Primul chick lit românesc – Ediţie specială – romanul tabu

Să fii subalterna unei dive care habar nu are să scrie un articol şi îşi însuşeşte materialele tale nu poate fi uşor. Şi când, pe lângă asta, mai ai şi un logodnic plictisitor, băgat pe gât de familia ta, un papagal care îţi spune “vacă” în fiecare dimineaţă şi o maşină care nu porneşte întotdeauna de la prima cheie, îţi vine să-ţi iei câmpii.

Liza din păcate este una din femeile din Bucureşti care are parte de acest scenariu, în primul chick lit românesc “Ediţie specială – romanul tabu”.

tabu

Proiectul revistei Tabu a pornit de la o provocare adresată cititoarelor şi anume, de a construi o poveste împreună, plecând de la nişte personaje date şi un cadru cunoscut: Bucureştiul.

Scris de Elena Lidia Alexa, Adina Covaci, Ancuţa Melania Galice, Loredana Ghidarcea, Rodica Helmis, Irina Olteanu, Andrada Rădulescu şi Camelia Stoian, romanul a apărut la Editura Humanitas în 2009, dar  a ajuns în mâinile mele abia acum câteva zile, când l-am descoperit pe un raft, într-o librărie.

Din prima, mi-a atras atenţia descrierea sa de pe ultima copertă şi nu am stat prea mult pe gânduri ca să-l cumpăr.

Pe măsură ce lecturam paginile, eram din ce în ce mai curioasă. Mă regăseam în neîndemânarea personajului principal, parcă văzându-mă pe mine în locul ei, împiedicându-mă în faţa şefului şi umblând prin faţa lui cu o pată mare şi albă pe pantaloni. De asemenea, mă mai regăseam şi în pasajele în care Liza îşi imagina tot felul de scenarii siropoase, cu răsturnări de situaţie în ultima secundă.

M-au amuzat în mod deosebit şi paragrafele în care gândurile îi fugeau de la un subiect la altul, fără să existe vreun punct comun între ele; probabil tot datorită faptului că-mi aducea aminte de mine, când sunt stresată.

Schimbul de replici dintre ea şi restul personajelor era şi el cu atât mai savuros, cu cât descopereai că, de fapt, ea gândea cu totul alte replici dar nu avea de cele mai multe ori curajul să le rostească.

E o carte care îţi aduce zâmbetul pe buze şi te împrieteneşte cu personajul principal, ajungând la final să-i doreşti tot binele din lume. La câte astre sunt aliniate aiurea în viaţa Elisabetei (Liza), n-ai cum să-i vezi un alt final.

Pentru amatoarele (şi amatorii, de ce nu?) de chick lit, recomand acest prim chick lit romanesc savuros!

Sursa foto: www.humanitas.ro

14 responses to this post.

  1. Posted by irina on September 15, 2013 at 09:47

    Nici eu nu mi-am imaginat ca exista aceasta posibilitate(de a concepe un roman colectiv), dar, pentru cei/cele interesati/interesate, in scopul de a evita un aspect “dezlanat”, inainte de publicare a fost “puricat” de un editor. Una dintre autoare:)
    PS: Ma bucur mult ca exista persoane care il apreciaza.

    Like

    Reply

  2. Posted by Raluca on August 21, 2013 at 10:09

    E deagutza cartea, clasica in stilul Chick-lit :). Referitor la commenturile anterioare, eu nu ar vrea sa citesc o continuare. Din experietena cu aceste tipuri de carti, continuarile sunt de cele mai multe ori “trase de par”. ii despart pe Alex si Liza ca in final sa ii impace…boooorrring …insa un proiect similar cu un alt subiect m-ar incanta sa citesc 🙂 . Initiativa de apreciat . Felicitari

    Like

    Reply

    • Posted by Alexandra on August 21, 2013 at 11:29

      Ai dreptate. Un alt proiect ar fi mai interesant decât o continuare la acesta. Mulţumesc pentru comentariu!

      Like

      Reply

  3. Posted by Adelina on July 18, 2013 at 17:19

    Tocmai acum 10 minute am terminat carte de citit si pot spune ca a meritat. De multa vreme nu mai m-am amuzat asa la citirea unei carti. Singurul lucru pe care il regret este faptul ca nu s-a realizat si o continuare. Sper ca pe viitor sa tineti cont de parerea mea si sa relazati si “al doilea episod din serialul Alex si Liza”.

