într-o coadă şi ochii obosiţi. Soarbe câte o gură de suc şi apoi îşi trimite privirea în gol.”

Book-4-page-50

Tu intri pe uşă şi te aşezi la masă cu ea. Îi cunoşti cauzele cearcănelor.

Ce să nu spui:

1. “Dumnezeule, în ce hal arăţi!”, cu derivatele “ce faţă ai!”, “se citeşte oboseala pe faţa ta!”, “tu te-ai uitat în oglindă?”, “cum ai ieşit în halul ăsta din casă?” etc.

Nu o vei impresiona cu abilitatea ta de a observa detalii. Nu va aprecia că în loc să-i spui ceva încurajator ai ales să-i reaminteşti de existenţa cearcănelor ei. Nu te va considera un prieten bun, un umăr de încredere. Cel mai probabil, dacă n-ai norocul să fie o fiinţă calmă, te vei trezi spălat pe faţă cu suc de fructe. Un om care trece printr-un impas n-are nevoie de observaţiile tale pertinente referitoare la aspectul său fizic.

2. “Cum de ai permis să se ajungă în situaţia asta?”, cu derivatele “de ce nu mi-ai spus mai dinainte ce se întâmplă cu tine?”, “de ce nu ai apelat la ajutorul meu?” etc.  Menţiune: cu ton acuzator.

Nu e cazul să o mai pui şi tu la perete. Oricât de mult ai fi putut ajuta, nu îi scoate ochii cu puterile tale de super-erou şi cu ce ai fi putut face tu dacă te-ar fi anunţat. Poţi să o ajuţi de-acum încolo, cu un sfat, cu o vorbă bună. Nu ai cum să schimbi ce a fost şi nu e indicat să o faci să se simtă şi mai prost.

3.”Nu-i nimic. Mă ocup eu de tot şi totul va fi bine!”

Nu îi face promisiuni. Oricât de mult ţi-ai dori să-i iei povara de pe umeri, nu îi promite asta! Nu e nimic mai crunt pe lumea asta decât să-i dai o speranţă unui om, ca apoi să i-o nărui. Oricât de capabil ai fi să o ajuţi, n-ai de unde şti ce poate să intervină în ultima clipă şi să-ţi strice tot “planul de salvare”. Mai bine îi spui: “o să fac tot ce-mi stă în putinţă să te ajut” decât “rezolv eu tot”!

4.”Toate trec!(1 secundă pauză) Ţi-am povestit despre beţia de aseară?”

Da, trebuie să-i distragi atenţia de la suferinţă, de la probleme, de la griji. Dar  dă-i mai mult de 2 secunde să-şi verse amarul. Ştim cu toţii cât de interesantă poate fi o poveste despre o petrecere la care te-ai făcut muci şi ai făcut striptease pe masă, dar nu ştiu cât de mult îţi va aprecia ea gestul. Pune-te un pic în locul ei şi abia apoi gândeşte-te când şi cum să-i duci mintea în altă parte.

5.”Şi de ce eşti tristă, mă rog?” Menţiune: ton plictisit. 

Mai trebuie să comentez? Dacă nu-i înţelegi problemele şi starea prin care trece mai bine ieşi imediat pe uşă şi nu-i mai spune nimic!

Şi nu în ultimul rând, nu o trata cu superioritate, ca şi cum tu în locul ei ai fi reuşit din prima să rezolvi toate problemele. Oricât de gros ţi-ar fi portofelul şi oricât de multă încredere ai avea în tine, nu e cazul să fii arogant în anumite situaţii. Sunt probleme pe care nici cu toţi banii din lume, nici cu toată bunăvoinţa existentă, nu le poţi rezolva!

Cel puţin asta e părerea mea. Pe mine nu mă încântă astfel de consolări, deşi le-am primit şi înghiţit de-a lungul timpului. Voi mai aveţi şi alte sugestii, completări, reclamaţii? Nu ezitaţi să le spuneţi, dacă da!

P.S: Bineînţeles că voi face în curând şi un alt text, “Cum să consolezi un om cu probleme”!

P.P.S: Şi bineînţeles că nu mă refeream la cum să (nu) consolezi persoanele cu probleme inventate sau prosteşti, de tipul “mi s-a terminat rimelul”.

Sursa foto: erellasbrain.blogspot.com

15 responses to this post.

  1. Si uite asa, din cauza unor oameni nepasatori, ingamfati, atoatestiutori sau atenti la detalii ajungem sa ne inchidem in carapace, sa nu ne mai descarcam poverile, sa nu mai vorbim nimanui despre problemele pe care le avem.
    Imi plac mult articolele tale din sectiunea “sfaturi”. Bine, acum vorbesc prostii… Imi plac toate articolele tale. 🙂

    Like

    Reply

    • Posted by Alexandra on January 22, 2013 at 13:55

      Mă bucur că-ţi plac! 😀
      Ai dreptate, apoi se miră că nu mai venim să le cerem ajutorul… şi ne întreabă ce s-a întâmplat de nu mai comunicăm cu ei. 🙂

      Like

      Reply

  2. Posted by Cipick on January 20, 2013 at 13:03

    mda, cel mai nasol e atunci când ți s-a întamplat o chestie de care nu vrei să știe nimeni și când în sfârșit îți iei inima în dinți să te deschizi unei persoane în care ai încredere aceasta sâ-ți dea o replică genul “ce fraier ești” și apoi “ți-am zis eu”… în momentul ăla simți un gol de dezamăgire în piept și îți dorești să nu fi deschis gura :))

    Like

    Reply

    • Posted by Alexandra on January 20, 2013 at 13:13

      Exact. :)) Mi-am adus aminte de un schimb de replici dintr-un serial care se potriveşte situaţiei descrise de tine:
      Lorelai: ”Mom i’m getting married”, I’m an idiot! And you know, as my mouth was opening my mind was screaming ”Don’t do it, I meant it, you’ll regret it!”. But did my mouth listen?
      Rory : No.
      Lorelai : No! And it opened, and the words came out, and Emily was Emily, and my mouth was stunned, and my mind said ”I told you so.” and then my mouth got mad because no mouth likes to have its nose rubbed in it. And now my mind and my mouth aren’t talking, it’ll be weeks before we get the boys together again.
      Rory : Your mouth has a nose?

      Like

      Reply

      • Posted by Cipick on January 20, 2013 at 13:33

        cam așa ceva, numai că eu mă așteptam la un “totul va fi bine”, asta făcând și mai mare dezamăgirea

        Like

      • Posted by Alexandra on January 20, 2013 at 14:52

        Te înţeleg perfect. Ştiu că unii preferă să spună “adevărul crud” decât să te “mintă frumos”…dar părerea mea e că în anumite momente e mai bine să încurajezi omul decât să-l dărâmi mai tare.

        Like

  3. :)))….super … deci “nu eram” deloc pe langa subiect :))

    Like

    Reply

  4. Parca asa se spunea la “cu placere” :))

    Like

    Reply

  5. Schone 😛

    Like

    Reply

  6. De aceea e mai bine sa vorbesti cu un strain . Nu te cunoaste , deci te va asculta si nu iti va tranti replicile alea . Plus ca , la final , te vei simti mai bine. Mai liber/a 😀

    Like

    Reply

Părerea voastră contează!