    Like

    Reply

  4. Nu am mai întâlnit acest gen de scriere până acum și ai reușit să mă faci curioasă. Voi căuta cartea și, după ce o voi citi, îți voi scrie părerea mea. Până atunci, înclin spre părerea Javrei: cum să crezi în valoarea literară a unei cărți scrise de mai multe persoane ?

    Like

    Reply

    • Posted by Alexandra on July 18, 2013 at 10:47

      Nu trebuie să crezi în valoarea ei literară înainte de a o citi! 😀 Dar îţi stârneşte curiozitatea o asemenea idee (“CUm să fie scris de 8 persoane? Ia să văd despre ce e vorba!”). Nu e un roman tip Hemingway, ci o lectură uşoară, o carte care se citeşte la plajă.
      Aştept părerea dumneavoastră după ce o citiţi!
      O zi frumoasă!

      Like

      Reply

      • Aici avem o problemă: eu nu citesc la plajă ! 😆 Ei, găsesc eu un loc unde s-o citesc.
        Și încă ceva: ”Aștept părerea TA după ce o CITEȘTI !” Te rog !
        ZI frumoasă și ție, Alexandra ! 🙂

        Like

      • Posted by Alexandra on July 18, 2013 at 11:31

        Ok! 😀 Aştept părerea ta după ce o citeşti!
        Şi-n hamac, undeva la munte, ar merge citită. 😀

        Like

  5. Ce înseamnă “chick lit”? Nu toţi românii cunosc engleza, aşa cum nu toţi englezii ştiu româna. Neştiind despre ce vorbeşti, nu ştiu ce să comentez în afara faptului că opt (!!!) autori n-au cum să facă un întreg, deci e normal să sară de la una la alta. Înţeleg că a ieşit ceva destul de dezlânat ca să nu-mi fie pe plac. Dar, vezi bine, dacă e primul
    chick lit(?!) trebuie citit, nu?

    Like

    Reply

    • Posted by Alexandra on July 17, 2013 at 16:45

      A fost o provocare lansată de revista Tabu şi nu a ieşit nimic dezlânat. Dimpotrivă, e o carte chiar reuşită, cu multe răsturnări de situaţie. Nu mă aştept să fie pe gustul tău dar dacă nu ai citit-o de ce o critici de la bun început?
      Iar chick lit este un gen mai nou de literatură, adresată în principal femeilor. Şi chiar nu te cred când îmi spui că nu ştii despre ce vorbesc. Simt un soi de indignare printre cuvintele tale, nu prea îmi dau seama de ce. 🙂 Să fie din cauză că am îndrăznit să folosesc o expresie în engleză? Nu e vina mea că aşa se cheamă genul acesta de literatură…

      Like

      Reply

      • Nu, pur şi simplu, sunt depăşit de evenimente. Ce înseamnă literatură pentru dame? Filmele pentru acestea prespun că femeile vor hohoti de plâns. Şi astea au o denumire aparte? Eventual în hindi, fiindcă de acolo vin producţii de acest gen. Şi, da, e adevărat, am oroare de englezismele folosite pretutindeni, de parcă n-ar exista corespondent în limba română. Ca să cădem la pace, propun ca persoanele care au ca limbă maternă engleza să folosească multe cuvinte preluate din română. Atunci voi privi cu ochi buni globalizarea limbii anglo-române. 🙂

        Like

      • Posted by Alexandra on July 17, 2013 at 20:14

        Eu nu obişnuiesc să folosesc englezisme în textele mele. Aici am fost nevoită pentru că asta e denumirea genului acesta modern. Şi nu, nu sunt cărţi pentru gagici părăsite de “iubi” care vor să plângă înconjurate de îngheţată. :)) Nu am citit foarte multe cărţi din acest gen, dar majoritatea aveau la bază femeia de astăzi şi peripeţiile prin care trece în viaţa de zi cu zi (din vina ei de cele mai multe ori). Sunt cărţi la care ori râzi în hohote, ori le închizi şi le arunci pe geam. 🙂

        Like

Părerea voastră contează!